Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Feltalálók Győrben: tekerjen bringát, s közben versenyezzen Schumival a Forma-1-ben! - Fotók, videó

Összesen 24 kiállító ötletét, találmányát tekinthették meg az érdeklődők a III. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítást és Találmányi Vásár a győri egyetemen.

A Széchenyi István Egyetemen tartották a III. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítást és Találmányi Vásárt pénteken.

A győri egyetem Tudásmenedzsment Központja és az Universitas-Győr Nonprofit Kft. a megyei feltalálók mellett a vasi és zalai kutatást-fejlesztést folytató vállalkozásokat is vendégül látták az idei seregszemlén.

Feltalálók Győrben. Fotó. Cseh Róbert.


Az innovációs kiállításon a szervezők lehetőséget biztosítottak az utóbbi három évben kifejlesztett új termékek, szolgáltatások és jelentős fejlesztési eredmények bemutatására.

A részvétel feltétele az volt, hogy olyan szabadalmaztatott vagy szabadalmi eljárás alatt álló magyar találmányt kellett kiállítani, amelynek a hasznosítása idén áprilisig már megkezdődött.A csodakaputól a felfüggesztett bringáig

Összesen 24 egyéni vagy csoportos kiállító munkáját, ötletét tekinthették meg az érdeklődők.

Köztük volt "Az év feltalálója 2011" díjjal elismert dr. Molnárka Győző széchenyis egyetemi docens és kutatói csapata az "Intelligens mérőrendszer labdajátékokra" találmánnyal, amelyet le is tesztelhettek a látogatók melegében.

A "csodakapu" mind labdarúgó, mind kézilabda csapatok számára jó választásnak tűnik, hisz több érzékelő segítségével az ellőtt labda sebességét, irányát képes 3D-s grafikával kivetíteni.

Fiatal széchenyis gépész- és villamosmérnökök keze munkáját dicséri az a felfüggesztett kerékpár, mely számítógéphez csatlakoztatva, különböző szoftverek segítségével az edzést élvezetes szórakozássá alakítja.

Edzés közben játékos szórakozás

"Az egyetem pályázatán nyertünk kutatási összeget arra, hogy megvalósítsuk tervünket. A felfüggesztett kerékpár különlegessége abban áll, hogy a kétkerekű járgány be- és kiilleszthető, vagyis mind az utcai forgalomban, mind az otthoni edzések során bevethető" - mondta portálunknak Kovács Larion, az ötfős tervezőcsapat tagja.

"Az szoftver kérdése, milyen játékot töltünk be az otthoni `szobakerékpározáshoz´; lehet autós, motoros vagy természetesen biciklis. Lényeges elem találmányunkban, hogy szenzorok segítségével a kerékpáron végzett mozgás megjelenik a számítógép képernyőjén.

A bicikli hajtása energiát is fejleszt, amelyet a laptop akkumulátorába vissza lehet tölteni.

Hasonló, kibiztosított biciklit Németországban már fejlesztettek, de az kimondottan szobakerékpár, míg a mi találmányunk két funkciós, hisz rövid és egyszerű szerelés után a bringa újra használható az utcai közlekedésben is" - magyarázta Kiss József, az egyik fejlesztő.

Olvasóink írták

  • 2. arrabonai 2012. április 16. 14:46
    „Nem rossz!”
  • 1. dsj 2012. április 14. 10:27
    „Ez igen! Ez ám a sajátos magyar észjárás! Nem ám a politikai ámítás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peru-Bolívia című fotókiállítás

Megnyílt a Petőfi Sándor Művelődési házban Tóth Tibor fotóművész, a győri Fotóklub tagja… Tovább olvasom