Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Felszentelték Isten szeretetének házát

Bár még nem készült el teljes egészében, mégis felszentelték a győri evangélikus szeretetházat. Valóban minden más így, mint októberben volt, amikor arról számoltunk be, hogy a tető nélküli otthon beázott, s a lakókat elköltöztették szobáikból.
A múlt és a jelen: Nehéz összehasonlítani az októberi és a mostani állapotokat. A rekonstrukció egyik leglátványosabb eleme a nagyterem átépítése volt.
„ Most nem látni e házon, hogy több mint kilencven éve annak, hogy a püspök felszentelte az épületet, ugyanabban a teremben, amelyben most is vagyunk. Ebben a lakóotthonban sokan várnak a szeretet szolgálatára, s ez az, amely a felhasznált építési anyagokon túl az igazi értéket kölcsönzi a háznak" – e szavakkal szentelte fel és adta át a csaknem teljesen felújított evangélikus idősek otthonát Ittzés János, az Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Lackner Pál evangélikus lelkész a felújításról elmondta: a szeretetház rekonstrukciójának szükségessége már 2001-ben nyilvánvalóvá vált, de pénzt erre csak egy évvel később, a Széchenyi-terv pályázatán nyertek. Az elhúzódó (és megismételt) közbeszerzési eljárás után idén áprilisban adták át a munkaterületet, s még ma is tart a felújítás – de már a végén járnak.

A rekonstrukció két leglátványosabb elemének egyike a nagyterem átépítése volt, amelyet eredetileg galéria szegélyezett, de az elmúlt évtizedekben a helyhiány miatt oda lakó- és orvosi szobákat építettek. Most ismét van tehát galéria, a két épületet pedig fedett folyosó köti össze. Kevésbé látványos, de ettől még hasznos a szobák vizesblokkjainak cseréje és az új járólapok lerakása, illetve a lift beépítése. A felújítás 250–300 millió forintba kerül, a végső összeg akkor derül ki, amikor a teljes rekonstrukció befejeződik.

Az ünnepségen – amelyen a győri polgármester is részt vett – a lelkészek csak utaltak arra, hogy az elmúlt fél év bizony megterhelte a lakókat, illetve a gondozókat. Az időseknek ugyanis sokszor kellett az egyik szobából a másikba költözniük, októberben a Kisalföld is írt arról, hogy az egyik szárny teljesen beázott, miután a lebontott tető nagyobb esőt kapott. Az a szárny is most már teljesen kész (a kivitelező az Integrál-H Rt. volt), nehéz ráismerni a néhány héttel ezelőtti állapotokra. A püspök türelmet és megértést kért a lakóktól, s még annyit, szolgálják továbbra is Isten szeretetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január közepére befedik a győri műjeget

Megkezdődtek az előkészítő munkák, január közepétől fedett műjégpályán korcsolyázhatnak a győriek.… Tovább olvasom