Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Felszentelt gobelin

Győr - Könyvekből és újságokból tanulta meg a gobelin művészetét a győri Koós Péterné Gabi, akinek alkotásai december 4-ig a József Attila Művelődési Házban tekinthetők meg.
„A gobelint manapság nem nagyon ismerik, többet kellene beszélni róla" – hangsúlyozta a győri hagyományőrző, aki leszámolós technikával varrja képeit.

Koós Péterné már tíz éve a kézimunka szerelmese, 47 alkotás „szülőanyja". Képei különlegesek és egyediek: mindegyik művészi igényességgel varrott kárpit. Ezt az állítást négy évvel ezelőtt egy olasz szaklap is megpecsételte, ugyanis a több mint százezer öltésű Milánói dóm című munkáját elsőnek ítélte a zsűri.

Koós Péterné gobelinművész egyik munkáját, a több mint százezer öltésű, Milánói dóm címűt egy római pályázaton elsőnek ítélte a zsűri. Fotó: Szük Ödön


„Külföldi szakújságokból dolgozom, általában kedvenc festőim – Mucha, Klimt – képeit varrom újjá. Szeretek tájképeket, városrészeket készíteni" – mondta el lapunknak a második kiállítását szervező asszony.

Az első sikere után Dürer Imádkozó kezek című festményéről készített gobelint, amelyet Szlovákiában élő barátnőjének ajándékozott. „Egy szlovákiai falu templomában felszentelték az alkotásomat, ami nagyon nagy megtiszteltetés, hiszen barátnőm és családja házi áldásként tekint a munkámra" – tette hozzá mosolyogva a gobelinművész.

A gobelinkiállítás december 4-ig a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra Ferenc tér 1.), naponta 10–16 óráig ingyenesen megtekinthető.

A gobelin fajtái
Beszélhetünk varrott és szövött gobelinről. A varrott gobelinnek két fajtája van, az előfestett és a leszámolós gobelin. Ezen belül az öltéssűrűség szerint is vannak különböző típusok, pl. a tűgobelin (10–12 öltés/cm).
Olvasóink írták

 • 1. Horváth Zsoltné 2008. január 27. 15:06
  „Kedves Koos Péterné!
  Olvastam önről a cikket, gratulálok a sikereihez!
  Szintén nagy rajongója vagyok a Mucha féle gobleineknek, az érdekel hol tudta Ön ezeket a gobleineket beszerezni.
  Köszönöm, ha válaszol a levelemre
  Horváth Zsolné”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodások versenyeztek

Kunsziget - Péntek délelőtt hét település óvodásai versenyeztek a kunszigeti sportcsarnokban.… Tovább olvasom