Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Felszállt az első lakossági szúnyogirtás-ellenőr

Győr - Felszállt az első lakossági szúnyoggyérítés-ellenőr, s bár a gyomrát kellően megviselték a gép fordulói, hasznos tapasztalatokat szerzett. Radek Tamás látta, amint a kiszórt permetköd Győr vizes területeire hull.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. bőnyi repülőtéren tartott nyílt napján vetődött fel annak a gondolata, hogy ˝lakossági ellenőrök˝ is felszállhatnak a szúnyoggyérítést végző repülőgépre. Elsőként jelentkezett a 19 éves győri Radek Tamás, aki megszállottja a repülésnek.

– Kíváncsi voltam, hogy miként végzik a szúnyoggyérítést az öreg, de nagyon megbízható kétfedelűekkel. Gondoltam, nem lesz semmi probléma, hiszen ezekkel sem más a repülés, mint azokkal, amelyeken már korábban ültem. Tévedtem – mosolyodott el Radek Tamás, felidézve a repülést.

A Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskolában érettségiző fiatal sokáig várt, hogy felszállhassanak, mert az időjárás miatt többször is halasztani kellett. Végül mégiscsak beülhetett a pilóta és a Komszol ellenőre mellé az egyik AN–2-esbe.

– A gépeknek este fél hétkor fel kell szállniuk, s napnyugtáig vissza kell térniük a reptér adottságai miatt.

A pilóta rendkívül alacsonyan manőverezett a házak között, alacsonyabban, mint a városháza tornya.

– Győr északi részén végeztük az irtást, a tízemeletesek közé az út vége felé mentünk, sokan integettek nekünk a földről – mesélte Radek Tamás.

Radek Tamás a jó öreg AN–2-es előtt. Szúnyogirtási ellenőrnek továbbra is lehet jelentkezni! Fotó: K. Cs.
Radek Tamás a jó öreg AN–2-es előtt. Szúnyogirtási ellenőrnek továbbra is lehet jelentkezni! Fotó: K. Cs.

Kérdésünkre, hogy a földről nézve is sokszor félelmetes manővereket hogyan bírta, Tamás annyit válaszolt:
– A gépen van egészségügyi csomag a gyengébb gyomrúaknak, hiszen a manőverek miatt szükségük lehet rá. Így volt ez velem is, egy zacskót el kellett használnom. De újra felmennék szívesen.

A gépet 900 kilogramm vegyszerrel töltötték fel, ami közel kétórás permetezéshez volt elég. Földi próbát is csináltak, hogy mindegyik fúvóka működik-e.

– Felülről látni lehetett, amint a szárnyak alatt lévő kilenc szórófej kiszórja a permetködöt. A vegyszercseppeket gyorsan forgó ventilátorok porlasztják mikroszemcsékké. Az út vagy napnyugtáig tart, vagy addig, amíg a permet elfogy – magyarázta Radek Tamás.

Ha valaki úgy dönt, hogy jelentkezik ellenőrnek, jó tanácsként annyit javasolt Radek Tamás: arra figyeljen, ha gyengébb gyomrú, szüksége lesz az egészségügyi csomagra.

A szúnyoggyérítési repülésre a Komszol kft. nem automata, munkanapokon reggel 6 órától este 10-ig hívható telefonos ügyfélszolgálatán lehet jelentkezni a 96/516- 606-os, 516-613-as vagy az 516- 614-es számokon. Írásban a komszol@komszol.hu címre kell írni.

Olvasóink írták

 • 4. Radek1991 2009. június 28. 22:24
  „Ott a telefonszám meg a mail cím fel lehet menni ki lehet próbálni. A vegyszert (K-othrin) blombával lezárt hordóból töltik a gépbe. Mint ellenőr megtehetem hogy mintát vetetek és bevizsgáltathatom. Az irtárs végző cégnek érdeke hogy vegyszert szórjon mert jövőre is ő szeretné elvégezni a szúnyoggyérítést.”
 • 3. voodoo 2009. június 28. 18:02
  „Csóri ellenőr szerintem azt se tudta hol van hirtelen, nem látott az semmit! :)”
 • 2. Freddy01 2009. június 27. 09:14
  „Sopronban, kb egy másfél hete repkedett ez a "szúnyogos gép". Nem jött belőle semmi. Úgy nyolcszor elrepült a telkem felett. Amikor közvetlenül a fejem felett repült, akkor láttam, hogy a bal szárnya alatti egy, azaz egy db fuvókából jön valami.
  Jelentem, a szúnyog helyzet katasztrófális, megesznek bennünket.
  Miért nem ellenőrzi valaki, hogy ez a társaság az adott mennyiségű permetszert valóban ki is szórja, vagy csak elhúznak az adott terület felett párszor.
  Mert az a gép, ami akkor Sopron felett "dolgozott", az nem szórt ki annyi permetszert sem, mint amennyi, egy Chemotoxos flakonban van...”
 • 1. Parasztbasztato 2009. június 26. 20:58
  „Csak azt nem latta,hogy mit szortak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk varázslat augusztusban

Győr - A vidék is csatlakozik a megyeszékhely egyre szélesedő barokk rendezvényeihez: idén… Tovább olvasom