Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Félsorompókkal tán kevesebb lesz a halálos vasúti tragédia

Győr-Moson-Sopron megye - Rövid időn belül országosan 41 helyen a meglévő fénysorompó mellé félcsapórúd kerül, és ezen belül 27 helyen még LED optika is növeli majd a biztonságot a vasúti átjáróknál. Megyénkben 6 településen örülhetnek a fejlesztéseknek.

A közlekedési tárca több mint 1 milliárd forint értékű sorompófejlesztési programjának segítségével az országban több mint 50 helyen válnak biztonságosabbá a vasúti átjárók 2009-ben – jelentette be Molnár Csaba közlekedési miniszter.

A győri miniszter hangsúlyozta: a szintbeni közúti-vasúti átjárók korszerűsítése annak érdekében történik, hogy az emberi tényező, a figyelmetlenség minél kisebb szerepet játszhasson a balesetek bekövetkezésénél.

Hat megyei település örülhet

A korszerűsítés hat megyei települést érinti: Beledet, Győrszemerét, Fertőszéplakot, Ikrényt, Rábapatonát és Győrszentivánt.

Az első öt helység esetében a fénysorompók félsorompót és LED optikát kapnak a biztonságnöveléséért, míg Győrszentivánon megtörténik a közúti jelzések felújítása.

Fénysorompó, félcsapórúd, LED-optika

Az 1 milliárd 25 millió forintos program keretében a MÁV és a Nemzeti Közlekedési Hatóság javaslatai alapján 53 vasúti átjáró korszerűsítésére nyílik lehetőség.

41 helyen a meglévő fénysorompó mellé félcsapórúd kerül, és ezen belül 27 helyen még LED optika is növelni fogja a láthatóságot.

Ezer helyen van teljes vagy félsorompó

A közlekedési minisztérium adatai szerint az országban 6136 vasúti átjáró van, amiből 2806 a biztosított. Az utóbbiak közül 332-nél teljes csapórudas sorompó, 757-nél fénysorompó és félsorompó, 1717-nél csak fénysorompó szolgálja a biztonságot.Ezen kívül öt helyen cserélik ki a meglévő fénysorompó fényforrását LED optikára, négy eddig biztosítatlan átjáróba kerül fénysorompó, egy helyen a közúti jelzések felújítása és a burkolat javítása lesz soron, két helyen pedig a fénysorompót összehangolják a közúti jelzőlámpák rendszerével.


Hamarosan Ikrénynél is biztonságosabb lesz a közlekedés. Fotó: Cseh Róbert.
Hamarosan Ikrénynél is biztonságosabb lesz a közlekedés. Fotó: Cseh Róbert.


Mérlegelték a baleseteket

A közbeszerzési eljárások április elején elindulnak, és a tervek szerint szinte valamennyi beruházás már 2009-ben le is zárul.

A közúti jelzőlámpák összehangolásában érintett két beruházásnál a leghatékonyabb megoldás kialakításához további tervek elkészítése szükséges, ezért várhatóan ezek a beruházások később fejeződnek be.

A korszerűsítésre kerülő átjárók kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vettek, így például az előfordult balesetek számát és súlyosságát, a közúti és vasúti forgalom nagyságát és engedélyezett sebességét, a felszerelt biztosító berendezés fajtáját, az útburkolat minőségét, valamint a rálátási viszonyokat.


Egy kis vasutas statisztika

A vasúti átjárók száma 2009-ben Magyarországon: 6136
A biztosított útátjárók száma: 2806
Ebből teljes csapórudas sorompó: 332
Fénysorompó+félsorompó: 757
Fénysorompó: 1717

Forrás: MÁV.Mi okozza a balesetek túlnyomó részét?

Köztudott, hogy az átjárókban bekövetkező balesetek túlnyomó többségét az okozza, hogy a közúton közlekedők a jól működő sorompó fényjelző tiltó jelzése ellenére a sínekre hajtanak, vagy nem biztosított átjárókhoz érve áthaladás előtt elmulasztják a megfelelő körültekintést.

A programban szereplő vasúti átjárókról részleteket a KHEM honlapján találhatnak az alábbi linken.

Olvasóink írták

  • 1. colomano 2009. április 02. 12:39
    „Hofit idézve:
    "Ami fölösleges, le kell szerelni! És mi a fölösleges? A sorompó! Mert ha a vonat jön, úgy is elzárja az utat! Ha meg nem jön, minek a sorompó!?"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódítsd meg a Vasfüggönyt két keréken!

Győr-Moson-Sopron megye - Tekerj Európa legszebb vidékein az Európai Parlament székhelyéig, Strasbourgig. Magyarországon a túra első állomása Sopron lesz. Tovább olvasom