Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Felsőoktatási rangsor 2007

Győr-Moson-Sopron - A „Heti válasz" idén is közzé tette a magyar felsőoktatásban jelenlevő közgazdászképzések, jogi karok, valamint szálloda, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari képzések legfrissebb rangsorát. Ebből kiderül, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemnek látványosan sikerült javítania tavalyi pozícióin, míg az inkább műszaki képzéseiről híres győri Széchenyi István Egyetem lejjebb csúszott.
A 2007-es felsőoktatási rangsort egy összetett indexszám alapján állították össze. Ez azt jelenti, hogy a közgazdász- és jogászrangsor esetében hat, míg a szálloda és idegenforgalmi rangsor esetében öt elemi mutatószám számtani átlagát vették alapul a szerkesztők. Az elemi mutatószámok között a „túljelentkezés", a „foglalkoztatók véleménye", a „fejvadászok véleménye", az „OTDK-eredmények", a „diák/tanár arány", valamint „az oktatók összetétele" kapott helyet. A felsorolt mutatók közül a leghangsúlyosabb szerepet a végső rangsor kialakításánál a vállalatok és a fejvadászok véleménye játszotta.
 
Meglepetésre a dobogón


A közgazdasági és üzleti karok idei rangsorában huszonhét felsőoktatási intézmény vetekedett, s az egyik legkellemesebb meglepetést, az ötödik helyezést a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni kara tudhatja magáénak. Úgy, hogy tavaly a tizedik helyezéssel épphogy befért a Top 10-be a soproni közgazdászképzés. Ez a nagy előrelépés főként a túljelentkezés terén elért kiváló eredménynek köszönhető, de említésre méltó, hogy a fejvadászok is mind jobban elismerik a soproni közgazdász diplomát. A győri Széchenyi István Egyetem nem szerepelt ilyen jól, s a 2006-os előkelő nyolcadik helyezésről a tizennegyedikre csúszott vissza.
A jogi képzést nyújtó intézmények lajstrománál szintén a SZE volt érdekelt. Nyolc intézmény rangsorában a győri jogi karnak nem sikerült javítania tavalyi hetedik pozícióján, bár azt mindenképp előrelépésnek kell elkönyvelni, hogy a jelentkezési mutatók szerint a győri jogi kar a második legnépszerűbb Magyarországon.

A szálloda, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari képzés tekintetében ismét kellemes meglepetést okozott a Nyugat-Magyarországi Egyetem, s újoncként a képzeletbeli dobogó alsó fokára léphetett. A tavaly rajtoló képzés valószínűleg azzal előzte meg öt vetélytársát, hogy az egyetemen oktatott más szakokat elismeri mind a köz-, mind a magánszféra.
 
Kritikai hangok

Végezetül ejtsünk szót a szubjektiv kritikai hangokról. A felmérésben résztvevő több ezer diák szerint a közgazdász- és jogászképzés legfőbb hiányossága az elhanyagolt szakmai nyelvoktatás. Ráadásul a túlságosan elméletorientált oktatás nem vértezi fel a hallgatókat életszerű, gyakorlatban is hasznosítható ismeretekkel. Mint ahogy a szálloda, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari képzés terén az informatikai oktatás szintén lehetne klasszisokkal ütősebb.

Vasárnapi Kisalföld
 
Közgazdásági és üzleti karok

1. (1.) Budapesti Corvinus Egyetem
2. (7.) Debreceni Egyetem
3. (2.) Pécsi Tudományegyetem
5. (10.) Nyugat-magyarországi Egyetem
14. (8.) Széchenyi István Egyetem
 
Jogi karok
1. (1.) Eötvös Loránd Tudományegyetem
2. (4.) Szegedi Tudományegyetem
3. (6.) Pécsi Tudományegyetem
6. (5.) Pázmány Péter Katolikus Egyetem
7. (7.) Széchenyi István Egyetem
 
Szálloda és idegenforgalmi felsőoktatás
1. (1.) Budapesti Gazdasági Főiskola
2. (5.) Harsányi János Főiskola (Budapest)
3. (x) Nyugat-magyarországi Egyetem
7. (6.) Pannon Egyetem (Veszprém)
8. (7.) Károly Róbert Főiskola
 
Forrás: Heti válasz. Minden egyetem/főiskola aktuális rangsora mögött zárójelben a tavalyi helyezését tüntettük fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon Róbert Balázs a Rába-részvényekről és a pénzügyekről

Győr - „Nem támogatok olyan törekvést, amely az önkormányzati vagyon privatizációjának… Tovább olvasom