Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Félsiker az abdai tehénszag ügyében

Abda - Nincs maradásuk az abdai gulyáknak címmel tavaly tavasszal írtunk arról, hogy a faluból a szabályok szerint ki kellene költöztetni a gulyákat, így a tehénszag se lenne konfliktusok forrása. Félsiker mostanra már van, a teljes megoldáson még dolgoznak.
Ami hajdan megszokott volt egy faluban, azt ma Abdán is rendelet tiltja: a nagyszámú jószág tartását. Ugyan már csak hárman foglalkoznak szarvasmarhával a településen, az egyik istálló épp az óvoda közelében van. A megoldáson, a gulya elköltöztetésén az önkormányzattal együtt el is kezdtek dolgozni a tulajdonosok. Mivel a nyár egyre közeledik és a szag ilyenkor okozza a legtöbb gondot, érdeklődtünk, mire jutottak.

Weller Tamás körjegyző megkeresésünkre elmondta, hogy részben már kiköltöztették az állatokat az óvoda mellől, de teljesen még nem oldódott meg a helyzet. Ugyanis nem volt egyszerű új helyet találni a szarvasmarháknak.

Több alternatíva is szóba jött, de vagy a környezetvédelmi előírások, vagy a gazdálkodás észszerűsége miatt nem tűntek megfelelőnek.
Viszont sikerült az engedélyeztetése annak, hogy az állattartással foglalkozók a falu határában lévő területet állatszállásként használhassák. Oda a bikákat, a borjúkat ki is költöztették, már csak a szaporulat kisebb tagjai és a fejőstehenek vannak az óvoda körzetében. Így a jegyző szerint már ezen a nyáron is kisebb lehet a szaghatás és az egyéb állattartásból adódó kellemetlenség, mert kevesebb mint fele maradt a marháknak a régi istállóban. Az új helyen pedig tart a fejőház engedélyeztetése. Ezt leginkább az lassítja, hogy nincs a területen villamos áram. Viszont megoldásnak tűnik a közelben meglévő elavult rendszert felújítása. Ez nem kis beruházás annak a családnak, aki állattartásból él generációk óta.

A másik két helyen, ahol még szarvasmarhát tartottak, lecsökkentették az állatok számát és az önkormányzat szigorította a tartási feltételeket, azt folyamatosan ellenőrzi is. Szintén panaszkodni szoktak a jegyző elmondása szerint a lakosok a meleg időszakban a bérelt helyen sertést tartókra. Náluk szintén előírták az állománycsökkentést és nem engedélyezik nyáron a hígtrágyás technológia alkalmazását.

Olvasóink írták

  • 2. Margarét 2008. április 23. 12:48
    „Szomorú, hogy ilyen problémát okoz embereknek. Örülhetnénk annak, hogy még akad, aki örömmel nevel állatokat.”
  • 1. matriné 2008. április 22. 08:56
    „Szinte csoda, hogy nem akarnak kaszinókat épitettni a tehénistállók helyére, mint azt teszik Bezenyén! De a golf pályák is épülnek egyes olyan helyeken ahol nem is oly régen búza lengedezett a földeken. Akik ma az állatok kiírtásán töri a fejét (madárinfolenza) az a közös piac érdekeit szolgálja, csupán azért, hogy a magyarok kedvét is elvegyék a termeléstől! Természetesen még kics (háztályiban is) Így volt ez a város peremeken is! Persze kutyákat lehet tartani az nekik nem büdös!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 millióból újul meg a télig a Városház tér

Győr - A Városház tér díszburkolatot kap, mintegy 100 milliósra tervezett ráfordítással. A… Tovább olvasom