Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Felpróbálták az izzasztó talárt

A leendő bírák alkalmasságát vizsgálta egy szakmai zsűri pénteken a Győri Ítélőtáblán.


A bíróság illetékességi területéhez tartozó öt megye fogalmazói mérték össze gyakorlati tudásukat. Egy bírósági titkár vádlottat játszott, akit rendre is kellett utasítani.

A jogesetmegoldó versenynek tízéves hagyománya van, de valódi „terepen", azaz tárgyalótermi körülmények között először rendezték meg a versenyt az ítélőtábla kezdeményezésére. Az egyik tárgyalóban polgári, a másikban büntetőpereket folytattak le a résztvevők, minden megyéből egy-egy versenyző fogalmazó öltötte magára a bírói talárt. Az eljárás többi szereplőjét – az ügyészt, a védőt, avagy a felperest, az alperest, a jogi képviselőt és a tanúkat – szintén a jogászi pálya előtt álló titkárok alakították.

A bíró szerepét egy Vas megyei fogalmazó, dr. Vilits Júlia alakította a szakmai hallgatóság előtt. Fotó: Bertleff András
A bíró szerepét egy Vas megyei fogalmazó, dr. Vilits Júlia alakította a szakmai hallgatóság előtt. Fotó: Bertleff András

Bírósági dolgozó volt maga a vádlott is a büntető ügyszakban, aki a valós alapokon nyugvó, de kitalált tényállás szerint hajléktalanéletet él és kiskorú veszélyeztetésével vádolják, mivel kutyáját a fiára uszította. Védője szerint viszont csak az állat játékos heccelését fújta fel az ügyészség, a férfinek kisfiával azóta is jó a kapcsolata, gondos szülőnek ismerhetjük. A fegyelmezetlen vádlottat, aki többször is megzavarta közbeszólásaival a tárgyalás rendjét, kis híján megbírságolta dr. Vilits Júlia bírósági fogalmazó.

A verseny nem tét nélküli játék, később, a státusok elnyerésénél komoly szerepe lehet annak, hogy itt ki milyen kiállásról, verbális készségről és gyakorlati tudásról tett tanúbizonyságot – tudtuk meg a szervezőktől.

Olvasóink írták

  • 3. meir 2010. július 04. 17:10
    „Nagyon jo reklam foto a Talarnak ugye?? egyik se vette fol !!!”
  • 2. janika 2010. július 04. 14:56
    „Nevetséges, hogy kitalált esettel színészkedtek, amikor vannak valós megoldatlan esetek is bőven! Igaz ahhoz tökös bírók kellenének!”
  • 1. Tabornok 2010. július 03. 13:06
    „Rossz a gyakorló példa. Ilyen ügyben nem szoktak sem bírókat, sem ügyészeket megvesztegetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focival segítettek az árvízkárosultaknak

Jótékonysági futballmérkőzést szerveztek a napokban Mecséren, ahol a hazaiak az egykori válogatott… Tovább olvasom