Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Felpörgött a gönyűi turbina

Sikeresen lezajlott a Gönyűn épülő 433 megawatt teljesítményű erőmű gázturbinájának első begyújtása a napokban.

A szakemberek pár percre a maximális fordulatszámra pörgették a berendezést, ami jól vizsgázott. A beruházás a terveknek megfelelően halad.

A Gönyűn épülő, 433 megawattos erőmű a Magyarországon termelt elektromos áram 5 százalékát termeli majd átadását követően. Az eredeti tervek szerint jövő tavasztól.

A Gönyűn épülő, 433 megawattos erőmű a Magyarországon termelt elektromos áram 5 százalékát termeli majd átadását követően.
A beruházás nagyon fontos állomásához érkezett pénteken, miután a gázturbina összeszerelésével végeztek a szakemberek, megtartották az ˝első gyújtást˝, azaz a berendezés első elindítását. A szerkezetre ráengedték a földgáz-levegő keveréket, majd azt begyújtva a turbina elkezdett forogni. A teszt során különböző fordulaton, majd pár percre a maximális fordulaton pörgették, közben tesztelték a turbinát a szakemberek. A próba sikeres volt. A berendezésre még számos teszt vár, mire a vele termelt áram belép a magyar hálózatra.

Az erőmű berendezései, a gázturbinától a főtranszformátorig, a generátorig tavaly novemberben – többségében a Dunán hajóval – érkeztek meg Gönyűre. Az üzemi személyzetet a beruházó E.ON Erőművek Kft. kiválasztotta, képzésük megkezdődött. A Duna mellékág-rehabilitációja is megtörtént.

Amint arról beszámoltunk, az erőmű csatlakozását biztosító, 5 és fél milliárd forintból megépített 400 kV-os alállomást és a termelt villamos áram elszállításához szükséges új távvezetéket a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. átadta s a hazai hálózatra kapcsolta. Az új létesítménynek a két-három év múlva megépülő Bicske–Győr 400 kV-os fejlesztésben is szerepe lesz.

Olvasóink írták

 • 5. SPS 2010. július 30. 07:09
  „Tegnap olyat hallottam, amit nehezen akarok elhinni.
  Állítólag 30 millió liter gázolajat rendeltek az erőműhöz.
  Remélem ez csak rémhír!”
 • 4. polgar79 2010. július 29. 07:27
  „Remélhetőleg csak tesztelték a biztonsági rendszert azért volt ez.Reménykedjünk Atilla.”
 • 3. SPS 2010. július 28. 19:27
  „...a szokásos tapsvihar is elmaradt...”
 • 2. SPS 2010. július 28. 19:25
  „Én nem vártam. Egyszerűen megtörtént. Itt Gönyűn velünk ezt nem közölte előre az e.on.”
 • 1. polgar79 2010. július 28. 14:54
  „Hurrá!!Akkor azért lehetett megfulladni a gázszagtól a faluban.Remélhetőleg ez nem állandósul ha elindul az üzem.Igaz az uralkodó szélirány pont a falura fúj mindent Győr felől.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri fotós különdíja

A mára a földdel egyenlővé vált egykori győri olajgyár romjairól készített képsorozatával nyert különdíjat Nemes Zoltán a Hír TV és a Magyar Nemzet közös fotópályázatán. Tovább olvasom