Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Feloszlott testület: Érvek és vádak a polgármester ellen

Nyúl - Miután néhány nap időt kértek, megfogalmazták közös állásfoglalásukat a nyúli testület feloszlását indítványozó képviselők. A Kisalföld a múlt héten kedden számolt be arról, hogy a településen időközi választásokat kell tartani.
Belső viszály alakult ki Nyúlon, a 11 képviselőből 9-en írták alá a testület feloszlását indítványozó javaslatot. Varga Zoltán és Venesz László később nemmel szavazott, így – a polgármester voksával együtt – 7–5 arányban győzött a belső ellenzék.

A három hónapon belül megtartandó, időközi választásokig a jelenlegi formájában működik tovább az önkormányzat. A testület minderről egy közös állásfoglalást ígért, amelyet most – terjedelmi okokból – a teljesség igénye nélkül tudunk csak közölni.

„A polgármester alkalmatlansága miatt" lesz időközi választás a közlemény szerint. Az okok között szerepel többek között, hogy „a polgármester nagy pályázatírói tapasztalataira hivatkozva nem adta be a pályázatokat, mert önhatalmúlag eldöntötte, hogy egyik sem fontos. Az elmúlt csaknem 1,5 év alatt csak mintegy 3,5 millió forint pályázati összeget nyert a falu. A legnagyobb összegű, 200 milliós elszalasztott pályázat valóban a közoktatási volt, amelyet a polgármester úr állításával ellentétben a községek önállóan is beadhattak iskolájuk és óvodájuk felújítására."

A levél később így folytatódik:

Hárommillió forintot nyert a község gyalogátkelőhelyek létesítésére úgy, hogy a testület nem is tudott arról, hogy a hatóságilag kötelező átépítések miatt kb. háromszor ennyi összeget az önkormányzatnak kell hozzátennie.

Önkényesen leadta az illetékeseknek, hogy a községben hol legyen buszmegálló, buszváró, turistaútvonal, kilátó (az előző képviselő-testület által elfogadott rendezési tervben jelölve van a kilátók helye) stb., a képviselő-testületnek csak a határozat meghozatalát szánta. Egy olyan, a funkciójának nem megfelelő buszvárót építtetett önhatalmúlag, amelyre nem kért hatósági engedélyeket. (...)

A képviselők szerint „a polgármester a rendezvényekről átlag 20–25 percet késik, amit az alpolgármester úr is kifogásolt, és felhívta a képviselők figyelmét, hogy a polgármester úr rendszeresen 9–10 óra között jár dolgozni. Az építő jellegű figyelmeztetéseket nem vette komolyan. A jegyző és a polgármester között nincs megfelelő munkakapcsolat. A környező falvak polgármestereivel a megfelelő kapcsolat kiépítése nem történt meg. Sok esetben olyan döntést hozott, amely a képviselő-testület kompetenciája lett volna, sőt, gyakran a határozatokkal szemben cselekedett."

S a végkövetkeztetés így szól: „a képviselők azért álltak fel, mert a település jövőjét nem látták biztosítottnak. Ők erre esküt tettek. A falu bizalmát megkapták, féltik a település jövőjét. Hogy nem adtak elég időt? A választási ciklus egyharmada eltelt, a tanulópénzt ne a település fizesse meg" – zárul a közlemény, amelynek utolsó mondata a felelős döntésre figyelmezteti a nyúli polgárokat.

Olvasóink írták

 • 1. Paárné Salamon Judit 2008. február 11. 11:07
  „Időközi választás Nyúlon, a polgármester alkalmatlansága miatt

  2006 októberében a választások után valamennyi képviselő támogatásáról biztosította a polgármestert. Elterjedt a hír, hogy az előző ciklusban rengeteg pályázatot készített a falunak, de jegyzőkönyvben, a későbbiekben elismerte, egyet sem írt akkor.
  A polgármester úr nagy pályázatírói tapasztalataira hivatkozva folyamatosan nem adta be a pályázatokat, mert önhatalmúlag eldöntötte, hogy egyik sem fontos. Az elmúlt közel 1,5 év alatt ,,csak" kb. 3,5 millió forint pályázati összeget nyert a falu. A legnagyobb összegű, 200 milliós elszalasztott pályázat valóban a közoktatási pályázat volt, amelyet a polgármester úr állításával ellentétben a községek önállóan is beadhattak iskolájuk és óvodájuk felújítására. Milyen felelősséggel bír az a polgármester, aki a település intézményeinek a korszerűsítését önhatalmúan lesöpri az asztalról?
  3 millió Ft-ot nyert a község gyalogátkelőhelyek létesítésére úgy, hogy a testület nem is tudott arról, hogy a hatóságilag kötelező átépítések miatt kb. háromszor ennyi összeget az önkormányzatnak kell hozzátennie. Önkényesen leadta az illetékeseknek, hogy a községben hol legyen buszmegálló, buszváró, turistaútvonal, kilátó (az előző képviselő-testület által elfogadott rendezési tervben jelölve van a kilátók helye) stb., a képviselőtestületnek csak a határozat meghozatalát szánta. Egy olyan, a funkciójának nem megfelelő buszvárót építtetett önhatalmúlag, amelyre nem kért hatósági engedélyeket. A község legszebb parkját munkagéppel ásatta fel, azóta is a parkban annak nyomai látszanak. Kb. fél éve várunk az utcanév-táblák kihelyezésére, melyek közül néhány már kikerült a tervezett helyére, és néhányon téves utcanevek szerepelnek (Dózsa György út a Dózsa telep helyett). Ezt jelezték a polgármester úrnak, de nem tetszett a telep elnevezés neki, ezért így került kihelyezésre. Közigazgatásilag telep elnevezés a hivatalos.
  Tüzes-telek ügye 2008. febr. 6-án rendkívüli Településfejlesztési - és Környezetvédelmi Bizottság ülésén, illetve az azt követő rendkívüli testületi ülesen kapott a bizottság és a testület először korrekt tájékoztatást településtervező szakmérnök jelenlétében. A polgármester mindezidáig diszkréten kezelte az ügyet, a lakosságot és a testületet is félre informálta. Az ügyintézést először így kellett volna elkezdeni. Sajnos a vezetői adottság hiányait igazolja mindez. Továbbra is félre informálja nemcsak Nyúl község lakóit, hanem az újság olvasóit.
  ,, négy helyen fogott bele útépítésbe, amelynek folyományaként később 150 építési telket is ki lehet alakítani. Ezenkívül saját telkeket hozott létre, leaszfaltozta a Hunyadi telepet, a falut elkerülő, ipari út ügye pedig már az engedélyeztetésig jutott."
  A Hunyadi telepet nem Ön aszfaltozta polgármester úr, hanem a képviselő-testület és a bizottság közös döntése alapján készült el. Az elkerülő út engedélyezése még nem történt meg, hiszen a tulajdonosoktól még a terület megvétele sem valósult meg. A telkek kialakítása még csak ,,beszélgetés" szinten van, tervek dokumentációk ezt nem igazolják.
  ,,A pontosság a királyok erénye". A polgármester úr a rendezvényekről átlag 20-25 percet késik, amit az alpolgármester úr is kifogásolt, és felhívta a képviselők figyelmét, hogy a polgármester úr rendszeresen 9-10 óra között jár dolgozni. Az építő jellegű figyelmeztetéseket nem vette komolyan. A jegyző és a polgármester között nincs megfelelő munkakapcsolat. A környező falvak polgármestereivel a megfelelő kapcsolat kiépítése nem történt meg. Sok esetben olyan döntést hozott, amely a képviselő-testület kompetenciája lett volna, sőt gyakran a határozatokkal szemben cselekedett.
  Úgy írt alá hivatalos dokumentumot, hogy annak hitelességéről nem győződött meg. Az ,,apró probléma a Jókai út legyalulása". A helyreállítására fordított pénz és murva elég lett volna a külső Incső út egy részének javítására.
  Ezekre a problémákra folyamatosan hívta fel a képviselő-testület a figyelmet, jelezte segítségnyújtási szándékát, de hiába! A helyi újságban kritikaként megfogalmazott cikkre volt lehetősége válaszolni a Falu-tv által is közvetített 2008. január 29-i testületi ülésen.
  A képviselők azért álltak fel, mert a település jövőjét nem látták biztosítottnak. Ők erre esküt tettek. A falu bizalmát megkapták, féltik a település jövőjét. Hogy nem adtak elég időt? A választási ciklus egyharmada eltelt, a tanuló pénzt ne a település fizesse meg. Arra elég volt, hogy kapcsolatok szakadjanak meg és pályázatok maradjanak el ?
  Nem szeretnénk parttalan vitába bonyolódni a polgármesterrel az újság hasábjain. Mivel megszólíttattunk, a falu érdekében úgy érezzük reagálni kellett. A képviselők jelezték a problémát, de dönteni felelősen Önöknek kell Kedves Nyúli Polgárok.

  A feloszlatás mellett döntött képviselők”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi tanoda Pázmándfalu központjában

Pázmándfalu - Sikeres a kistérségi tanoda. A sajátos tanulási formát a helyi cigány kisebbségi… Tovább olvasom