Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Félmilliárdos csalás gyanúja? Az érintett cég visszautasít

A vámosszabadi vállakozás alaptalan rágalomnak tartja, hogy költségvetési csalást követtek el. A NAV szerint azonban igen.


A NAV sajtóközleményével kapcsolatban az érintett vállalkozás ellenvéleménye a következő:

A sajtóhírekkel szemben mi éles rágalomnak tekintjük a NAV által személyünket ugyan nem nevesítő, de a szakma által egyértelműen társaságunkra mutató információkat.

Vámosszabadinál valóban ellenőrizték egy szerelvényünket, amit az ügyvezető bevárása után még aznap kora délután kísértek, de nem kifogásoltak a pénzügyőrök.

Mindenki tudja, hogy előzetes adóellenőrzés nem létezik, de ha lenne is abból nem lehet megállapítani, hogy kihez milyen szállítmányok érkeztek és azt sem, hogy voltak e adóbevallások.

Bárki tudhatja, hogy a közösségi beszerzés majdnem olyan, mint az import, csak nem terheli vám, így az is világos, hogy az ÁFA oda és vissza éppen nulla.

A konkrét ügyhöz tartozik, hogy megszámlálhatatlan azoknak az Európai Bírósági ítéleteknek a száma, amiben Magyarország alul maradt.
Az is igaz, hogy a mindenki számára az Európai Bíróság, vagy a Kúria honlapján elérhető Tóth Gábor féle ítélet végképp eltörölte azt a gyakorlatot, hogy bárkit a szállítója miatt számon lehessen kérni.

Így viszont az adóhatóságnak nem maradt más lehetősége, minthogy kényszerintézkedések alkalmazására feljogosított szervezeti egységein keresztül az egyébként törvénytelenül elvárt ÁFA bevételek biztosítására el tudjon járni.

A hatóságot ebben a körben az sem zavarja, ha akár sajtóközleményekben valós tényként állítja, hogy bűncselekmény történt, annak ellenére, hogy még gyanúsításra sem került sor, és olyan követelések biztosítására folytat lefoglalást, amire legfeljebb a távoli jövőben volna lehetősége.

Ez az eljárás viszont nem csak nem törvényes, vagy etikus, de azzal, hogy ez sajtóhírré válhat kifejezetten jogellenes, mert befolyásolhatja a törvényesség érdekében eljáró főügyészségi, illetve legfőbb ügyészségi eljárások kimenetelét is, hiszen a nem objektív véleményalkotásra is okot szolgáltat.

Összegezve tehát van ugyan ügy és áru is, de nincs elkövető és a hatóság nem előzetesen, hanem utólag próbált eljárni, hogy legyen mire hivatkoznia.

Az mégis igaz, hogy véleményünk szerint rágalom azt állítani, hogy bárki az adott ügyben bűncselekményt követett volna el, mert erre semmi nem mutat.

Előzmény:

A NAV Győr-Moson-Sopron megyei pénzügyőr járőrei Vámosszabadinál ellenőriztek egy szlovák kamiont, amelynek szállítmánya 23 és fél tonna kristálycukor volt. Az adórevizorok ezután a címzettként feltüntetett magyar cégnél előzetes adóellenőrzést végeztek és megállapították, hogy az utóbbi időszakban a gazdálkodóhoz több mint kétszázszor érkezett cukorszállítmány, ami az adóbevallásokban nem szerepel.

Mivel felmerült a költségvetési csalás gyanúja, a NAV pénzügyi nyomozói az információk alapján házkutatást tartottak a cégnél és az ott talált árukészletet és a kamion szállítmányát az okozott kár megtérülése érdekében lefoglalták.

A költségvetésnek okozott kár az előzetes becslés szerint mintegy 456 millió forint, amelynek megtérülését a lefoglalt árukészlet értéke teljes egészében fedezi. A pénzügyi nyomozók összesen hét és fél tonna kristálycukrot és 308 ezer liter étolajat foglaltak le.

A gyanú jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, amelynek büntetési tétele 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 17. Vakkantó 2013. április 21. 20:49
  „Ami régen az ÁVÓ, most a NAV.......Orbán pribékek.......sajnos már ez is politikai utasításra történik......tudnék mesélni.....”
 • 16. Bali01 2013. április 20. 19:37
  „több pontatlanság is szerepel a cikkben.

  mi az az előzetes adóellenőrzés?ilyenről még nem hallottam...
  nyilván volt könyvelés,ha megállapításra került,hogy több mint 200 alkalommal történt szállítmányozás,vagy esetleg sajtpapírokon rögzítette valaki a konyhában?
  hogy történt költségvetési csalás ha nem volt értékesítés,hisz az árú foglalható volt,azaz fellelhető
  ha a kamion,amelyet ellenerőzés alá vontak,23 és fél tonna cukrot tartalmazott,miért csak hét és fél tonnát foglaltak le,hova tűnt a többi?

  Remélem a cégvezető villámgyorsan fogad egy jó adójogászt,és az elmaradt haszontól kezdve,a jó hírnév megsértéséig késedelmi kamattal együtt is leperli a gatyájukat.

  És azt fogjátok ti kifizetni,nem ezeket a csalásnak nevezett kamufelderítéseket.
  Jó lenne a mennyiség helyett a minőségre koncentrálni és felfogni a méltóságos szervnek,hogy európai árubeszerzés létező kereskedelmi esemény.
  Egyébként valóban feltűnően sok lett az EP által elkaszált döntések mennyisége adójoggal kapcsolatban.”
 • 15. dsj 2013. április 20. 14:59
  „Baromira szeretném megérteni, miről van szó, és/vagy hogy ki a hunyó!”
 • 14. Andianyu 2013. április 19. 21:12
  „Az Uniós beszerzés azért nem ennyire egyszerű.Nem mindegy,hogy FCA vagy CPT paritáson vásárol valaki,és az sem mindegy,hogy egy lánckereskedelem része valaki,vagy sem.Nyílván,a Magyar állam keresi az Áfát,valakinek be kell fizetni azt.Ja,persze,attól függ,hogy hol adták el az árut.Ma már mindenkit le tudnak informálni,így,vagy úgy.Intrastat,adóbevallás,és sorolhatnám.De vannak áruutaztatásra szakosodottak is.Ki tudja.”
 • 13. szabi14 2013. április 19. 20:36
  „Ha az adós hibáz akkor a nav büntet nem néz semmit,de ha a nav hibáz akkor még elnézést sem kér sőt azt mondja örüljön,hogy nem büntet meg. Ennyi Magyarország én így szeretlek sajnos”
 • 12. Alajos 2013. április 19. 18:01
  „Hát a matekkal midig bajban voltam, de lehet, hogy nem csak én...
  Megfogták a kamiont = 23500 kg kristálycukor
  "...nyomozók összesen hét és fél tonna kristálycukrot és 308 ezer liter étolajat foglaltak le. "
  Most akkor mennyi a lefoglalt-megfogott cukor?
  Mennyi a 200 szállítmány adója, ha egyetlen szállítmány értéke fedezi azt? 0,5%?
  Valaki legyen szíves oktasson már ki az egyszer-egyből! Előre köszönöm!”
 • 11. kivagyokén 2013. április 19. 17:56
  „Nem tudta hogy az olaj más privilégiuma?! Így járt”
 • 10. kenyeresné 2013. április 19. 15:25
  „SnakeS: Nem a szállítmány értéke fedezi a kárt,hanem a szállítmány + házkutatás során lefoglalt cucc.

  "Mivel felmerült a költségvetési csalás gyanúja, a NAV pénzügyi nyomozói az információk alapján házkutatást tartottak a cégnél és az ott talált árukészletet és a kamion szállítmányát az okozott kár megtérülése érdekében lefoglalták."”
 • 9. Tapmancs 2013. április 19. 15:14
  „8. dsn

  Félmilliárd, amit azoknak kell megfizetni akik dolgoznak és levonják a bérükből.”
 • 8. dsn 2013. április 19. 14:42
  „"félmilliárdos kárt okozott az államnak" azért ez vicces, nem okozott ő semmi kárt, csak nem hagyta,hogy az állam törvényesen meglopja... magyarán üljön 5 évet, mert az állam nem tudta kirabolni. kizsákmányoló szar rendszer, igaza is van különben, mértéktelen pofátlanság ez a sok adó..”
 • 7. SnakeS 2013. április 19. 13:44
  „Akkor most mindenki boldog :)

  Az okozott kárt teljes egészében fedezi az árukészlet.

  Bár fura, hogy ha 200 ilyen szállítmány érkezett már, ami ahogy írják nem szerepel a bevallásokban, akkor hogy fedezi egyetlen szállítmány a kárt, hiszen ha csak az áfát nézzük akkor sem tudja fedezni az egy rakomány a 200 korábbival okozott adóhiányt.”
 • 6. öröksoproni 2013. április 19. 12:57
  „A "lefoglalt árukészlet teljes egészében fedezi" a kár összegét. De hogyan jelenik meg ez a bevételi oldalon? A NAV eladja az árut?”
 • 5. pancser 2013. április 19. 11:14
  „Semennyi pénzért nem mennék börtönbe, de vannak akik igen, cseppet sem zavarja őket. Tudok olyat, ahol a pletyka szerint a férfi csinált ilyesmit, az asszony elvállalta a bűncselekményt, másfél évet ült. Még haza sem jött a férj vett egy házat nem is kicsit, a gyerekeket a börtön idején az anyós nevelte. Ma is jól megvannak abból a pénzből amit akkor összehoztak.”
 • 4. acsali 2013. április 19. 10:49
  „Majd kiderül, hogy az ügyvezető hajléktalan.”
 • 3. drKotász 2013. április 19. 10:29
  „1. pancser
  Kíváncsi lennék ki bírnál e 5 napot is a börtönben.”
 • 2. dödike 2013. április 19. 09:40
  „Elkobozni bezzeg nem lesz mit.”
 • 1. pancser 2013. április 19. 09:06
  „5 év, megéri befeketetni, öt évig csalsz, egy milliárdot eldugsz, a 6.-ik év után élsz mint Marci Hevesen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben a bíróság akár egy nap alatt lezár egy emberölési ügyet - videó

Handó Tünde elmondta, nem a tárgyalási napok számától függ, mennyire alapos az eljárás, hiszen a… Tovább olvasom