Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Félmilliárd közlekedésbiztonságra

Győr-Moson-Sopron - Nyolc, nagy átmenő forgalomtól szenvedő megyei település nyert pénzt a közlekedésbiztonságot javító beruházásokra a gazdasági tárcától. A döntésnél az önkormányzat által vállalt önrész mértékét is figyelembe vették.
Összesen 83 község, város 153 projektjére ítéltek meg támogatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedésbiztonsági pályázatán. Ennek révén zebra létesítése, átalakítása 84 helyen történik meg, sebességkijelző 51, településkapu 16, míg sárga villogó két helyre kerülhet – tájékoztatta a szaktárca a Kisalföldet kedden.

A kiírást az úthasználati díj áprilisi kiterjesztése nyomán az Útpénztárban keletkezett pluszbevételek tették lehetővé.

Az 500 millió forint összértékű pályázatra 158 önkormányzat anyaga érkezett be, amelyből 156 település 345 projektje felelt meg a feltételeknek. Az igények mintegy 1,1 milliárd forintra rúgtak. A bírálati szempontok között a legnagyobb súllyal a közlekedésbiztonsági helyzet, majd a pályázó önkormányzat által vállalt önrész szerepelt, de figyelembe vették a helyi közútkezelő véleményét, a járműforgalmat, a nehézgépjármű-forgalmat, valamint a tervek készültségi fokát is.

A megyében nyolc település kap pénzt. Veszprémvarsányban, Szárföldön és Ravazdon sebességkijelzőt szerelnek fel. Utóbbi községben két gyalogátkelőhelyet is kialakítanak. Nyúlnak három, Sopronnak, Kópházának és Bezenyének egy-egy zebrára ítéltek meg támogatást. Farádon egy zebrát sárga villogóval egészítenek ki, Kópházán pedig kicserélik a meglévőt.

A Kisalföld által megkérdezett valamennyi polgármester tőlünk értesült a kedvező döntésről. Németh Csaba, a 82-es főút mellett csaknem két kilométer hosszan elterülő Veszprémvarsány vezetője elmondta: a sebességkijelző a falu Zirc felőli végére kerül, ahol az autósok többsége a dombról lefelé jövet a lakott területen belül is 80–100 kilométer per órás sebességgel halad. A szerkezet figyelmezteti őket a gyorshajtásra. Megtudtuk: az önkormányzat pályázatában egy gyalogátkelőhely-kialakítás is szerepelt, erre azonban nem kaptak pénz.

Nem úgy Ravazd, ahol az óvoda irányában, valamint az egyik buszmegállónál is létesülhet egy-egy a főúton. Feketéné Varga Mária, a község irányítója elmondta: a településrészek közötti biztonságosabb átkelést remélik a beruházásoktól, amelyek egy komplex tervdokumentáció részét képezik.

Ravazdon sebességkijelzőt szerelnek fel, valamint két zebrát alakítanak ki a pályázati pénzből. Fotó: H. Baranyai Edina

Horváth Ferenc szárföldi polgármester kérdésünkre kifejtette: településük az egyetlen a 85-ös és a 84-es főúton Győr és Sopron között, ahol nincs semmilyen forgalomcsillapítás.

Miután a községen átvezető szakasz csupán néhány száz méter, sok sofőr nem, vagy csak alig lassít. Korábban két maradandó sérüléssel járó baleset is történt emiatt. A két sebességkijelző ezen a helyzeten segíthet. Horváth Ferenc hozzátette: az igazi megoldást a 120 millió forintba kerülő három lassítósziget megépítése jelentené, amelynek terveit a Magyar Közút Kht. már elkészíttette, de a beruházás pénzhiány miatt egyelőre nem kezdődött el.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a pályázatot jövőre hasonló feltételekkel újra meghirdetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mínusz 700 ezer járó beteg

Győr - A nyáron még kétmilliárd forintos adósságot felhalmozó kórháznak sikerült 1,3 milliárdra… Tovább olvasom