Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Felmérés: Hitler lecsúszott a diákok körében

Magyarország - A középiskolások körében Mátyás király, a tanárokéban Széchenyi István a legnépszerűbb történelmi személyiség. A diákok már nem szeretik annyira Adolf Hitlert.
Mátyás király és Ady Endre vezeti a népszerűségi listát

Adolf Hitler, a náci Németország vezére már csak a 11. legnépszerűbb történelmi személyiség a magyar középiskolások körében, noha 2003-ban és 2005-ben még a 6., illetve az 5. helyen szerepelt – többek között ez derül ki a Felsőoktatási Információs Szolgálat által készített felmérésből, amelyben 512 középiskola 2863, idén, jövőre és 2010-ben érettségiző és biztosan tovább tanulni akaró diákját kérdezték meg tavaly decemberben.

Az eredményeket nemrégiben hozták nyilvánosságra. A diktátort eszerint a tanulók mindössze 3 százaléka tartja kedvencének, három éve ez a szám 4, öt éve 9 százalék volt.

A legtöbben most is Mátyás királyt szeretik, minden hatodik megkérdezett őt választotta. Az 1490-ben elhunyt uralkodót Napóleon és Széchenyi István követi 16, illetve 9 százalékkal. A 2005-ös felméréshez képest új személy a húszas listán Roosevelt amerikai elnök, II. Rákóczi Ferenc, Horthy Miklós kormányzó, az indiai Mahatma Gandhi, XIV. Lajos francia király és Görgey Artúr, az 1848–49-es szabadságharc egyik fővezére. A lajstromról ugyanakkor kikerült Kleopátra, Augustus római császár, Nagy Imre, Petőfi Sándor, Dobó István és Zrínyi Miklós.

A kutatásból az is kiderült, hogy a 16–18 éves korosztály 32 százaléka naplót, 27 százaléka verseket, 15 százaléka novellát, 6 százaléka regényt, 8 százaléka pedig blogot ír.

A tanárok kedvencei nem sokban különböznek a tanítványokétól: mindössze hat olyan történelmi személy van (Lincoln és Kennedy amerikai elnök, I. Erzsébet angol királynő, II. János Pál pápa, I. Rákóczi Ferenc fejedelem és Dobó István), akik a diákoknál nem kerültek be a top húszba. A dobogón Széchenyi, Mátyás király és Napóleon a sorrend.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, kik a legkedveltebb írók, költők. A fiatalok olvasmánylistája érdekes változásokat mutat: 2005-höz képest Paulo Coelho, Agatha Christie, Edgar Allan Poe a külföldi, míg Szabó Magda, Kosztolányi és Márai a hazai új belépő a listán. Az első helyen a Nyugat 100. évfordulóján Ady Endre áll (korábban Petőfi vezetett).

A diákok valós olvasási kedvét jelzi, hogy nemcsak az érettségi tételek alakjai jelentek meg a legnépszerűbbek között, hanem valós olvasmányélményeik szerzői is, mint például Paul Coelho, Dan Brown, A da Vinci-kód alkotója, vagy J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat kiötlője.

A tanárok József Attilát, Adyt és Jókait szeretik legjobban. Kedvenceik között szerepel Wass Albert, Ernest Hemingway, Robert Merle, Gabriel García Márquez, Tolsztoj, Thomas Mann, Esterházy Péter és Vámos Miklós is, akiket a tanulók nem választottak a legek közé.

Olvasóink írták

 • 4. Fafnír 2008. június 15. 01:07
  „Nekem sincs kedvem a hozzád hasonló egysejtűekkel vitatkozni. Azt azért megjegyezném, hogy ha Dolfi győz, akkor együtt mentünk volna Dachauba... (Olvasd el az apróbetűt is a történelemkönyvekben hülyegyerek!)”
 • 3. Adolf Hitler 2008. június 05. 13:18
  „Fafnír olvastad MÁR NEM SZERETIK ANNYIRA ÉS ITT A HANGSÚLY.De Mi nagyon imádjuk a Führert csak az a baj , hogy nem végzett jó munkát. Mert ha kitűnő munkát végzett volna akkor ilyenek mint te nem itt okoskodnának hanem Dachauba dolgoznának.
  Nem kívánok veled itt veszekedni ezért már nem is fogok ide írogatni. Im diesem Sinne Heil Hitler”
 • 2. Sajóka 2008. június 05. 09:00
  „Lehet, hogy csak azért csökkent a népszerűsége, mert már nem is tanítják?”
 • 1. Fafnír 2008. június 04. 22:43
  „Dolfi bácsi lekerült a dobogóról? Ez nagyon pozitív! Az pedig tök jó, hogy nemcsak a kötelezőt olvassák a mai fiatalok! Meglepő az is, hogy ekkora számban írnak (napló, novella, vers stb.), tehát vannak önálló gondolataik is a világról ami körülveszi őket! Ez jó! Némi fény abban az agymosott, önpusztító, elemi sötétségben, ami ebben az országban uralkodik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionstop a Medve-i hídon

Vámosszabadi - A Magyar Közút Kht. megtiltotta a 14-es, Győr-Vámosszabadi főútvonal régi határátkelő… Tovább olvasom