Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Felmentették a vádlottakat

Győr, Székesfehérvár - Bizonyítottság hiányában felmentették azokat, akik ellen győri el- és félbemaradt társasházi építkezésekkel kapcsolatosan csalás vádjával indult bírósági eljárás. Az ítélet jogerős, de a korábbi vádlottak és a sértettek is pert kezdhetnek káruk ügyében.

Több mint hat évvel ezelőtt írtunk először az azóta Temető utcai ingatlanbonyodalomként is emlegetett ügyről. Akkor több olvasónk kereste meg szerkesztőségünket egyre csúszó építkezési határidőkre panaszkodva. Több különböző, Győrbe tervezett társasházban kötöttek le lakásokat különböző összegeket befizetve, de a kivitelezés vagy megakadt, vagy el se kezdődött. Feljelentéseik alapján a rendőrség is vizsgálódott, később bíróságra került az eset.

Veszprémben, majd Székesfehérváron tartottak tárgyalásokat a hosszú ideig húzódó ügyben és csak a napokban kaptak a sértettek – köztük több győri is – értesítést a jogerős döntésről, amiről Gieszné dr. Boda Orsolyától, a Fejér Megyei Bíróság szóvivőjétől kértünk tájékoztatás. Elmondta, hogy a székesfehérvári városi bíróság hozott ítéletet: a négy vádlott mindegyikét, E. F.-et és a másik három vádlottat bizonyítottság hiányába felmentette, akikkel szemben elsősorban csalás bűntette és számviteli fegyelem megsértése miatt folyt eljárás. A szóvivő tájékoztatásként közölte: a csalás büntetőjogi tényállásának bizonyításához szükséges olyan szándékos magatartás bizonyítása, miszerint a pénzfelvétel időszakában már meg kellett volna lennie annak az elhatározásnak a vádlott részéről, hogy a felvett pénzt nem akarja a befizetők által kért tevékenységre, azaz társasházépítésre fordítani. Büntetőjogi szempontból a szóvivő tájékoztatása alapján ez a döntő és azt is leszögezte: a felmentő ítélet a vádlottak esetében nem jelenti azt, hogy velük szemben a károsultak polgári jogi igényt nem érvényesíthetnének. Ezt polgári bíróság előtt tehetik meg, egyéni kezdeményezésre. Sok, pontosan kilencvenhat sértettel számolt a lefolytatott eljárás. (Az ítélet feloldotta a zárolását a korábban az ügyben lefoglalt vagyonnak, de az ítéletnek ez a része nem jogerős.)

A korábbi vádlottak – főképpen azok, akik előzetes letartóztatásban több évet töltöttek – a felmentés birtokában különböző feltételek teljesülése esetén kártalanítást kezdeményezhetnek, az állam elleni keresettel. Mindezek alapján úgy tűnik, még korántsem tekinthető befejezettnek a több mint hét éve kezdődött bonyodalom minden szála.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gardénia második élete

Győr - Nem tűnik el teljesen a nagy múltú győri Gardénia-gyár épülete: a két hatalmas üzemcsarnokot… Tovább olvasom