Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Fellépnének a tartásdíjat nem fizetők ellen

A „Figyelj ránk!" Egyesület tagjai szorgalmazzák egy gyermektartásdíjjal foglalkozó ügynökség létrehozását. Tennék ezt azért, mert becslések szerint hazánkban legalább 6–700 ezer gyermek él egyszülős, csonka családban és jócskán akadnak apák, anyák, akik a legkülönbözőbb indokkal „megfeledkeznek" kötelezettségükről.
Az ötvenes évek elején született és többszörös módosításon átesett család- és gyermekjogi törvény alapjaiban szorul változtatásra – állítják a civil egyesület tagjai, amelynek győri elnöke a napokban egy országos konferencia kapcsán a parlamentben is kifejtette az egyszülős családokkal kapcsolatos anomáliákat. Major Éva három gyermekét nevelte fel gyermektartásdíj nélkül, s hiába kért segítséget a hivataloktól, hatóságoktól, végül a szakminisztériumtól, mégis egyedül kellett megoldania problémáját. Ma albérletben él, lakását elvesztette, de időközben életre hívta azt az egyesületet, amely egyszülős családokat tömörít és az érdekeiket képviseli.

– A mai magyar jogrendszer a kétszülős családokra épült – szögezte le az egyesület elnöke. – Egyre többen élnek elváltan, vagy vállalnak egyedül gyermeket, rájuk pedig kevésbé gondoltak a törvényalkotók, s hogy pontosan mennyien lehetnek, nem tudjuk pontosan. Kényelmesebbnek tűnik a törvény bebetonozása, legfeljebb apróbb módosítása. Ennek is hangot adtam azon a konferencián, amelynek témáját a gyermekek egészségvédelme jelentette. A lényegről, a családjukat elhagyó szülőkről, a nem fizetésről ezzel együtt muszáj beszélni, hiszen a gyerekek továbbtanulása, egészségvédelme, jövője elképzelhetetlen enélkül.
A „Figyelj ránk!" Egyesület tagjai a törvényalkotók felé már konkrét javaslattal is éltek. Olyan ügynökséget hoznának létre, amely mindenféle halogatás és időhúzás helyett azonnali segítséget, mondhatni mankót jelenthet a gyermekeivel egyedül maradt anyának vagy éppen apának. A szervezet pénzbehajtás helyett azt a folyamatot gyorsítaná fel, amellyel anyagilag is gondtalanabbul élhetne a család. A javaslattevők azzal is számoltak, hogy mindez nem megy máról holnapra, már csak azért sem, mert a családjogi törvényt ehhez alapjaiban kellene megváltoztatni, a bebetonozott passzusok változtatásának pedig már most akadnak ellenzői.

 Párbeszéd az Elvált Apák Egyesületével

A „Figyelj ránk!" Egyesület tagjai párbeszédet kezdeményeztek az Elvált Apák Egyesületének tagjaival, kerekasztal-beszélgetés keretében vitatnák meg az ominózus törvényváltoztatás részleteit, az elmaradt tartásdíj behajtásának mikéntjét.
Major Éva – az elvált szülőtársakkal együtt – jogszabály-változtatást, ezzel együtt egy ügynökség létrehozását sürgette egy szakmai tanácskozáson a parlamentben.

Olvasóink írták

 • 14. Kiss Mónika 2008. május 26. 08:11
  „Nem értem mit lehetne itt tenni,én 5 éve terheltetem a gyerektartást az ingatlanra de soha nem jutok előrébb,mivel a volt férjem adósságait a mai napig rendszeresen terhelik a fél házra.Lassan ott tartok,hogy 3 gyerekkel mehetek az utcára.Ráadásul még nekem kell fizetnem a behajtó munkabérét,ha egyáltalán eljutunk odáig.De vajon honnan szedjem erre a pénzt egyedülállóként.Hol van itt az igazság és a gyerekvédelem.nehéz az élet.”
 • 13. együttérző 2008. május 13. 07:56
  „a www,figyeljrank.gportal.hu honlap bal oldalán van egy "statisztikák" c. rovat. Érdemes elolvasni.
  5 évre visszamenőleg készítette a Bírósági Statisztikai Főosztály, miszerint évente gyermektartás per indul cca 15.000, s ebből évente cca 1200-1400 jogerős ítélet születik.
  Évekig húzzák az időt a bíróságok, s közben a gyerek vagy felnő és megtanulja a szegénység egyik formáját, vagy szembenéz "szétesett" szülőjével, mert ugye üres kamrának bolond a háziasszonya...”
 • 12. orgona 2008. május 10. 08:15
  „HANNAH! Nem ertem mi tart oly sokaig ilyen ügyben evekig kell varni? Tan ülnek a papiron a hivatalban de utana kell jarni a nyakukra allandoan,amugy visszateritik az elmaradast ezt tudom megis szomoru hogy oly lassan müködik minden.”
 • 11. hannah 2008. május 09. 11:41
  „7 év türelem és egyszemélyes gondoskodás után 2005-ben, kislányom 7 éves korában indítottam el apasági keresetet: tartásdíj megállapítását nem europai édasapa iránt. a városi majd megyei gyámügy után az illetékes minisztériumnál áll az ügy, semmi nem történik évek óta annak ellenére, hogy az édesapa azonnal elérhető telefonon, adatai nem változtak, rendkívül jó anyagi helyzetben van. 10 éve nevelem a kislányomat minden segítség nélkül, pokoli nehéz. SENKI NEM TUD TENNI, ÉVEK ÓTA HALOGATNAK.”
 • 10. Jm 2008. május 09. 09:32
  „A cikk címe: "Fellépnek a tartásdíjat NEM fizetők ellen!" - azt hiszem, aki elolvasta figyelmesen, az tudja miről van szó - aki meg nem olvasta el .... az nem is tudja mihez szólt hozzá!”
 • 9. orgona 2008. május 08. 11:36
  „Megertem az elvalt apak nagyreszet nö letemre.Sajnos mindenhol ez a problema,sajnos majd mindig az anyak jarnak jol mert olyan a törveny.Gyerektartas,ha a nö nem dolgozik meg el is kell tartani gyerekeimet latni azt megszabjak szoval csunya dolgok ezek.”
 • 8. tricse 2008. május 08. 11:03
  „nem ingem,nem veszem

  de

  mi négyen élünk a párom százezer forintos fizetéséből,tehát annyiból amennyit itt egyesek gyerektartásként fizetnek

  ja és szeretetben,megértésben a gyereknevelés gondjait és nyűgjeit is közösen vállalva

  nekem se jut új ruha,a többi említett kösöntyűre meg nincs is igényem

  jó nekem?

  jó nekem

  rajtunk múlik”
 • 7. Gab2000 2008. május 08. 10:56
  „Én csak azt írom ahhez az egészhez amit máskor már kifejtettem. 100%-an nem lehet mindenkinek igazat adni.
  A bíróságnak gyámhatóságnak mérték aránysosan kellene eldönteni, hogy ki mit kapjon. Az meg a jogrendszerünk hibája hogy nem lehet az esetleges elmaradt tartás díjat behajtani.
  A vélemény meg az, hogy igenis egy tartás díj fiezőnek legyen joga elszámoltatni azt, hogy mire is költötte a Tisztelt anyuka a fizetett összeget.
  Ja a másik kedves húzás még az a törvényben én fizethetem a tartás díjat és ha mondjuk a gyerkőcnek kell egy új számítógép és az igazoltnak látja a bíróság még annak is a pluszz 20-át megitélheti.
  Nálam ezzel is próbálozott az exem mint Informatikus csak aztán megkérdeztem a bíróságon igazolja már hogy egy szakmunkástanulónak (kőmíves) miért is van szüsége egy 400.000 Ft-os laptopra.
  Mondtam, hogy mutassa meg a blokkot a gépről kiderült az hogy mint vállakozó vette Áfa visszaigényelve gép elszámolva de agyereknek kell és még én fizessek 80.000 -t. Na a bíró is majdnem leesett a pultpitusról amikor ezt elővezette.
  Más a hivatalok általában az anyát segítik.
  Én a kapcsolatot egy költözés után fel akartam venni a fiammal, hogy hol lakhatnak.
  Be gyámügy kérelem előadva, gyám ügy elhajt hogy majd értesít, idézés gyám ügy , én be és közlik a feleségem megtagadta a címe kiadását és kész. Kéréds akkor hogy láthatom 2 hetente egyereket Rió-i krisztus szobor széttett kézzel a gyámügyis ha tudom oldjam meg.
  Jó jött a trükk ott egyből kértem, hogy szeretnék az irat betekintési jogommal élni az üggyel kapcsolatban. Így át kellett adni a dossziét, amiben bent volt az új címe és meg kiírtam és ott egyből jót röhögtem az egészen.
  Ja de hozzáteszem mint rokkant nyugdíjas a gyerektartást meg vonják ezerrel a NYUFIGtól”
 • 6. Mártis 2008. május 08. 10:33
  „- elfelejtettem: nekem sincs műkörmöm, nem járok fodrászhoz - magamnak csinálom, a ruhatáram: 5 éve vásárolt ruhákból állnak, max a turkálóba tudok bemenni - de azt is be kell kalkulálnom. Új ruhát évente 1x veszekl, kínai piacon - max 5000 Ft-ért, és évi szinten 1 cipőt is kiszorítok magamnak, mert valamiben járnom kell. A fiaim közül az egyik egyesületben kézilabdázik, edzőtáborba jár - mert oda menni kell - és arra jobban kell a pénz, mint a saját ruházkodásomra. A keveset lehetetlen úgy beosztani, hogy a rezsi és a élelem mellett valami másra is jusson!”
 • 5. Mártis 2008. május 08. 10:27
  „Én is érintett vagyok az ügyben. A bírósági papír a kezemben - mely szerint 2004. dec 31-ig ki kellett volna fizetnie az exnek az elmaradt tartásdíjat + a házastársi közös vagyon bebizonyított részét - csak a tartásdíj elmaradás összege közelebb van a a 7 számjegyhez! A mai napig nem tudom behajtani, végrehajtóval behajtatni, pedig jó módban él az exem, de minden bevételét eltünteti! Az elmaradt tartásdíj mellett volt 1 teljes év, amikor "önhibáján kívül" nem tudott fizetni! Úgy gondolom a gyermekeket 2 vállaltuk, akkor a nevelésükhöz tartozó költségekhez neki is kötelessége lenne hozzájárulni!
  Mi semmi mást nem szeretnénk, csak azt, hogy az apák/anyák - sajnos olyan is van - az anyagi felelősség alól NE tudjanak kibújni, mert sajnos a mai jogi helyzetben megtehetik!
  Éva - én melletted vagyok1000-el!”
 • 4. az örök probléma 2008. május 08. 09:55
  „Kedves Éva!
  Akinek nem inge, ne vegye magára. Többször is elhangzott.
  Egyetértek az "elvált apák" hozzászólásaival.
  A családjogi törvény bebetonozott passzusai a valódi gátlói az ésszerű és igazságos problémamegoldásnak. A megoldást a jogszabályok változtatásában kell megtalálni úgy, hogy egyik fél se szenvedjen jogtalanul se anyagi, se erkölcsi hátrányt.”
 • 3. Major Éva 2008. május 08. 09:28
  „Uraim!
  Köszönöm a hozzászólásokat, s a teljesség igényéhez egy pár mondatot fűznék.
  Havi 7000.- ft/gyermek, ez a bírósági ítélet, ebből jelenleg 1.800.000.-ft a kintlevőségünk.
  A volt férjem szexuálisan zaklatta az egyik kislányunkat, ezért váltam el, s gondolom, bár én sem lennék elvileg monogám, 9 éve egyedül élek, s ha még kedvem is lenne egy kis flörtre (ami nincs), időm sincs, hiszen 3 gyermeket etetni, ruházni és taníttatni kell.
  Szeretném csak egy hónapra átadni bárkinek a gondjaimat, s a havi cca.100.000.-ft-ból mutassák meg, hogy lehet jobban...
  Az egyesület célja nem a sírás, nem a gumicsontok ropogtatása, hanem élhetőbb élet eláráse érdekében az érdekek egyeztetése.
  (Bocsi, elfelejtettem, nincs műkörmöm, frizurám, új ruhám.)
  üdvözlettel:
  Major Éva”
 • 2. egy elvált apa2 2008. május 08. 08:55
  „Ezt én is szeretném megtudni, hogy az elvált apák jogait mikor szabályozzák megfelelően törvényben? Én havi 80-90.000 ezer forintot fizetek két gyermekem után. Az anya havonta 100.000 forintot ad fel hitelekre, 69.000 forintot keres!! Ezt most tudtam meg, mert bírosághoz fordultam a gyerektartásdíj csökkentése miatt. Tudomásom szerint az anyának is hozzá kell járulni anyagilag a gyerekek tartásához.Kérdezem én vajon mire költi a gyerektartást az én esetemben az anya. Ja van a hátán több tízezerforintos tetoválás.Műköröm rendszeresen, autóval jár dolgozni Győrtől 20km-ről.
  A gyerekeimet kéthetente láthatom ahogy az a papíron van.
  Azok az anyukák akik nem az eltartottak körébe tartoznak, elnézését kérem tőlük. Drukkolok a céljaik eléréséhez, teljes mértékben egyetértek velük.”
 • 1. egy elvált apa 2008. május 08. 06:38
  „T. Cím!
  Arra is törvénymódosítást kellene kezdeményezni, hogy azon elvált apáknak is legyen joga a saját gyermekéhez, he úgy kezeljék mint egy köztörvényes bűnözőt, aki saját családja ellen valamilyen bűncselekményt követett el! A törvénymódosításban azt is kezdeményezni kellene, hogy a tartásdíjat amelyet az apa fizet ne az édesanya szórakozására, egojának növelésére költse nem azért fizetünk!!!!! Én több mint 100.000 Ft-ot fizetek havonta. Ebből mit kapnak a a gyerekek??? Használt ruhát kérem szépen!!! Tisztelt elfogult hölgyek maguk szerint ez így rendbe van? Megértem legtöbb férfi társamat, hogy nem hajlandó maguknak fizetni. Mi is meg tudnánk adni saját gyerekeinknek. Talán én is vállalkozó leszek azt hiszem... épp itt az ideje!!! Mégegyszer kérem akinek nem inge az ne vegye magára amit leírtam... de mélységesen felháborít az elvált gyermekeiket egyedül nevelő nők sírása... néha a másik felet is meg kellene hallgatni. Hölgyeim én még nem láttam ténylegesen egyedülálló nőt! Az ember nem monogám... egy kicsit gondolkodjanak el... Nem vagyok nő gyűlölő, de talán ha elválltak egy kicsit másképp kellene mindkét félnek viselkednie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szorult helyzetben

Győr - Szó szerint is szorult helyzetbe került a 23-as helyi járatú autóbusz, amelynek vezetője a… Tovább olvasom