Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Fellendíthetnék a vízi életet

Győr - A folyók városában vannak tavak is, amelyekre érdemes jobban odafigyelni – nem csak természetvédelmi szempontból. A győri „vízi életre" lakossági igény van, ha adott a lehetőség...
Marcalváros szomszédságában, a hajdani, szerencsére már jó pár éve eltűnt „disznószállások" mellett szép, nagy felületű tó van, amely szinte csábít arra, hogy a szabadidő eltöltésének kellemes színtere legyen. Hogy eddig nem igazán lett, a fő oka közegészségügyi volt, merthogy ide jutott a disznóhizlalda folyékony mellékterméke. Elképzelések eddig is voltak, vannak a tóval, most már a konkrétumok is körvonalazódnak.

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester lapunk kérdésére elmondta: a Marcal-tó (most már így emlegetik) alapos kotrásra szorul, mielőtt a kívánt célokra hasznosítani lehet. A vízügyi igazgatóság a zsilipek környékének kotrására nyert pénzt pályázaton, de jó lenne ezzel együtt az egész tavat is rendbe tenni.

A tervek készülnek s megbeszélések is folynak arról, mit lehet kezdeni a mederből kiszedett iszappal. Nagy valószínűséggel a tóparti terepszintek rendezésére használják majd fel. 2010–11-ig tartó folyamat, amire (száradás és egyebek miatt) már használatba adható a feltöltött terület. A tervezéskor figyelembe kell venni a Pándzsa vízgyűjtő területét is.

A Marcal-tó nagy lehetőségeket rejt horgászok, sportolók, pihenni szándékozók számára. Fotó. H. B. E.
A Marcal-tó nagy lehetőségeket rejt horgászok, sportolók, pihenni szándékozók számára. Fotó. H. B. E.

A tó többcélú hasznosítást kaphat. Éjjel, este, hajnalban a horgászok birodalma lehet, napközben pedig a természetkedvelőké, a vízi sportok iránt érdeklődőké. Esetleg még egy strandot is ki lehet alakítani.

Szintén tervezési szakaszban van a bácsai holtág rendbetétele. Már ezt is tóként emlegetik, főleg a Fenyőszer utcánál kiszélesedő szakaszát. Az elképzelések szerint a holtágat – amely a vízpótlás szempontjából is igen jelentős – töltéssel lehetne leválasztani a tóról. Sétautak, fahidak tehetnék hangulatossá a kirándulók számára, természetvédelmi szempontból is előnyös a rendbetétele. Az alpolgármester említi: a hetvenes években az asszonyok még mostak a tóban... Hogy aztán a kotrás, rendezés után mit lehet kezdeni a tóval, azt majd a vállalkozó szelleműek úgyis kitalálják. Ottófi Rudolf, aki a kerület önkormányzati képviselője is, szeretné, ha a lakosság is elmondaná, az elképzelések közül melyiket támogatja. A Bácsai Krónikában közzétesznek három változatot, s azokra várják a véleményeket.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. május 29. 12:37
    „Győr a "szennyvíz folyok városa": Talán nígy valósághűbb lenne e cikk! Ezért mutatnak egy horgászó embert a Holt-marcal tavon! A folyókon nem tudnak, mert senki sem oly bolond hogy a szennyezett vizekbe horgászon, tudvam, hogy onnan a halak is elvándorotak! Ők megértették Gyurcsány felhívó szavait! "Ellehet menni, lehet elmenni, kurva ország!" stb. Tíz éve még a Rábába is lehetett halat fogni! Ma meg csupán a bértavakban van hal! Sportolni azt lehet! Keverni a vizet! Hát másra nem is alkalmasak, kivéve szennyvíz csatornáknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az otthon melege - Vetélkedő: 2. forduló

Győr- A Xántus János Múzeum 2008. szeptember 21-én új állandó kiállítással örvendezteti meg a… Tovább olvasom