Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Felkészülve: téli üzemmódban a Magyar Közút

Több mint 4000 tonna aszfaltot használt fel a megyei Közút igazgatósága a kátyúk megszüntetésére a téli üzemletetési időszak kezdetéig.

2011. november 10-e óta téli üzemmódban működik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága, a több mint 1 616,2 kilométeres megyei állami közúthálózat üzemeltetője.

Az igazgatóság felkészült az általában november elejétől március közepéig tartó időszakra, mind a négy üzemmérnökségén sikeres gépszemlét is tartott.

2011-ben a téli üzemeltetési időszak kezdetéig mintegy 4 263 tonna aszfaltot használt fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága a kátyúk megszüntetésére, ez több ezer úthiba kijavítását jelenti. A javítási munkák közel 437 millió forintot emésztettek fel. Nagyfelületű felújítás során közel 806 millió forint értékben újult meg 79 000 m útfelület.

A téli üzemmódra való átállás az országban egységes elvek alapján történik. A közútkezelő számára a kátyúzás mellett a síkosság-mentesítés a legfontosabb feladat a téli időszak alatt. A síkosság elleni védekezési és a hó eltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik.

Ezek közül van 22 darab úgynevezett kombinált eszközhordozó, amelyre hóekét és sószórót adaptereket is lehet rögzíteni. További saját eszközeink közül 7 tehergépkocsit hóekével, 5 rakodógépet, 7 hómarót és 4 földgyalut tud hadrendbe állítani a cég, valamint további 5 célgép bérlése még folyamatban lévő közbeszerzési eljárás alatt van.

Ha ez a rendkívüli téli időjárási körülmények között nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli.

A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hatályos közbeszerzési eljárás keretein belül a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte, a társaság megyei só tárolóiban közel 4 730 tonna sót halmozott fel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A megyei igazgatóság négy üzemmérnökségén a munkatársaink 2011. november 10-től úgynevezett egyes fokozatban kezdtek el dolgozni, ami az alap készültséget jelenti (télen összesen négy fokozat van).

A közút szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hó eltakarítási munkákat is.

A hó eltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig csak sózni tudnak, megelőzendő a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

Meg kell érteni, hogy a téli útviszonyok más közlekedési magatartást igényelnek, hogy egyidejűleg a teljes úthálózat letakarítása és síkosság mentesítése nem biztosítható. A mindenkori állapotot az időjárási viszonyok is jelentősen befolyásolják.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform osztályától (www.kozut.hu) lehet információkat szerezni.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. játékvezető100 2011. november 18. 10:41
  „Minden évben ez van!!!! Felkészültünk csak ne essen a hó és ne fagyjon mert akkor már nem is igaz az állítás. Nem hiszem el hogy nagyuraink nem közlekednek hogy nem veszik észre ezt évről évre. A kiadások horribilis összegeket írnak csak nem tudni mire költik. Vagy az összes autó előttük dolgozik. Közhelynek tűnik de külföldön érdekes módon időben tudják mikor kell sózni és mikor kell kezdeni az ekézést. Ott nagyobb hómennyiség sem jelent gondot.Bízzunk benne idén másképp lesz és tanulnak a múlt hibáiból.”
 • 24. Plakátmagány 2011. november 18. 09:32
  „Kivéve, ha valami váratlan közbe jön, például a hó.”
 • 23. tincatinca 2011. november 18. 08:20
  „Láttam Én már több millás autókat is idétlenkedni az utakon, mert vezetési gyakorlatot nem adtak a kocsi mellé. Belterületen nem látni a Közút autóit, mert az autópályát és a főutakat takarítják. A letaposott, jégbordás utakra meg a szerződéses vállalkozókat küldik (traktorokkal) mondván: szidják Őket a közlekedők.
  Mikor és hogyan fogják kiszűrni a nyári gumis autókat, ha 2 nappal előre beharangozzák az országos ellenőrzéseket?”
 • 22. urbaniastapista 2011. november 18. 08:20
  „Akkor mindezt már ma reggel sem sikerült teljesíteni, az ónos szitálás miatt a Baross híd járdái a reggel fél nyolcas csúcsban jégpályák voltak.”
 • 21. polgar79 2011. november 18. 07:39
  „Ha nem takarítják ,feljegesedik mindegy milyen gumi van a kocsidon.”
 • 20. Pikulics 2011. november 18. 02:08
  „Ide passzolnak a régi magyar közmondások:
  Fenn az ernyö, nincsen kas.
  A hazug embert elöbb utolérni, mint a sánta kutyát.
  Jön még kutyára dér.”
 • 19. humer 2011. november 17. 22:51
  „Szerda reggel már járt egy sószóró Jancsifalu környékén, szóval mozogni tudnak azért ezek a gépek.”
 • 18. Madarász 2011. november 17. 22:46
  „15. Na azért nem mindegy! A télivel könyebben megállsz a csúszós úton, mint a nyárival.”
 • 17. miracle 2011. november 17. 19:09
  „Annyi igazság van a dologban, hogy van bőven nyári gumis télen. Megveszik fél-1 millióért a régi Mercit, BMW, hogy tudjon villogni vele, mint a rozsdás kés, aztán persze kiderül hamar, hogy a 20 collos gumigarnitúra ára meg annyi, mint a fél kocsi (mivel ugye gumiból nem árulnak használtat, mint autóból), így hát inkább csúszkál.”
 • 16. Jägermeister 2011. november 17. 19:02
  „"A hó eltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig csak sózni tudnak, megelőzendő a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását. "
  Ez tetszik! De akkor miert nem igy csinakjak? Az elmeleti resze mar majdnem rendben van, varjuk a gyakorlatba valo athelyezeset. Mert bizony en meg nemhogy tolni, de sozni sem lattam öket!Remelem, az iden egy kicsit rugalmassabbak lesznek.”
 • 15. Szinuhe1 2011. november 17. 18:41
  „#13:Érdekes hóesésben sehol sem láttam még sószórot, vagy hómarógépet üzemben. AZ utak sohanincsenek letakarítva, jégbordás az útfelület, így éde mindegy, hogy téli szett van-e, vagy nyári a kocsidon.....”
 • 14. blaze 2011. november 17. 17:32
  „Ezek a nyári utakra se tudnak felkészülni, de az önfényezés az megy.”
 • 13. Patriot 2011. november 17. 17:10
  „Szinuhe1
  2cm hó esetén csak az ostoba nyári gumisok miatt bénul meg a forgalom.”
 • 12. Szinuhe1 2011. november 17. 16:30
  „MInden évben évben felkészültek sikeresen. Oszt elég 2cm hó, hogy megbénuljon minden......”
 • 11. polgar79 2011. november 17. 16:22
  „Elég időben.Majd kiderül ha leesik az első hó mennyire voltak felkészülve.Már hagyománya van ennek, bejelentik hogy felkészültünk, minden ok és ha leesik 5 cm hó káosz van addig amíg el nem olvad.”
 • 10. miracle 2011. november 17. 16:05
  „Mit kell ezen felkészülni, meg szemle, meg fokozat, meg felhalmozom.
  Agyon van ez is cizellálva, mint a hőségriadó, meg szmogriadó tájékoztatási fokozat, meg a társai. Folyamatosan olyan állapotba kell mindent hozni, hogy lehessen rajta járni. Ha olvad az aszfalt azért, ha kátyús azért, ha jeges azért, aztán kész. Ha véletlenül november 1-jén leesett volna a hó, akkor mi lett volna a nullás fokozatban, meg gépszemle előtt stb ?”
 • 9. iux 2011. november 17. 16:04
  „Ausztiában dolgozom,minden nap!Ott már most sózzák az utakat.Nálunk meg akkor sem,ha hó lesz!Csak a szájtépés.Az megy!Pár évvel ezelőtt az egyik rokonom a fertőszentmiklósi kpm telepen dolgozott,és mesélte,hogy ilyenkor mindig jött a vezérkar megnézni a géppark felkészittését a télre.Majd utána volt eszem-iszom.A nyolc átvett sószóróbol azomban csak hatban volt motor!!!Made in hungary!”
 • 8. bojtár 2011. november 17. 15:39
  „mi is felkészültünk lapát,homok,pótkerék,téligumi,hólánc,jégkaparó
  Azért én nagyon szivessen betekintenék a javított területek műszaki átadás-átvátel illetve a részletes beruházás dokumentációjába mert a legtöbb esetben javítás nem történ ,legalább is nem nevezném annak amit a platóról lehánynak aszfaltot majd a lapát másik felével rácsapnak egyszer és már jöhet is.
  Csak egyetlen évig lehetnék ott műszaki ellenőr az életben nem kellene dolgoznom többé:)és is lenyulnám a ti adótókat:)”
 • 7. Madarász 2011. november 17. 15:34
  „Kár, hogy a Mohi útra nem jutott a tengelytörő kátyúkba az aszfaltból...”
 • 6. pappe 2011. november 17. 15:18
  „Legalább önbizalomban nincs hiány! :)”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bunyó után szándékosan gázolt: két év, nyolc hónap börtönre ítélték

Két év és nyolc hónap börtönre ítélt a Győri Ítélőtábla egy oroszlányi férfit, aki egy szórakozóhelyen történt verekedést másnap úgy bosszult meg, hogy az egyik résztvevőt elgázolta. Tovább olvasom