Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Felkészülnek a veszélyhelyzetekre

Győr-Révkomárom - Nemcsak a korcsolyázók várják telente, hogy meghízzon a jég a tavakon, a folyókon, a búvárok is csak kellőképp befagyott vízfelszín esetén tudnak a jég alá merülni. A hétvégén győri és szlovákiai békaemberek együtt gyakorlatoztak a komárnói holtág medrében.
Hat magyar és négy szlovákiai búvár, a Győri Búvár Sportegyesület és a komárnói Poseidon Búvárklub tagjai végeztek jég alá merülési gyakorlatot az ehhez ideális helyszínen, a Révkomáromban épp a vízparton kialakított búvárbázisnál. A közelben többen korcsolyáztak a holtágon a mintegy mínusz hétfokos időben, a búvárok pedig a bázis épületében ölthették fel ruháikat, így hamar a melegről a vízbe, a szobából a mederbe juthattak. Előtte persze motoros fűrésszel kellett akkora léket vágniuk a jégen, hogy felszerelésükkel együtt kényelmesen átférjenek rajta.

Ilyenkor a merülés kockázata nem a hideg, hiszen a plusz egy-két fokos vízben az úgynevezett száraz búvárruha, ami teljesen zárt, védelmet biztosít a merülőnek. Inkább arra kell felkészülni, hogy a fagyott réteg alatt könnyebb a tájékozódásban összezavarodni.

A búvárnak pedig vissza kell találnia a lékhez, mielőtt elfogy palackjából a levegője. Ezért csak biztosítókötéllel szabad jég alá merülni. Persze olyan légzőautomatára, reduktorra van ilyen merüléshez szükség, ami fagymentes, nem fagy le, különben túladagolná a levegőt. Mindezt Fehér József, a hétvégi merülés vezetője magyarázta el lapunknak. A győri búvároktató azt is elmondta, hogy a merülőt ilyenkor a szárazról több társa figyeli, tartják, biztosítják a kötelét, és mindig készenlétben áll a lék szélénél egy búvár, hogyha segítség kell a vízben lévőnek, akkor menteni tudjon.

Negyven-ötven percig tartózkodnak a mederben a búvárok, akik nemcsak mediterrán körülmények közt, a tengerben szeretnek merülni, hanem télen is a folyókban a jég alatt. Ilyen szélsőséges körülmények közt is próbára teszik tudásukat, emellett a különleges víz alatti fényviszonyok, a jégpáncélon átszűrődő, többszörösen tükröződő napfény különleges élményt nyújt számukra. A víz alatti élővilág pedig most egészen csendes, ledermedt. Fehér József azt is kiemelte, hogy fontos a jég alá merülés gyakorlása, mert nem minden évben van erre alkalmuk a búvároknak, nem mindig képződik elég vastag jég a természetes vizeken. Viszont szakértelmükre esetleges katasztrófavédelmi elhárításoknál szükség lehet. Olyan veszélyhelyzetre gondol, amikor jeges ár van a folyókon és úgy feltorlódnak a jégtáblák, hogy az általuk képződött gát megszüntetését, az esetleges robbantást nekik kell előkészíteniük. Eddig ilyen feladatuk a győri búvároknak még nem volt, de egyébként, például vízbe csúszott járművek mentésénél már többször együttműködtek a katasztrófavédelmi igazgatóság embereivel.

Ezért is tartja sikeresnek a győri búvároktató a hétvégi gyakorlatot, amit a határon átnyúló együttműködés jegyében, jó kapcsolatukat erősítő baráti akcióként végeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kisalföld a vásárlókért

Győr-Moson-Sopron - Szakértőinket kérdezhetik a cipők szavatosságától az internet-előfizetés… Tovább olvasom