Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Feljött a szenny-, de az ivóvíz tiszta

Leszakadt a csatorna Győrben, az Ady Endre utcai szennyvízátemelőnél, föld feletti vezetékkel pótolták. Másutt is voltak problémák, a szennyvízelvezető rendszer nem ilyen mennyiségű belvíz továbbítására készült.

Szippantó kocsikkal csak kis mértékben tudják tehermentesíteni a rendszert, s ilyen mennyiségű belvizet a csatorna sem vezethet el. Tóth László a Pannon Víz Zrt. diszpécserszolgálat-vezetője közölte: az átemelő szivattyúk teljes kapacitással dolgoznak. Győrben a legnagyobb problémát az Ady Endre utcában észlelték, ahol az utcai csatornából felbuzog a víz, a rendszert e miatt fertőtleníteni is kell. A gondot az okozza, hogy a csatorna megrogyott a teher alatt – tudatta a Tóth László - így tegnap elkészült az ideiglenes átemelő, egy olyan föld feletti vezetékkel, ami nagyjából megközelíti az eltört földalattinak a kapacitását, s 150 köbmétert tud elvezetni óránként. Hozzátette: az elromlott csövet is megjavították, de az új is megmarad, hogy szükség esetén tehermentesítsen.

Ettől nem messze a Dózsa rakparton a Mosoni-Duna gáton átszivárgó víz túlterheli az elvezetőrendszert – folytatta a sort Tóth László -, emiatt az Ady-Báthory csomópontban is épült egy tehermentesítő vezeték. Három helyen történt meg – ami kétséget kizáróan a legkellemetlenebb jelenség -, hogy feltört a szennyvíz. Győrben a Szövetség és a Damjanich utcában, valamint Dunaszegen egy alagsori üzlethelységben, a diszpécser szerint mindhárom helyen a helytelenül beépített visszacsapó-szelepek okoztak gondot. Hangsúlyozta: a visszacsapószelepet úgy kell beépíteni, hogy ne az egész ház szennyvízelvezetését blokkolja, hanem csak az alagsori helységekét.

"Arra szeretnénk kérni az ár- és belvízzel érintett területek lakosságát, szíveskedjenek ellenőrizni a telken belüli csatornatisztító nyílásokat. Lehetőség szerint meg kell akadályozni, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába beáramoljon. Mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy ugyanezeken a nyílásokon kibuggyan a szennyvíz, mivel a közterületen lévő rendszer teljesen telített. Mindkét esetben a 06 80 20 40 86-os telefonszámon tehetnek bejelentést – kérte a Pannon Víz illetékese.

Figyelmeztetett arra is, hogy a pincékben felgyűlt belvizet, talajvizet most nagyon kockázatos kiszivattyúzni, mivel utána gyorsan visszapótlódik, a felgyorsult vízáramlás következtében talajtörés jöhet létre, ami az épület alapját súlyosan károsíthatja. Meg kell tehát várni, amíg a környékbeli árkokból levonul a belvíz, csökken a talajvíz szintje és utána lassú ütemben érdemes kiszivattyúzni az árkokba.

Tóth Lászlótól megtudtuk azt is: a vezetékes víz továbbra is szigorúan ellenőrzött biztonságos és fogyasztható, még biztonsági klórozásra sincs szükség. „Szakembereink a katasztrófavédelemmel együttműködve kidolgozták, hogy esetleges töltésszakadás esetén is működni tudjon a győri és Győr környéki vízellátó rendszer." – közölte.

Olvasóink írták

 • 5. Accra 2013. június 10. 18:31
  „Megjöttek a szagemberek:( Urak, amihez nem értenek, ott nem kell osztani az észt.
  Árvízkor -főleg ilyen vízmagasságnál- az átlagos sokszorosa a vezetékre kívülről ható nyomás. A tömítés nem erre van méretezve. Ezt is meg lehetne építeni,de az aranyárban lenne.
  A szennyvíz belül gravitációsan folyik, nem nyomás alatt. Így kijönni sem tud, ha nincs csőtörés.”
 • 4. urbaniastapista 2013. június 10. 12:53
  „Ezek szerint csupa lyuk a csatornahálózat.
  Most belefolyik a talajvíz, az év többi 350 napján meg kifolyik belőle a ...r.”
 • 3. háté 2013. június 09. 23:23
  „Mikor is újították fel hatalmas pénzért az egész rendszert? - erre kellene válaszolni, nem sumák szöveggel előállni!”
 • 2. Virs-Lee 2013. június 09. 19:14
  „Biztos fini lehet ... pfffuuuj
  <moderálva> is ivott belole ??”
 • 1. kekec 2013. június 09. 18:27
  „´ alagsori üzlethelységben´
  Pincevásárváros...
  A többit nem is mondom, úgyis hiába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Pénteki és szombati összefoglaló

Kiköltöztették Győrújfalut. Megfeszített munkával védték meg a falut. Koroncón is elkezdődött a… Tovább olvasom