Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Feljelentés a jog útvesztőiben

Állandó a dugó Győr néhány utcájában. Az autósok nemcsak a tiltó táblákat hagyják figyelmen kívül.
A győri Corvin utcában – és itt akár több tucat utcát felsorolhatnánk – mit sem ér a várakozni tilos tábla. Az autók naphosszat folyamatosan parkolnak. Behajtogatott tükrök, kicentizett tolatások, lenyúzott autók. A szerkesztőségbe érkezett kétségbeesett olvasói levelek és SMS-ek után erősödő ellenőrzés, helyszíni bírság, feljelentés, elszállítás, aztán néhány hét elteltével minden marad a régiben. Akár évekig, ahogy a Corvin utcában. Olvasónk, aki nap mint nap ott parkol, többek között azért fordult a Kisalföldhöz, mert gyakran tapasztalta: a szélvédő mögé tett cetlit az autósok egyszerűen eldobják. Nem érti, miért nincsenek olyan szankciók, amelyek végképp elvennék a kedvét a szabálytalankodóknak. Olvasónk a Kisalföld segítségével Cseh Ferencnek, a győri közterület-felügyelet vezetőjének és Horváth Szilveszter rendőr századosnak tehette fel a kérdést. A beszélgetés során döbbenetes ellentmondásokra derült fény.

A várakozni és megállni tilos táblákat sok autós figyelmen kívül hagyja, és jelentésüket vitatva órákra elhagyja a gépkocsiját. Az ellenőrzések gyakorisága – mely a felügyelet és a rendőrség dolga – állandó kritika tárgya, hol ritkának, hol zaklatóan sűrűnek ítélik a közlekedők. (Miként a múlt héten elő is fordult, az egyik ott lakó Kisalföldben megjelent panaszára a Dugonits utcában a felügyelők gyakrabban ellenőriztek, melyet pár nap múltán egy másik ott lakó nehezményezett.) De ahogy a továbbiakból kiderül, sok esetben nem az ellenőrzések szaporítása a megoldás.

Ha a rendőr vagy a közterület-felügyelő szabálytalanságot észlel, a járművezető jelenléte esetén helyszíni bírságot szabhat ki, távollétében ugyancsak bírságolhat, illetve feljelentést tehet. Amennyiben a forgalmat akadályozza a jármű, a rendőr elszállíttathatja. A felügyelő ugyanezt nem teheti meg, az ő eszköze a feljelentés. Azt követően azonban, hogy kitette a cetlit, a rendőrség nem rendelkezhet az elszállításról, mert ketten egy ügyben nem intézkedhetnek. Ezt a jogi útvesztőt Győrben a hatóságok rugalmas együttműködéssel próbálják elkerülni. Érthetőbben: a felügyelő hagyja, és ez a jobb a panaszosnak, hogy inkább a rendőr intézkedjen.

Visszatérve a feljelentésre: cetlit a rendőrség és a felügyelő is hagyhat a szélvédő mögött. Ellentétben egy szabálytalan parkolással, amikor az autó tulajdonosát büntetik, ez esetben annak kell felelnie, aki szabályt sértett, vagyis kezdetét veszi a levelezés. Megkérik a tulajdonost, hogy adja meg, ki hagyta járművét a tilosban.

A levélnek kötelezően tartalmaznia kell azonban egy utalást arra a törvénycikkre, amely szerint a tulajdonos hozzátartozójára nézve nem köteles terhelően nyilatkozni. (A közelmúltban fel-felröppent a hír ennek az eltörléséről.)

Marad az az eset, amikor a tulajdonos nem nyilatkozik – és ez a szabályok betartatása szempontjából jobb, mint amikor a vétkes kibújik a felelősség alól –, így ugyanis fél évre kitiltható a jármű a forgalomból.
A rendőrség – igaz, tevékenysége szerteágazóbb – az országos adatok szerint jóval kevesebb feljelentést kezdeményez, mint a sokkal kisebb apparátusú közterület-felügyeletek. Ennek oka valószínűleg az, hogy az eljárás drága, időigényes és többnyire nem szerez érvényt a jognak, épp a jog nyitotta kiskapuk miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés: milliós bírságok

A munkabiztonsági felügyelőség befejezte az E.ON győri telephelyén történt halálos áramütés körülményeinek vizsgálatát. Bebizonyosodott, hogy nem a 39 éves áldozat hibázott; munkáltatója és az áramszolgáltató együttesen több hibát is elkövetett, ezért milliós büntetésre számíthatnak. Tovább olvasom