Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Félidőnél még pályázat sincs

Győr-Pér - A péri repülőtér eladásáról júliusban döntöttek a tulajdonosok: elvileg december 31-ig eldől, lesz-e vevő a reptérre. Csakhogy pályázat nélkül ez nehéz, s még kiírás sincs. Mire várnak?

A győri közgyűlés júliusi döntése alapján eladó a péri repülőtér – a pályázati felhívás kiírását ugyanis a sorban utolsóként a győri képviselők is elfogadták. Előtte a másik két tulajdonos, a péri, illetve a megyei önkormányzat már áldását adta az értékesítésre. Egyöntetű volt a szándék mindhárom önkormányzatnál: a leendő vásárló (ha lesz ilyen) mindent visz egyben, az ingatlant, a vagyonelemeket és a repteret üzemeltető gazdasági társaságot. A befolyt összeg (százmillió forintokról van szó) 51 százalékban illetné Győrt, 27-ben a megyei, 22-ben pedig a péri önkormányzatot. A pályázat kiírását a legnagyobb tulajdonos, Győr vállalta, de az idő telik csak, kiírás még nincs.

Júliusban eldőlt pedig az is, hogy a győztes megnevezésének határideje az év vége (2008. december 31.); előtte két pályázati fordulót bonyolítanak le, s ehhez az önkormányzatok létrehoznak egy olyan bizottságot, ahová mindenki küld tagokat.

Mielőtt a pályázatra térnénk, röviden érdemes szólni az előzményekről – ezek ugyanis választ adnak arra is, miért sürget az idő. Egy éve (tavaly júniusban) röppentek fel hírek arról, hogy komoly befektető érdeklődik a Győr melletti repülőtér iránt; tervei szerint fapados gépeket hozna ide. A megyei, a péri és a győri önkormányzat egyike sem zárkózott el az ötlet elől, főképp akkor nem, amikor a tárgyalások olyan szakaszba értek, amikor már 20 milliárd forint körüli fejlesztésekről beszélt az angol befektetői csoport képviselője. Addig azonban nem lehetett lépni, amíg hivatalosan nem írják ki az eladásra vonatkozó pályázatot, szólt a verdikt – ennek tett eleget idén nyárig az összes tulajdonos.

A kérdés már akkor is az volt, hogy az angol befektető türelme meddig tart ki. Ha nem ő, jön majd más – így szólt az optimista jóslat. 
 

A péri repülőtér százmilliókat ér – ha el tudják adni. A cél ez, de előbb pályázat, majd pedig vásárló szükséges hozzá. Fotó: H. Baranyai Edina
A péri repülőtér százmilliókat ér – ha el tudják adni. A cél ez, de előbb pályázat, majd pedig vásárló szükséges hozzá. Fotó: H. Baranyai Edina

Szerdán azzal kezdtük, hogy megnéztük a települések internetes honlapjait – egyiken sem találtuk a pályázati felhívást. Nagyon hamar kiderült: azért, mert még nem is készült el. Az említett bizottság sem ült még egyszer sem össze, bár legalább már a tagjairól lehet tudni, hogy kik lesznek. Úgy értesültünk – s ezt az érintettek is megerősítették –, hogy Herold Ádám péri polgármester és Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke külön-külön is jelezte aggályait Borkai Zsoltnál: kérve a győri polgármestert, gyorsítsák meg a folyamatokat, mert így lecsúszhatnak a pályázatról. Más forrásból pedig arról hallottunk, hogy a vasi megyeszékhely, Szombathely is reptérfejlesztésbe vágna bele.

Borkai Zsolt polgármester megkeresésünkre azt válaszolta: „Az anyag mostanra állt össze, a jövő héten minden tulajdonosnak postázzuk a szöveget, s ha gyorsan döntünk, akkor hamarosan publikus lesz  a pályázat." Kérdésünkre, hogy mi tartott csaknem három hónapig, a győri városvezető azt mondta: „Ilyen pályázatot még nem írtunk ki, speciális feladat ez, amelyhez nem értünk. Egy szakmai csapatot kértünk fel, amelynek ennyi idő kellett a kész szöveg összeállítására."  A szombathelyi konkurenciáról Borkai Zsolt mostanáig nem értesült, bár azt tudja, nagy a verseny a régióban a reptérfejlesztések terén.

Lehet-e ezek után teljesíteni a december 31-i határidőt? – tettük fel végül talán a legfontosabb kérdést, amire az volt a válasz: „Ha van olyan pályázó, akit valóban érdekel a péri reptér, akkor elvileg igen. De akkor sincs tragédia, ha a határidőt kijjebb toljuk – ehhez persze közgyűlési döntések szükségesek. Nem akarjuk elkapkodni a dolgot, elkótyavetyélni az ingatlant, mert pontosan tudjuk, mennyit ér egy ilyen repülőtér a régióban."

Ha elkészül a pályázat, országos szinten is hirdetni fogják, s a kiírás  felkerül az önkormányzatok honlapjaira is – szólt az ígéret. Figyelni fogjuk mi is. 

Olvasóink írták

  • 1. lokálmatróna 2008. szeptember 18. 13:43
    „Nem értek rá, mert fenyőfát kellett ültetni, meg homokozóba homokot vinni, abból pisi-kását kavarni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkárium különlegességekkel

Pannonhalma–Győr - Évszázados hagyomány újjáélesztéseként nyitották meg tegnap a pannonhalmi… Tovább olvasom