Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

˝Felfordulás˝ a Kossuth-iskolában

Már a szomszédos posta dolgozóinak is feltűnt, hogy valami történt a Kossuth-iskolában. A gyerekek nem az utcán lógnak. A titok után eredve kiderült: egy amerikai módszer fordította fel a nyomasztó sztereotípiát, van olyan nyolcadik osztály, ahol egy egész jeggyel javult a tanulmányi átlag két hónap alatt.

Egy évvel ezelőtt már csaknem biztos volt, ami aztán szeptemberben keserű valósággá is vált: nem indul első osztály a Kossuth Lajos Általános Iskolában.

A városvezetés most azonban határozottan közölte: minden erejével az iskola megőrzése mellett van és szeptemberben első osztályt is indítanak.

– Nap mint nap kérdezősködnek a beiratkozásról, annyi minden változott nálunk, hogy nem is csoda, ha terjed a hírünk – tudatta Papp Gyöngyi, aki szeptemberben vette át az iskola vezetését. Az igazgató szavaiból aztán kiderül, miféle "felfordulás" okozta, hogy még a szomszédos postán dolgozók is észrevették: a gyerekek nem lógják el a tanulóidőt.

Kétségtelenül ez a legszembeötlőbb változás, amit viszont nem láthatnak, az az, hogy a kossuthos diákok rákapcsoltak a tanulásra, udvariasabbak, figyelmesebbek, alig várják a közös kirándulásokat, színház- és kiállításlátogatásokat. Ha az iskola szépítéséért kell tenni valamit, önként jelentkeznek, a szülők pedig gyakrabban lépik át az iskola küszöbét, mint eddig valaha.

– A titok egy amerikai magatartásmenedzsment-program, amelyet részelemekkel indítottunk el az iskola néhány évfolyamán szeptembertől, de ettől a félévtől az összes osztályra kiterjesztjük – avat a részletekbe az igazgató.

– A Pressley Ridge Magyarország Alapítvány által menedzselt rendszer képzésén augusztusban vett részt az iskola minden dolgozója, kezdve a vezetőtől a konyha személyzetéig. A költségeket és a támogatást illetően Kalmár Ákos volt és Fekete Dávid jelenlegi újvárosi részönkormányzati elnök, illetve Szeles Szabolcs alelnök a kezdetek óta mellettünk áll.

A program lényege, hogy a gyerekek egyéni és csoportcélokat tűznek ki, amelyek teljesítéséért magatartáspontokat, virtuális pénzt kapnak.

Ilyen cél a jó magaviselet, a figyelmes órai munka, a gyakori jelentkezés, de az is, ha valaki azt fogadja meg: aznap nem keveredik verekedésbe, nem rágózik vagy nem veszi fel a csuklyáját. A rongálásért, agresszióért, tiszteletlenségért, késésért például levonás jár. A reggeli beszélgetőkörben határoznak a feladatokról a gyerekek, a nap végén pedig értékelik a teljesítményüket.

Az ötödik osztály reggeli beszélgetőkörébe pillantottunk be, a képen a gyerekek Bakóné Marcin Izabella osztályfőnök, gyógypedagógus és Svidróné Takács Erika magyartanár és gyógypedagógus társaságában.
Az ötödik osztály reggeli beszélgetőkörébe pillantottunk be, a képen a gyerekek Bakóné Marcin Izabella osztályfőnök, gyógypedagógus és Svidróné Takács Erika magyartanár és gyógypedagógus társaságában.


A bankszámlakivonatot számítógépen is vezetik, a vagyon az Újvárosi Gyermekekért Alapítvány támogatta "Aranybánya" boltban költhető apróbb játékokra, iskolai kellékekre, ajándékokra, de közös programra, tanár-diák meccsre, számítógép-használatra, mozira is lehet áldozni.

A "jövedelem" adóköteles és azért is fizetni kell, ha egy program tanári kíséretet igényel. A gyerekekkel és a szülőkkel szerződést kötöttünk és háromhavonta értékeljük a munkát. A siker nem maradt el, az előző év hasonló időszakához képest már az első két hónapban visszaesett a hiányzások száma és látványosan javult a tanulmányi eredmény.

Az egyik nyolcadik osztályban például egy egész érdemjeggyel, hármasról négyes fölé. Számításaink szerint a körzetben száznegyven család áll iskolaválasztás előtt. Bízunk abban, hogy a program egyedülálló eredményeivel kiérdemli a leendő elsősök szüleinek bizalmát.

Szakmai nyílt nap. A módszer iránt érdeklődő pedagógusok, iskolavezetők február 16-án szakmai nyílt napon ismerhetik meg a magatartásmenedzsment-programot a Kossuth-iskola Márvány utca 4. szám alatti épületében. A részletekről érdeklődni, bejelentkezni a 96/322-065-ös telefonszámon lehet.

Olvasóink írták

  • 2. Loich 2011. január 15. 14:55
    „Nagyon nagy siker ez, ismerve a mai iskolai viszonyokat !
    Örvendetes, hogy az iskola új vezetője utánajárt milyen módszerekkel lehet új utakat, irányokat adni!
    Gratulálok !”
  • 1. neduddgi 2011. január 14. 19:58
    „Eddig sem kellett volna a Mohácsi féle elvárásokat figyelembe venni,és nem indítani ezért osztályt.Örülök,hogy a városvezetés a sarkára állt ez ügyben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik az igazgató

A Magyar Államkincstár regionális szervezetének megszűnésével, a megyei szervezet megalakulásával… Tovább olvasom