Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Felfegyverezték az őssejteket

Győr- Soha nem végeztek még a világon olyan beavatkozást egereknél nagyobb élőlényeken, mint amit a győri állatkert tigris–oroszlán keverékén. Mounty egy hónappal ezelőtti műtétje nemcsak az állatorvosi szakmát, hanem a humán szakembereket is lázba hozta.

Három hete számolt be a Kisalföld a győri állatkert ritkasága, a tigris–oroszlán hibrid – azaz liger – műtétjéről. Mounty hátáról egy gyorsan növekvő daganatot távolítottak el, az azonban csak most került nyilvánosságra, hogy olyan orvosi bravúrt hajtottak végre rajta a szakemberek, amely világszerte érdeklődésre tarthat számot. Azt sajnos már előre sejteni lehetett, hogy a hatalmas, másfél kilós daganat rosszindulatú; félő volt, hogy ha gazdái nem lépnek azonnal, a telet sem éri meg...

Lábadozás: Mounty levett csontvelőjét, s benne az őssejteket különleges hatóanyaggal vértezték fel, amelyek képesek lehetnek a rákos sejtek megölésére.
 
Soha nem végeztek még a világon olyan beavatkozást egereknél nagyobb élőlényeken, mint amit a győri állatkert tigris-oroszlán keverékén. Monty egy hónappal ezelőtti műtétje nemcsak az állatorvosi szakmát, hanem a humán szakembereket is lázba hozta.
Három hete számolt be a Kisalföld a győri állatkert ritkasága, a tigris-oroszlán hibrid – azaz liger – műtétjéről. Monty hátáról egy gyorsan növekvő daganatot távolítottak el, az azonban csak most került nyilvánosságra, hogy olyan orvosi bravúrt hajtottak végre rajta a szakemberek, amely világszerte érdeklődésre tarthat számot. Azt sajnos már előre sejteni lehetett, hogy a hatalmas, másfél kilós daganat rosszindulatú; félő volt, hogy ha gazdái nem lépnek azonnal, a telet sem éri meg…

– Mivel öreg állatról van szó – tizenöt éves, ami egy hetvenéves embernek felel meg –, s a tumor rendkívül gyorsan nőtt, számítottunk rá, hogy nehezen operálható, s a szervezetben már áttétek is vannak – mondta dr. Andréka György, az állatkert igazgatója, aki egy különleges, világszerte még csak kísérleti stádiumban lévő eljárást hívott segítségül Monty utolsó, s egyben egyetlen esélyeként. A titok az őssejtekben rejlik, ezúttal azonban nem azt a tulajdonságát használták ki a különleges sejteknek, mint az embereken eddig végzett beavatkozásoknál. Azok az őssejtek hihetelen alkalmazkodó képességére építenek, arra, hogy a megfelelő helyre juttatva képesek afféle „jolly jokerként" bármilyen szövetté átalakulni, legyen szó szívizomról, vagy éppen idegrostokról. Monty esetében azonban nem erre volt szükség.

Fotó: Kovács Róbert


– Nekünk az volt a fontos, hogy az őssejtek hazatalálnak, azaz oda vándorolnak, ahol szükség van rájuk; ez az úgynevezett „homing". A szervezet egyébként is az őssejtek felszabadításával reagál az őt ért támadásokra, de Monty betegségénél ez a természetes védekező reakció kevésnek bizonyult. Így aztán „felfegyvereztük" az őssejteket: génterápia segítségével olyan hatóanyagot kapcsoltunk hozzájuk, amelyek a megfelelő helyre szállítva elpusztítják az erőszakosan terjedő rákos sejteket, miközben ők maguk immunisak rá – avat be a részletekbe dr. Andréka György.

Hogy értsük a győri operáció jelentőségét: a módszer olyannyira friss, hogy eddig csak egereken kísérleteztek vele, daganatterápiás célra még az állatgyógyászatban sem használták az őssejteket. Azt pedig még találgatni sem lehet, mikor ér el esetleg az emberi gyógyászat gyakorlatába, milyen hatásai, következményei vannak, lehetnek az eljárásnak. Nem csoda, hogy Montyn a világ szeme.

– Már az állat műtétje előtt három héttel levettük a szükséges 100 milliliternyi csontvelőt. Ennyi idő kellett a különleges, gyógyszerrel dúsított készítmény előállításához, amit egy fővárosi kutatólaboratóriumban végeztek. Ezt juttattuk vissza a műtéttel egy időben Monty szervezetébe. Jól sejtettük, a daganatot nem lehetett teljes egészében eltávolítani, de reménykedünk, hogy sikerül meghosszabbítani az állat életét - mesél az igazgató a különleges beavatkozásról, melyen közel tíz specialista dolgozott. Hogy milyen eredménnyel, arra csak az idő, és (lehet, hogy évek múlva) a kórbonctan ad választ, kimutatva, mennyi daganatos sejt esett áldozatul a mesterségesen előidézett sejtelhalásnak. Az mindenesetre jó jel, hogy a seb szépen, szárazon gyógyul – az ilyen típusú agresszív, rosszindulatú szarkómáknál előfordul, hogy a sebnek begyógyulni sincs ideje, mert a növekvő daganat valósággal szétszakítja –, s ha a várakozások bejönnek, az éltes állatritkaság még sokáig a győriek kedvence lehet.

Családi csapatmunka volt

Az (állat)orvosi bravúr lassan hagyomány lesz az Andréka családban, az állatkertigazgató bátyja, dr. Andréka Péter végezte ugyanis az első magyarországi humán őssejtes infarktus-kezelést. Az fiatalabb, állatorvos testvér csapatával évekig kísérletezett sertéseken azon, hogy a szervezetbe visszafecskendezett őssejtek hogyan képesek szívizommá alakulni, pótolva az infarktus során elhalt szöveteket. Ezt követően a humán kardiológus fivér végezte el az első hazai humán, kardiológiai őssejt-transzplantációt, ami a szívinfarktus során sérült szívizomterületek regenerációját segíti. A 2006-os beavatkozás óta számos betegen segített az eljárás.

Olvasóink írták

  • 1. ákos 2007. november 12. 19:03
    „Azért ez az oroszlán - tigris keresztezés lám,mégsem egészséges dolog.De a kísérlet - mármint a gyógyítás - figyelemre méltó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vascső miatt zárták le a győri Kodály Zoltán utat

Győr - Teljes rendőrségi állomány, közel 60 főnyi járőr, bűnügyis rendőr és körzeti megbízottak… Tovább olvasom