Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Félezren a Nyugdíjasegyetemen

A Nyugdíjasegyetem az érdeklődők, a tudásra ˝éhesek˝ sikersztorija: az első, az univerzum keletkezésével kapcsolatos előadásra ötszázan voltak kíváncsiak.

Aki jelentkezett, szerdán ott volt, s még a kezdés előtt egy órával is telefonált az, aki valamiért lemaradt, mégis szívesen jönne a következő előadásra.

A Széchenyi-egyetem előadóterme, azután a nagyelőadója is kicsinek bizonyult, annyian jelentkeztek, ezért kapott helyet az első kurzus a kis sportcsarnokban. Őszintén szólva ennél jóval több hallgatót befogadni képes csarnokot is megtöltöttek volna az érdeklődők, hiszen a határidő lejárta után is folyamatosan érkeztek hozzánk a jelentkezések. Aki öt előadáson részt vesz, oklevelet kap, aki kilencen, azok között laptopot sorsolunk ki.


Telt ház a nyitó előadáson – Az otthonosan berendezett, előadónak átalakított kis sportcsarnokban szék nem maradt üresen. Fotó: Krizsán Csaba
Telt ház a nyitó előadáson – Az otthonosan berendezett, előadónak átalakított kis sportcsarnokban szék nem maradt üresen. Fotó: Krizsán CsabaSzekeres Tamás, a Széchenyi- egyetem rektora köszöntőjében mosolyogva megjegyezte: ˝Más ez az egyetem, mint a többi, hisz itt nem lesz zárthelyi, félévente vizsga és jegyzetelni sem kell. Ráadásul a diákok sem hiányoznak, egyszóval az ilyen hallgató minden oktató álma˝ – majd az idősek tanulmányaihoz sok sikert kívánt.

Birbauer Mihályné
Birbauer Mihályné

Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának dékánja különleges tavaszi szemeszterről beszélt, hangsúlyozva, hogy egy egyetem akkor értékes, ha nyitott, befogadó, márpedig erre a sorozatra ez mindenképpen igaz. Értékes, szép előadásokat, jó tanulást kívánt.

Lély Zsigmondné
Lély Zsigmondné

Nagy Péter a Pannon Nyugdíjas Szövetség, a tagság nevében köszönte meg a lehetőséget, s azt a különlegesnek mondható szervezőmunkát, amelynek köszönhetően a nyugdíjasok tudása gyarapodhat, ismereteiket tovább bővíthetik.

˝Olyan éveket élünk, amikor az időseket félreteszik, nem számítanak rájuk, éppezért örvendetes az ötlet, a szervezés. Dokumentáljuk az előadásokat, a kurzusokon készülő fotókat, hogy eljussanak azokhoz is, akik valamilyen ok miatt nem lehetnek velünk˝ – hallottuk.

Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője az egyetemek, a nyugdíjasszövetség és lapunk partnerségét emelte ki és emlékeztetett a két éve sikerrel megszervezett Gyermekegyetemre, ahol azt tanácsolták a gyerkőcöknek: sose fogadják el kérdésükre válaszként, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik. ˝Ellenkezőleg: a kíváncsiság és a tudásszomj fiatalítja az embert, s ha most itt lennének a Gyermekegyetem résztvevői, sok száz fiatalos tekintettel találkozhatnának˝ – hallottuk tőle.

Szalai Istvánné
Szalai Istvánné

A szépkorú ˝egyetemistákat˝ Fábián György, lapunk szerkesztőségvezetője, a program egyik főszervezője is köszöntötte, majd tájékoztatta a hallgatóságot a Nyugdíjasegyetem menetrendjéről.

A nyitó előadást dr. Horváth András egyetemi docens tartotta, aki az univerzum keletkezéséről beszélt, s szavait nagy figyelemmel hallgatták a résztvevők.

Könyves László
Könyves László

Birbauer Mihályné barátnőivel érkezett, s mint mesélte, minden, így a világegyetem keletkezése is nagyon érdekli. Amióta használja a netet, kitágult számára a világ: számítógépes tanfolyamra is együtt jártak, így a Nyugdíjasegyetemre is közösen iratkoztak be. Skype-olni is megtanult az unokája kedvéért, aki Spanyolországban él, így naponta tartják a kapcsolatot. Lély Zsigmondné, a Borostyán klub vezetője klubtársait is agitálta: ismereteik bővítésével többet tudnak, a Galaxis keletkezése pedig olyannyira felkeltette az érdeklődését, hogy ilyen témájú könyvnek is utánanéz. Szalai Istvánné Mária csupán egy éve nyugdíjas, talán ezért is érezte hasznosnak a kurzust. ˝Eddig ilyesmire nem volt időm, ráadásul a téma érdekelt is, ugyanakkor szívesen hallgatnék a helytörténettel, a néprajzzal kapcsolatos ismereteket is˝ – mondta.

Benkő Miklós
Benkő Miklós

Az écsi Benkő Miklós minden új információt szívesen fogad – vadász és nagy természetvédő lévén a témába vágó előadásokat is szívesen meghallgatna. Könyves Lászlót ˝elcsábították˝ a Nyugdíjasegyetemre, úgyhogy feleségével itt beszéltek meg találkát. Az információgyűjtés a négy éve nyugdíjas férfi számára is fontos, az univerzum keletkezéséről hallottakat családi-baráti körben összegzik, elemzik majd.

Dr. Horváth András egyetemi docens az univerzum keletkezéséről tartott előadást. Fotó: Krizsán Csaba
Dr. Horváth András egyetemi docens az univerzum keletkezéséről tartott előadást. Fotó: Krizsán Csaba

A következő előadás február 24-én változatlan helyszínen lesz. Az előadó dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának dékánja lesz, aki bolygónk jövőjéről és a  klímaváltozásról beszél hallgatóságának.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Flúgatlan 2010. február 15. 16:36
  „janika!

  Akkor szerinted most minden rendezvény, amin nem szidják a kormányt, MSZP-propaganda?

  Mellesleg: utálom az MSZP hazug bandáját, szívesen látnám a megfelelő embereiket a
  kiérdemelt börtöncellájukban --néhány már ott is van-- de ez a Nyugdíjas Egyetem
  nem erről szól. Egyszerűen nincs a kettőnek köze egymáshoz. Ne keverjük ide a
  politikát!”
 • 20. janika 2010. február 15. 16:16
  „Na ja, vannak akiket a valóság érdekel és nem a népámítás "egyetemi fokon"!”
 • 19. SzabónéVera 2010. február 15. 13:12
  „janika és a többiek, akik üres óráikat arra használják, hogy kiéljék iráskényszerüket, javaslom vezesenek naplót maguknak. Örömködhetnek az értelmesnek nem nevezhető - lásd. hozzászólások- irományukban. Nem voltak ott, nem tudják miről szólt, és a továbbiakban miről fog. Jobb lenne ha értelmes dolgokkal foglalkoznának.Mi a bánat érdekli az ilyen embereket, mivel töltik az idjüket felfoghatatlan számomra. Megdöbbentő.”
 • 18. janika 2010. február 15. 12:31
  „Hát persze, semmi mköze a politikához? Hisz addig mig ebbe az "nyögdíjs egyetem" égisze alatt tömk a fejeket felesleges dumákkal, addig sem gondolkodnak azon, hogy miért kevesebb a nyugdíjuk 50%-al mint e rendszer szekértoló nyugdíjas társaiknak! Azt biztos nem ecsetelik a tanárok, hogy miért is lett e rndszer szinte banánköztársasági forma? A csillagászati árakról sem esik szó az biztos, hisz ebben sincs semmi politika. Az, hogy miért és kik záratták be a termelő üzemeket gyárakat arról meg minek is dumálnának?”
 • 17. exodus 2010. február 15. 08:52
  „˝Olyan éveket élünk, amikor az időseket félreteszik, nem számítanak rájuk, éppezért örvendetes az ötlet, a szervezés...." - hangzott el a helyszínen.

  Ha csak a fenti mondatot nézzük, akkor semmi esetre sem a jelenleg regnáló hatalom malmára hajtaná a vizet a rendezvény. Ennyit erről. Nem kell minden bokorban politikusokat látni.

  Nagyon helyesen teszi az egyetem vezetése, hogy megnyitja a kapukat a gyermekek előtt, s különösen, hogy a nyugdíjasok előtt is.
  Egyébként pedig az őszkorúakról nem éppen az államnak kellene gondoskodni. Az államnak a munkahelyteremtésre, a gazdaság mindenkori fellendítésére kellene fordítani a pénzügyi eszközeit. Így a jólkereső gyerekek, azaz a fiatal társadalmi réteg tagjai szívesen gondoskodnának szüleik nyugdíjas éveiről. Meghittebb kapcsolatok lennének a társadalomban. Az államnak csak a család nélkül élőkre kellene ´gondot viselnie´.
  Tudom, hogy ez csak utópia, hiszen manapság nem divat generációknak egymást támogatva együtt élni.
  Sőt gyerekek szüleik ellen fordulnak, lázadnak, egyre inkább eltávolodnak egymástól.
  A szeretet hiánya pedig a szülőket sem tenné alkalmassá arra, hogy saját gyermekeiktől fogadjanak el életük végéig szóló támogatást. Természetesen az ilyen helyzetek lennének a kivételek, hiszen a többség esetében nem ez a jellemző.
  A nyugdíjkassza feltöltése olyan teher az állam számára, amely miatt nem marad pénz a munkahelyteremtő beruházásokra, stb. Így megteszik ezt az állam helyett a multik. Az államnak sincs más választása, minthogy ezt megengedje. A többségében fiatal felvettek által megtermelt haszon nem marad itthon, a pénzt kiviszik szépen. A kör bezárult. Örök körforgásnak tűnik. Egyre kevesebb állami bevétel, egyre több költségvetési igény.
  Alapjaiban, gyökereiben működésképtelen ez a rendszer. Sajnos.”
 • 16. Flúgatlan 2010. február 15. 08:00
  „Kedves t-a-ibi és mások!

  Mért volna ez pártrendezvény? Nem értem, miről handabandáztok.

  A gyerekegyetemen ott volt a fiam 2 éve, az is pártrendezvény volt? Most a nyugdíjasokon a sor. A szombati mellékletben csillagászatról, galaxisokról meg ilyesmiről olvastam.

  Azt hiszem, van, ami nem kötődik a politikához és ez ilyen. Tudománynépszerűsítés. (No meg egyetem-reklám meg Ksialföld-reklám.) Vagy tudtok valamit, amit én nem? Hogy csak komcsi nyugdíjasok mehettek el? Vagy hogy a galaxisok előtt a vörös csillag volt reklámozva?

  Valami konkrétumot, ha tudtok. Ha nem, akkor psssszztt....”
 • 15. t-a-ibi 2010. február 13. 17:32
  „"Piros egyetem", mszmp-mszp-szdsz-es nyugdíjasoknak? -igen!
  Meggyőzés a választásokra?-igen.

  ERRE VAN PÉNZ?- BOHÓCKODNI.
  Egyszerre két turnus indult remélem. --az első-és az utolsó.
  Tényleg rendet kell tenni az országban, ezeket a nívós előadókat elsöpörni örökre.”
 • 14. geza11 2010. február 12. 18:50
  „2.Előadás témája, egy kis győri szociológia :http://www.youtube.com/watch?v=VI0qhh6-QMI”
 • 13. tódi 2010. február 12. 18:05
  „Ez is politika !

  Mindenkinek van nyugdíjas hozzátartozója : szülő ,nagyszülő , nem hiszem ,hogy sajnálna tőlük bármit is.
  Ez igaz a fiatalokra is : mindenkinek van gyereke - őket is támogatná minden erővel.

  Tehát csak az üresfejüeket lehet összeugrasztani.
  Kár hogy egyre többen lesznek.”
 • 12. lhb 2010. február 12. 10:18
  „igazmondó :) ez egyébként így van, ahogy írod”
 • 11. igazmondó 2010. február 12. 09:42
  „én nem emlékszem olyan választásra amikor ne a nyugdíjasok lettek volna a középpontban. A legkönnyebben mozdítható szavazóbázis. A fiatalokat mivel győzöd meg? Ingyen sörrel?”
 • 10. Csetneky 2010. február 11. 22:53
  „7. RickCartman

  Akkor kik is ígérgettek 1990-ben a jelenlegi szereplők közül? Mdf - mára kis MSZP. Szdsz - láttuk és érezzük az Mszp-vel közös ámokfutásuk "eredményét". Mszp - na őket nem kell bemutatni, elég az elért "vívmányokra" gondolni.
  Ettől függetlenül azonban véletlenül sem akartam 21-et írni, mivel a két utolsó választásra jellemző, hogy a nyugdíjasoknak célzott ígéretekkel és hazugságokkal, na meg csalással nyert választást valaki. Na, ki is?”
 • 9. SPS 2010. február 11. 21:56
  „Örömmel látom a csoportképen két falubelimet.
  Időről-időre meg is fogom őket kérdezni a hallottakról, tapasztaltakról.
  Én jó kezdeményezésnek tartom ezt a Nyugdíjasegyetemet.”
 • 8. kanga64 2010. február 11. 21:01
  „RickCartman, nálad a pont!”
 • 7. RickCartman 2010. február 11. 20:34
  „Csetneky, az elmúlt 21 évet akartad írni, ugye? (mert akadnak még itt olyanok is, akik emlékeznek 1990. tavaszának ígéreteire is)”
 • 6. Csetneky 2010. február 11. 19:33
  „Olyan előadás nem lesz, hogyan védjük meg magunkat - és ezáltal az egész országot - a hazug politikusoktól?
  Szükség lenne rá, az elmúlt 8 év tapasztalatai alapján.”
 • 5. zsukov 2010. február 11. 16:37
  „Hát ez a szintje a KTMF -nek.....”
 • 4. galamblelkü 2010. február 11. 16:16
  „Sajnos engem nem vettek fel.Az indok helyhiány mint 1961-ben.”
 • 3. kanga64 2010. február 11. 13:33
  „Semmi kábító fejtágító nincs a dologban. Egyszerűen természettudományi érdekességek, történelem, irodalom és hasonló témákról van/lesz szó. Közvéleménykutatás után állították össze a programot.”
 • 2. Spitfire 2010. február 11. 12:52
  „volt ingyen csirkefarhát? :-)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A káresetek során 59-en vesztették életüket

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tavaly végzett munkájáról számolt be Szüts György alezredes,… Tovább olvasom