Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Félezer éves várfal a közműgödör mélyén

Néhány méter mélyen félezer évvel ezelőtti maradványokat vizsgáltak a napokban a helyi régészek Győrben.

A török kori várfal újabb megtalált részének feltárása segít a hajdani erődítmény pontos feltérképezésében.

Néhány napig látványosságot jelentett a Batthyány tér sarkánál, a gyógyszertár előtt az a gödör, amelynek mélyén a várfal maradványait fedezhették fel az arra járók. Közműmunkálatok során került elő a múltnak ez a nyoma. Egy részlet az Új bástyából, aminek nagyobb része az OTP székháza mögött ma is megcsodálható, tudta meg portálunk Székely Zoltántól.

A győri Xántus János Múzeum művészettörténésze azt is elmondta, hogy a török kori végvárrendszer leghatalmasabb erődítményének számított Győr. A mai belvárost körülhatároló, hét bástyából álló várfal a XVI. század második felében épült, az akkoriban legkorszerűbbnek számító formában, azaz fülesbástyákkal, itáliai mesterek segítségével.

Székely Zoltán művészettörténész – A várfalat néhány méter mélyen találták meg.
Székely Zoltán művészettörténész – A várfalat néhány méter mélyen találták meg.

Jó kétszáz évig szolgálta szerepét, hisz Bécs előbástyájának számított Győr, védte a ˝természet szerint való ellenségtől˝ a keresztény Nyugatot. Utoljára a várfal Napóleon idején jutott kisebb szerephez: a kismegyeri csata után még egy hétig ellenállt a franciáknak. Akkorra azonban már elavult, alig maradt hadászati jelentősége. A franciák ráadásul elvonulásuk előtt felrobbantották a bástyák többségét, a leírás szerint a városban az összes ablak betört emiatt. Ezzel a vár pusztulása elkezdődött: elbontották és elhordták a falak köveit, tégláit építőanyagnak, a várárkokat pedig feltöltötték, a helyükön utcákat alakítottak ki. Az egykori erődítmény darabja most igazán jól már csak a Káptalandombon látszik.

A Pálffy és a Gárdonyi utca kereszteződésénél talált részt is dokumentálták a múzeum régészei. Fontos adatokkal szolgált a város történetéhez, hiszen a korabeli ábrázolások nem elég pontosak.

Mivel forgalmas csomópontban bukkantak a várdarabra, annak is csak az alsó részére, a maradványok bemutatásra nem alkalmasak, így visszatemették azokat. Viszont a Xántus-múzeumban elkészült a győri vár digitális rekonstrukciója, azaz pár perces filmen megtekinthető, hol, mennyi maradt meg belőle, hogyan nézhetett ki egészében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényfigurák - kiállítás

Megnyílt a győri Borsos Házban a Hefter Üveggaléria kiállítása Fényfigurák címmel a Magyar és a… Tovább olvasom