Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Félezer dobozdíjas gyógyszer

Győr-Moson-Sopron - Újabb súlyos betegségek gyógyszeres kezelése után fizet dobozdíjat a beteg februártól, mivel ezek kikerülnek a közforgalomba. Jelenleg mintegy ötszáz készítmény után jár a 300 forint.
Tavaly januárban vezették be a patikai dobozdíjat, azzal egyidejűleg, hogy számos gyógyszer százszázalékos állami támogatást kapott. Ám itt elsősorban olyan – szakorvosi hatáskörbe – tartozó készítményekről van szó, amelyeket korábban csakis a kórházak adtak ki, így a beteg addig semmit nem fizetett utánuk. Január óta azonban 300 forintjába kerül ugyanaz az „ingyenes" orvosság.

A hivatalos közlés szerint a most várható szigorítás nélkül nem lenne tartható az orvosságokra elkülönített pénzügyi keret – a betegek számának növekedése miatt.

A jelképes háromszáz forint a „térítésmentes

Ezért újabb súlyos betegségek gyógyszeres kezelése kerül a beteg pénzébe februártól, ezek a sclerosis multiplex, a növekedésihormon-hiány, a mieloid leukémia és a krónikus veseelégtelenség. Hogy egészen pontosan mely készítmények lesznek „fizetősök", még nem tudni, hiszen a patikák is amolyan félhivatalos forrásokból értesülnek, hogy mondjuk ez vagy az a gyógyszer – amit idáig jellemzően csak a kórházak adtak a betegnek – kikerül a közforgalomba.

Vargáné dr. Pozsgai Ilona, a győri Adyvárosi Gyógyszertár vezetője elmondta: jelenleg mintegy 500 térítésmentes készítményt tart számon a szakma, ezek azok, amelyek után 300 forintos dobozdíjat fizetünk tavaly január óta. Súlyos betegségekről van szó, amelyekre rendszerint a szakorvos javasol első körben gyógyszert a háziorvosnak. A legtöbb dobozdíjas orvosság a rákos betegségek fájdalomcsillapítására való, a Contramalból például általában havi két dobozt ír fel az orvos, azaz havi hatszáz forintot fizet utána a beteg.

A „300 forintos" gyógyszerek közé tartozik még többek között az epilepszia kezelésére javasolt Diphedan és a Tegretol, ám ez utóbbi esetében csak a gyerekeknek felírt szuszpenzió után fizetünk dobozdíjat, mivel a felnőtt-tabletta térítésköteles. Ebbe a körbe tartozik még az egyes pszichiátriai betegségek ellen használt készítmény, s végül – ami tavaly szinte jelképévé vált a szigorításnak – a cukorbetegek létfontosságú gyógyszere. Az inzulin és a hasonló készítmények esetében általában havi 600 forintba kerül az ampulla, mivel rendszerint két különböző fajtát ír fel az orvos.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a dobozdíj nem okozott esést a patikák forgalmában, hiszen kivétel nélkül nélkülözhetetlen gyógytermékekről van szó. Sőt, józan ésszel számolva inkább növekedésnek kellett volna bekövetkeznie azáltal, hogy több száz készítmény kikerült a közforgalomba, ám dr. Pozsgai Ilona szerint ez azért nem mérhető, mert a tavalyi árcsökkentések következtében 10–15 százalékkal esett vissza a patikák pénzforgalma.

Természetesen érvágást jelentett egy éve az Algopyrin vénykötelessé tétele is, s hogy egy kicsit kiássuk ezt a régi csatabárdot, a gyógyszerészszakma szerint ez a rendszer a betegnek azért is rossz, mert egy 39 fok feletti lázat már nem lehet a vénymentes paracetamollal kezelni, a túladagolás pedig vesekárosodáshoz vezethet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar, leszakadt ágak, áramszünet

Ahogy Győr-Moson-Sopron megye szinte egész területén, így a győri Csaba utcában is gondot okozott a vasárnapi, orkán erejű szél. Tovább olvasom