Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Féléves vita Gyárváros ''kapujáról''

Indoklás: A környék szebbet érdemel egy típustervnél, a tervtanács méltó épületre vár.

Az autóklub október óta vár a tervezett gépjármű-diagnosztikai központ építési engedélyére, eddig hiába: a városi tervtanács háromszor dobta vissza a leendő épület terveit. Tóth István, a klub főtitkárhelyettese nem érti, miért, szerinte máig nem kaptak világos iránymutatást.

Hogy tulajdonképpen mi a gond a tervvel, azt Révi Zsolt főépítésztől tudtuk meg: szerinte a történelmi Gyárvárosnak ez a frekventált helye többet érdemel, mint egy típusterv alapján készült, nem túl esztétikus épület. A város más szemléletet vár a tervezőktől – és egy „elegánsabb", kifinomultabb épületet –, de nem akarja megkötni a szakemberek kezét.

– A háromszori elutasítás ellenére fél év alatt csak apró változtatások történtek, s úgy látom, az autóklub „belemerevedett" a saját elképzelésébe. A tervek még mindig egy barakkszerű épületről szólnak, amelyek inkább illenének a város egy külső kerületébe, vagy akár az ipari parkba, mint egy történelmi városrész „kapujába" – indokolja a döntést a főépítész, aki szerint a tervtanácsnak nem az a feladata, hogy konkrét ötleteket, sőt, utasításokat adjon, hanem hogy rávilágítson a városvezetés elképzeléseire. Úgy tudjuk, az autóklub két győri tervezőirodát is felkért a feladatra, s végül azt választotta, amely szigorúan követte a cég arculati elemeit és megszokott formáit.

Nem túl gyakori egyébként, hogy egy tervet többször visszadobjon a tanács, igaz, volt olyan – Győr egy frekventált területére tervezett – élelmiszer-áruház, amelynek terveit hatszor utasították vissza, éppen azért, mert nem illett a városképbe.

A dolog ott tart, hogy az autóklub azt fontolgatja, hagyja a helyén az elavult épületet, s 48 műszaki állomásukból inkább valamelyik másikat újítják fel – ott, ahol könnyebben megy az engedélyeztetés. Révi Zsolt szerint azonban ez nem ütőkártya. – Bár többször hallottam, nem az a kérdés, kell-e Győrnek az autóklub, hanem hogy kell-e az autóklubnak Gyárváros. Ha igen, méltó épületet kell emelniük ebbe a műemléki környezetbe.

Az ügyet a városstratégiai bizottság várhatóan a következő ülésén tárgyalja.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égre nyíló Városrét

A látványos építkezések idejét éljük. Új házak, új technológiák. A megyeszékhelyen a Városrét… Tovább olvasom