Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Feleslegesen kap pirosat az autós?

Győr - Bírálatok egész sora éri a győri jelzőlámpákat, amelyek az autósok szerint nem adnak zöld utat az amúgy is megnövekedett decemberi forgalomban. Az útkezelő szerint a probléma valós, épp most orvosolják.
Először is egy intelem: gyalogosként ne közlekedjünk rutinból, főleg ne a Szent István úti zebránál, ahol az átalakítás miatt más periódusokban kap most zöldet a járókelő, mint eddig. Itt az egyenesen haladó autósoknak elvileg most könnyebb a dolguk, mivel a lámpák a kanyarodósávoktól függetlenül is elengedik a főforgalmat. Az más kérdés, hogy vannak kiküszöbölhetetlen korlátok, hiszen például a Jókai utcánál kanyarodóktól sokszor ugyanúgy nem tudunk haladni, mint eddig. De kezdjük az elején.

Ezt a rendszert évtizedekkel ezelőtt tervezték, jóval kisebb forgalomra. Ahogy változott a város és a szerkezete, úgy kisebb „toldozgatásokat" hajtottak végre a hálózaton, de annak a 80–90 százalékát érintő, átfogó felülvizsgálatra és korszerűsítésre most kerül sor először – tájékoztatott Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatási vezetője, akinek továbbítottuk a kritikákat.

A bírálatok többsége a Szent István, a Szigethy Attila, a Tihanyi Árpád utat, valamint a felüljárótól a 83-as főútig tartó 821. számú főutat érik. Az olvasók szerint szinte soha nem kap zöldhullámot az autós, holott például a Tihanyi úti aluljáró megépítése előtt ez nem így volt.

Tóth Péter elmondta: már tavaly megszületett a teljes áttervezés koncepciója, amit különösen sürgetett az, hogy az új elemként bekerült Nádor aluljáró – budapesti tervezők által – beüzemeltetett jelzőlámpái nehezen illeszkednek a nagy egész rendszerbe. A problémák többsége egyébként már korábban is adott volt, de hátráltatta az előrelépést, hogy a szóban forgó lámpák 70 százaléka állami felügyelet alá tartozik, mint például a Szent István és a 821-es főúti csomópontok. Győr vezetése végül úgy döntött, hogy ezekhez is hozzányúl saját költségén, mivel értelemszerű, hogy a városlakókat nem érdekli, hogy állami vagy önkormányzati útról van-e szó.

Tóth Péter szerint a Szent István út után pénteken a Tihanyi úttal, hétvégén a Szigethy Attila úttal végeztek a szakemberek és ezen a héten kerül sor a felüljárótól a Marcalváros felé vezető 821-es és a Mártírok útja jelzőlámpáinak átalakítására.

A 45 millió forintos közlekedésfejlesztési program keretében megváltoznak a burkolatjelek, s ami még fontosabb: a lámpák korszerűbben alkalmazkodnak a megnövekedett forgalomhoz.

Az aszfalthoz szögezve áll a forgalom – szól Cseh Tamás dala. Nap mint nap átéljük a megyeszékhely közlekedésében. Fotó: H. Baranyai Edina

Tóth Péter szerint a helyzetet az is nehezítette idáig, hogy a lámpáknál igen sokszor jelentkezett számítástechnikai üzemzavar. Tudni kell ugyanis – magyarázza a szakértő –, hogy miközben az egyes csomópontoknál néhány másodperces eltéréssel adnak zöld utat a lámpák, üzemzavar esetén az adott kereszteződés jelzőrendszere az alapvezérlésre áll át, s így már nem illeszkedik a komplex forgalom ütemezésébe. Ez történik valószínűleg gyakran a 821-es főúton, ahol az autós úgy érzi, feleslegesen állítják meg. Remélhető azonban, hogy ezeket a problémákat is sikerül orvosolni – tudatta Tóth Péter, akit arról is kérdeztünk, nem volt-e szerencsétlen az időzítés, éppen a karácsony előtti csúcs idején. A tájékoztatási vezető közölte: számított erre a kérdésre vagy akár kritikára, a koncepció azonban sokéves várakozás után csak most valósulhat meg. Remélhető, hogy a hosszú távú beruházás láttán az autósok nem pont erre a néhány hétre fognak emlékezni, amikor egyébként is – minden városban – nagyobb a forgalom.

Olvasóink írták

 • 6. Vizsla 2007. december 10. 22:13
  „Az egyetem az arra van, hogy tudományos problémákat oldjon meg, és ráadásul bokrétaként Győr kalapjára lehessen tűzni. Egyéb gyakorlati haszna nincs. Elnyelt egy csomó pénzt. A kilóra megvett minősített oktatók egy része akkor járt itt mikor aláírta a szerződést, hogy mennyit utaljanak neki a nevéért. Az intercity professzorok vonattal járnak!”
 • 5. Gyurifumi 2007. december 10. 21:12
  „Szerintem az utakra sem árt némi pénzt költeni hisz bármerre megyünk egyre rosszabb. 25 év után lett aluljáró pár év egy hídig kibírható. Kedves Zsuzsa a cikk épp arról szól amit hiányolsz és most töténik. A Bajcsy-Zs. utcánál is lehet jobb lenne egy körforgalom.
  Szolnok közlekedése szerintem még rosszabb bár azt is most faragják.
  Az én problémám az, hogy itt az egytemen közlekedés mérnökök tanulnak már "néhány" éve. Észrevenni ezt nem nagyon tudom egy új forgalmi változásnál sem. Nem kérdezik az ottani okos embereket adjanak már tanácsot lakóhelyük jobbításás??
  Kevés az idővisszaszámláló ami jó dolog szerintem.
  Az új körforgalmaknál pedig ahol a hely engedné MIÉRT nem csinálnak surranó sávokat, jobbra röviden aki csak arra menne?????
  Az lenne ám a nagy segítség!! Nem a 8 sávos lámpás körgeometria ahol az idegen azt se tudja fiú vagy lány??
  És végszóként a Szigethy-Tihanyi kereszteződésben mintha gyűrődne az aszfalt!!!!!!!!
  Vagy rosszak az érzékszerveim. Ha nem akkor az elég szomorú mert pár hónapos. Bár "biztos" nem erre a forgalomra tervezték.”
 • 4. Nagy Árpád 2007. december 10. 19:54
  „Száz lámpa sem helyettesít egy hidat! Ahelyett, hogy az egyetemnél hidat építenének, most DCSA javaslatára elkennek 1.500.000.000,- Forintot aszfaltra, szigorúan szakmai alapon. Csak így tovább!”
 • 3. FERGIE 2007. december 10. 15:38
  „Hát már régóta ,,orvosolják" csak éppen látszata nincs!
  Jó lenne már rendet tenni a Belvárosban az illetékeseknek!”
 • 2. L.A. 2007. december 10. 12:09
  „Csak gratulálni tudnék annak, aki átalakitotta a belvárosban a lámpákat. A belvárosban a nagy otp nél lévő körforgalomba pl. amikor csúcsok vannak, akkor a Bajcsy-Zs. utcából vagy jóindulattal, vagy gyalogos által lehet behajtani, mivel folyamatossan jönnek az autók a Szent István útról, akár pest felöl nézem, akár Abda felöl. A két zöld jelzés éppen váltja egymást, emitt ott folyamatosan jönnek be az autók. Szóval csak így tovább, lehet még a helyzeten rontani....”
 • 1. Zsuzsa 2007. december 10. 09:54
  „Érdekes Miskolcon jobb a közlekedés pedig több az autó és a jelzőlámpa.Csak annyi lenne a dolguk,hogy egyszer össze kellene hangolni a lámpákat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis esti forralt boros séta Győrben

Ismét szegfűszeg és fahéj illata bolondítja a belváros levegőjét, a Vasárnapi Kisalföld ezúttal… Tovább olvasom