Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Felelősséggel a Mosoni-Dunáért

A napokban jutott el szerkesztőségünkbe a Reflex Környezetvédő Egyesület felhívása a ˝Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja˝ projekttel kapcsolatban.

A minél több szereplős, a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt folyó eljárással az Édukövízig vezetője is egyetért.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület a múlt héten felhívást intézett a magyarországi zöldmozgalmakhoz. A levél a KEOP 7.2.2.1–2008 – 0002. számú, a ˝Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációj projekttel kapcsolatban fogalmaz meg aggodalmakat.

Egyebek közt: ˝A győri Vízig és korlátlan felelősségű társaságai kinézték maguknak a természeti adottságaiban egyedülálló Mosoni-Dunát mint rendkívül fontos KEOP-programot. A több mint hatmilliárdos program tartalma: drasztikus és megalapozatlan mederkotrás, iszapszigetek kialakítása, nádasok iszappal való feltöltése, parti füzesek kivágása (kotrógépeknek, dózereknek és depóniáknak), érthetetlen parti kövezések és a többi, és a többi költséget növelő felesleg. Az önkormányzatokkal tudatosították, hogy ha nem járulnak hozzá a tervhez, akkor elesnek a 200–300 millió forintos településfejlesztéstől.

Milyen fejlesztéstől? A projekt ökológiai rehabilitációról szól! Nem pedig hatmilliárdos ökológiai károkozásról. (...) Kérek minden ˝dunást˝, főképpen a Szite természetvédő szervezetet, hogy a Reflexhez hasonlóan jelentkezzen be az eljárás folyamatába. (Sajnos pillanatnyilag csak a Reflex ügyfél...) Kell a segítség.˝

Vízi bejáráson rögzítik a Rajkától Vénekig terjedő folyószakaszon azokat a pontokat, ahol nem értenek egyet a projekt által tervezett intézkedésekkel – tudatta Lajtmann József.
Az egyesületnél megkerestük a levelet jegyző Lajtmann Józsefet, aki a leírtakat azzal egészítette ki: a következő hetekben vízi bejáráson rögzítik a Rajkától Vénekig terjedő folyószakaszon azokat a pontokat, ahol nem értenek egyet a projekt által tervezett intézkedésekkel, bár természetesen több olyan tervrészlet is van, amit támogatni tudnak. Mint megtudtuk, sok szervezet küldött pozitív visszajelzést az ügyben, így várhatóan a környezetvédők ˝vigyázó szeme˝ előtt folyhat le az engedélyezési eljárás.

Janák Emil, az Édukövízig igazgatója elmondta: az Édukövízig mint a Mosoni-Duna rehabilitációjáért felelős szervezet támogatja a Reflex egyesületet abban, hogy minél többen vegyenek részt az eljárásban, s lehetőség szerint mindenki megismerje a Mosoni-Duna rehabilitációjához kapcsolódó terveket és az egyes szervezetek szándékait. Felhívta az ügyfélként bejelentkezőket arra is, hogy megalapozott ismeretek birtokában és felelősséggel vegyenek részt az eljárásban.

Információnk szerint az igazgatóság pénteken adja be a projektre vonatkozó vízjogi engedélykérelmet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A Barokk Esküvőt a lányainknak is megmutatjuk˝

Évekig tervezgették az esküvőt, azután úgy gondolták, megadják a módját: jelentkeztek a Barokk… Tovább olvasom