Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Félelem és felháborodás: mi történik Szigetben?

Százhetven győr-szigeti lakos aláírásával kapott levelet a múlt héten mások mellett Borkai Zsolt polgármester, dr. Lipovits Szilárd jegyző, Sági Géza, az Inszol zrt. elnöke és Horváth Csaba városi rendőrkapitány.

A lakók elkeseredésükben fogalmazták meg gondolataikat. Szerintük a valaha nyugodt városrész Győr szégyenfoltja lett, miután az elmúlt néhány évben "szociális alapon indokolt" betelepítés történt. "A környéken, főleg a Köztelek utcai részen mindennapos a verekedés, a trágár ordítozás, a rongálás, a lopás, valamint a csoportokba verődő egyének bandázása" – olvasható a levélben.

Szigeti bérház – Sem a panaszosok, sem a ˝megvádoltak˝ nem vállalták arcukkal véleményüket.
Szigeti bérház – Sem a panaszosok, sem a ˝megvádoltak˝ nem vállalták arcukkal véleményüket.


"Egyes szociális alapon kiutalt lakásokban lassan már nem lehet számon tartani, ki a bent lakó és ki az alkalmi szállóvendég. (...) Aki tehette, elmenekült a környékről" – áll a háromoldalas panaszáradatban. A lakók felidézik az új kormány programjának egyik pontját, amely azt taglalja: nem helyes, amikor a békés többség tűri a kisebbségben lévő, félelmet keltő garázda csoportok ténykedését. Ők mégis úgy érzik, a környéken élő tisztességes embereket magukra hagyták a képviseleti szervek, panaszt emelni ugyan lehet, ám jogorvoslat nem történik.

Portálunk a helyszínen pró és kontra véleményekkel egyaránt találkozott. Az egyértelműen kiderült, hogy akik úgy érzik, gond van, azok a cigányokat teszik érte felelőssé. "Sokan közülük köpködnek, szemetelnek, hangoskodnak, belekötnek az emberekbe. A múltkor az egyik bolt biztonsági őrét is megverték" – mondja Lajtai László, aki egy éve költözött Adyvárosból a Köztelek utcába. Ő 14 éves lányát sohasem engedi le egyedül az utcára.

Fél az a 60 éves férfi is, aki Lajtai Lászlóval szemben nemcsak fotója, de neve közléséhez sem járult hozzá. 1963 óta lakik a Köztelek utcában, és szinte visszasírja azokat az időket, amikor még szovjet tisztek és tiszthelyettesek éltek a közeli háztömbben – merthogy akkor nem volt probléma. Most viszont – állítja – van, úgy egy éve, ha nem is mindennap, de minden másnap. Ő ezt azzal hozza összefüggésbe, hogy sok új lakót költöztettek be a szociális bérlakásokba. "Garázdálkodó csapatok vannak az utcán. Sokszor aludni sem tudunk. Az egyik nap például éjjel tizenegy órakor még gitároztak. A héten három lépcsőház pincéjét is feltörték valakik reggelre" – magyarázza olyan lendülettel, hogy alig akarja abbahagyni.

Másként látja az a férfi, aki épp egy boltból lép ki. "Nincs baj, sem a cigányokkal, sem másokkal." Ezt erősíti meg egy eladó, aki maga is cigány származású. Szerinte a szemetelés ugyan igaz, de "itt senki nem bánt senkit", inkább csak az szúrhatja egyesek szemét, hogy a cigányok életmódja kicsit más.

Köztelek utcai kép: A levélírók szerint lassan elviselhetetlen a környék, mások ezt cáfolják. fotó: H. Baranyai
Köztelek utcai kép: A levélírók szerint lassan elviselhetetlen a környék, mások ezt cáfolják. fotó: H. Baranyai

Dr. Lipovits Szilárd jegyző kérdésünkre cáfolta, hogy tudatos "betelepítés" zajlana Szigetbe, egyszerűen arról van szó, hogy ott – mint például Újvárosban és Adyvárosban – több a szociális bérlakás, mint másutt.

(Portálunknak egyébként mindkét városrészből – különösen az adyvárosi Bán Aladár utcából – jeleznek rendszeresen a "szigeti százhetvenek" által írtakhoz hasonló problémákat az olvasók – a szerk.) A szakember a "tettenérés" nehézségeit taglalta. Ha kimennek a polgármesteri hivatal vagy a bérbe adó Inszol zrt. illetékesei, "csodák csodájára" mindent rendben találnak. Ha mégsem, akkor természetesen eljárnak, de a bizonyítás a szomszédos lakók segítsége nélkül szinte lehetetlen.

Ráadásul nem kopogtathatnak akármikor, a lakástörvény ugyanis előírja, hogy az ellenőrzést – ami évente egy alkalommal kötelező – indokolatlan zavarás nélkül kell elvégezni, ebbe pedig az este nyolc óra utáni látogatás bizonnyal nem fér bele. Annak megítélése szintén nehéz, hogy valóban sokan laknak-e egy lakásban. A jogszabályok szerint a bérlők közvetlen hozzátartozóikat befogadhatják, csak mások ott lakását kell bejelenteniük. Ha ezt elmulasztják, akkor sem biztos, hogy egyértelmű, valóban lakó vagy csak vendég. A jegyző úgy vélte, a levélben jelzett közterületi problémák megoldásában a legtöbbet a rendőrség határozott fellépése segíthetne.

Megoldás lehetne az is, ha a lakásokat bérbe adó Inszol zrt. kitehetné a szűrét azoknak, akik viselkedésükkel, életvitelükkel elviselhetetlenné teszik mások mindennapjait. Birkás Tivadar, a cég szóvivője azonban elmondta: bérlőkijelölésekről nem a zrt., hanem a városi közgyűlés egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottsága dönt, az Inszol zrt. csak végrehajtó szerepet játszik a folyamatban.

A lakástörvény ugyan lehetőséget ad arra, hogy felmondják a bérleti szerződését annak, aki hosszú időn át botrányos, tűrhetetlen viselkedést tanúsít, a felmondás jogszerűségét azonban a bíróságon bizonyítani kell, ha a bérlő önként nem hagyja el a lakást. Ez tanúvallomások nélkül lehetetlen, a szomszédok, környéken élők viszont általában félnek kiállni.

A rendőrség közel sem látja úgy a helyzetet, mint a levél 170 aláírója. Horváth Szilveszter, a Győri Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezető-helyettese megjegyezte, hogy a szubjektív biztonságérzet és a bűnügyi statisztika eltérhet egymástól.

Az utóbbi azt mutatja, hogy Szigetben semmivel nem történik több bűncselekmény, mint a korábbi években vagy a többi városrészben: garázdaság, rongálás miatt persze folyamatosan indulnak eljárások, de ilyenek másutt is előfordulnak. "A rendőrségi törvény értelmében csak akkor intézkedhetünk, ha jogsértés vagy eljárást megalapozó eset történik. Lehet ugyan zavaró, ha valakinek az ablaka alatt éjjel beszélgetnek, járőreink meg is kérhetik őket, hogy legyenek csendesebbek, de egyebet nem tehetnek" – fogalmazott.

Horváth Attilát, a győri cigány  kisebbségi önkormányzat elnökét ugyanakkor felháborította a levél, amely értelmezésében rágalmazásokkal van tele. Úgy véli, az sem jelent semmit, hogy 170-en írták alá, mert ilyen témában akár öt-hatszáz aláírás is könnyedén összeszedhető. "Arról miért nem írnak, hogy harminc közcélú cigány munkással folyamatosan szedjük a szemetet Újvárosban és Szigetben?" – kérdezte nem is annyira tőlünk, inkább a panaszosoktól.

A kör bezárult: mindenkit megszólaltattunk, és nemhogy a megoldáshoz nem kerültünk közelebb, de ahhoz sem, egyáltalán van-e probléma.

Idézetek a levélből

"A környéken lézengő deviáns egyénektől, csoportoktól sokan este 6 után félve mennek ki az utcára. A kisgyermekes anyukák nem mernek csemetéjükkel a játszóterekre menni, mert lépten-nyomon beléjük kötnek. Olyan is előfordult, hogy órákon keresztül nem tudtak bejutni otthonukba, mert a lépcsőház előtt éppen egy illuminált állapotú egyén hadonászott késsel."

"Nemrég felgyújtották a szemeteskonténereket, ablakokat törtek be randalírozó fiatalok, az utcán parkoló személygépkocsik oldalát összerugdosták-összekarcolták, vagy jópofa csínytevésként leloptak róluk alkatrészeket. A lakóépületekről lelopták az alumínium esőkidobókat, kitörték a buszmegállók ablakait..."

"...közterületen isznak, szemetelnek, és ha úgy hozza az élet, néhány méterrel odébb, a házak sarkánál az ablakok alá vizelnek. És ha rájuk szól az ember, öklöt ráznak, feléje köpnek."

"A tisztes polgárok száguldó szekéren érzik magukat, ahol a kocsis bedobta a gyeplőt a lovak közé és leugrott a bakról."

Olvasóink írták

242 hozzászólás
 • 242. igazszó 2010. szeptember 27. 08:44
  „Hol vban az a cigányokkal mutyizó kmbs, aki pontosan ott is lakik, több lakása is van....Győrszigetben van két lakása, egyik a Köztelek utcában, a bolttal szemben, ahonnan ő is menekül, mert cserélgetésre kért fel több embert is,!!!!Tehát az egyik pont ott van, ahol a balhézások vannak, a másik Radnóti uton,vagyis a Köztelek utca keresztutcájában, a harmadik Szentivánon, vagy Csanakon, és a továbbiak! jELLEMES EMBEREKET TEGYENEK ILYEN MUNKÁRA, MERT FELHIGULT A RENDÖRI ÁLLOMÁNY ERKÖLCSI MORÁLJA IS!”
 • 241. Beex 2010. szeptember 09. 07:37
  „223. hozzászólás sicc 2010.08.03. 09:30

  A polgárőrséget is csak a tisztességes emberek tisztelik..
  Ha még a rendőrök is félnek, szerinted mit csinálnának a polgárőrök a cigókkal?
  Te odaállnál egy csoport randalírozó elé ötödmagaddal, hogy kérdőre vond?
  A saját és családod testi épségét veszélyeztetnéd csak vele, nem érnél el semmit..

  Itt csak akkor lesz rend, ha felül valaki végre azt mondja, hogy ELÉG, és meghúzza a vonalat..
  ..vagy ha a "békés" többség békétlen lesz, és kezébe veszi a sorsát..

  Nyilván ez utóbbi akkor működne, ha nem csak azok szólalnának meg ill. tennének valamit, akiket közvetlenül érint a probléma.. sokan tesznek az egészre, mert "az én környékemen nincsenek", vagy elintézik azzal, hogy homokba dugják a fejüket...”
 • 240. gyorsziget 2010. augusztus 09. 08:14
  „Hozzáfűznivaló!

  Természetesen az érintettek közül senki egy sort sem küldött, válaszra sem méltattak bennünket. Egy konkrét lépés történt, a cikk utáni hétvégén a közterület fenntartók végigbüntették a Köztelek utcai bolt előtt "csendesen" iszogató polgárokat. Eredmény: 3 napig hihetetlenül néptelen volt az utca. Két napja azonban ismét felbátorodtak és szép lassan minden visszatér a "normális" kerékvágásba...szánalmas :(”
 • 239. gyorsziget 2010. augusztus 09. 08:10
  „Többen kérték korábban, íme a levél:

  Tárgy: Morális válság a Győr- szigeti városrészben

  Címzett: Borkai Zsolt Győr MJV Polgármestere
  9021 Gy?r, Városház tér 1.

  Tisztelt Borkai Zsolt Úr!
  Az alábbi sorokat az elkeseredettség és a kilátástalanság íratja velünk, levelünk egy közösség Önök felé kinyújtott keze a segítség reményében. Kiáltásunk bár izzik a felháborodás dühétől, mégsem kívánja mellőzni az alázatot és tiszteletet, ezért kérjük, a helyzetünk megértésének tükrében vonják le az alábbiakból a végső következtetéseket.
  A Győr- szigeti városrészre a csend, a békesség volt jellemző, bizonyítják az évtizedek óta itt lakók. Hosszú éveken át otthont adott megannyi tisztességes embernek. Lakójának mondhatott katonatiszteket, ügyvédeket, orvosokat, mérnököket és nem utolsó sorban dolgos kétkezi munkából élő családos embereket. Belvároshoz, folyóparthoz, fő közlekedési útvonalakhoz való közelsége kiváló életteret biztosított a letelepedni, családot alapítani vágyóknak. Mindebből azonban napjainkra semmi sem maradt az elhibázott döntéseknek, meg nem hozott intézkedéseknek köszönhetően. Az évtizedeken át tartó békés élet az anarchiába, a káoszba zuhant, a magára hagyott városrész Győr szégyenfoltjává vált.
  Néhány éve - az itteniek számára felfoghatatlan felelőtlen döntés vagy döntések következtében - nagyarányú ,,szociális alapon indokolt" betelepítés zajlik. Egyre másra költöztek, vagy költöztettek a környékre olyan családokat, akik az együttélés szabályaira fittyet hányva a minimális társadalmi normákat sem voltak képesek betartani. Eleinte csak elvétve riadtunk fel egy-egy éjszakai lépcsőházi - utcai perpatvarra, idővel azonban ezek az események mindennapossá váltak. A környéken, főként a Köztelek utcai részen mindennapos a verekedés, a trágár ordítozás, rongálás, lopás, valamint a csoportokba verődő egyének bandázása. Kora reggeltől egymást váltják az italozók az egyébként ,,zöldségesnek" titulált kocsma előtt, hangos kiabálás és minősíthetetlen viselkedés, káromkodás közepette, megkeserítve ezzel a bolt környékén lakók életét. A környéken lézengő deviáns egyénektől, csoportoktól sokan este 6 után félve mennek ki az utcára. A kisgyermekes anyukák nem mernek csemetéjükkel a játszóterekre menni, mert lépten-nyomon beléjük kötnek. Olyan is előfordult, hogy órákon keresztül nem tudtak bejutni otthonukba, mert a lépcsőház előtt éppen egy illuminált állapotú egyén hadonászott késsel. A békeszerető lakók szép lassan eltűntek az utcákról, lakásukba zárkózva élik mindennapjaikat, meg sem fordul a fejükben, hogy egy jóleső levegőzés közepette kiüljenek a házak előtti padokra és megbeszéljék egymással ügyes- bajos dolgaikat, ami nyáron egyébként természetes lenne. Félnek. Félnek, hogy a csoportokba verődő fiatalok italtól, drogoktól bódult önkívületi állapotukban inzultálják őket, minek következtében szó szót követ és tettlegességgé fajul. Nemrég a Köztelek utcában fényes nappal vertek meg egy embert a Tesco előtt, neve és aláírása rajta van a mellékelt aláíró lapon. És ki intézkedik? A csoportba verődő suhancoknak senki sem mer szólni. A rendőrség pedig már csak megszokott látogató a környéken. Kiszállnak, körülnéznek és hathatós intézkedés nélkül távoznak, mondván nincs jogkörük intézkedni. Pedig bűncselekmény akad bőven. Nemrég felgyújtották a szemetes konténereket, ablakokat törtek be randalírozó fiatalok, az utcán parkoló személygépkocsik oldalát összerugdosták- összekarcolták, leloptak róluk alkatrészeket vagy jópofa csínytevésként betörték azok szélvédőit. A lakóépületekről lelopták az alumínium esőkidobókat, kitörték a buszmegállók ablakait, folyamatosan tönkre tesznek mindent, ami mozdítható.
  Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa. Az egyes szociális alapon kiutalt lakásokban lassan már nem lehet számon tartani, hogy ki a bent lakó és ki az alkalmi szállóvendég. Az ilyen lakóknál semmi sem szent. Csekély havi bérleti díj fejében korlátlanul tehetnek bármit, amihez csak kedvük van. Hetek telnek úgy el, hogy a lakóház szenvedő alanyai minden éjjel veszekedéseket, verekedéseket hallgatnak végig, végignézve a kutyakomédiát, hogy a rendőrség elviszi, majd egy- másfél óra múltán elengedi az elkövetőket és kezdődik minden elölről. A rendőröknek nem jár tisztelet a környéken. Az egyik házban lakó rendőrt például folyamatosan zaklatták, az ajtaját rugdosták, életveszélyesen megfenyegették, minek következtében a rendőr elköltözött. Másik esetben, amikor az egyik többgyermekes családapa - aki egyébként egy rendvédelmi szerv alkalmazottja - szolgálaton kívül megpróbált rendet teremteni, meghurcolták majd felszólították, hogy legközelebb bíróság előtt vonják felelősségre tettéért. A törvény ismételten az elkövetőt védte, mint megannyiszor. Ő is elköltözött, csakúgy, mint egyik sportolói büszkesége az utcának, Palotay Károly, aki nem tudta tovább elviselni a körülményeket. Csak néhányan maradtak a régiek közül vagy azért, mert bíztak abban, hogy rosszabb már úgysem lehet, vagy - köszönhetően a környék rossz hírének - nem vagy csak mélyen áron alul az eredeti ár 30 - 40 %-ért tudták volna értékesíteni lakásukat. Néhány szívós és mindamellett gyanútlan fiatal pár azonban a hely régről maradt szeretete miatt mégis itt alapozta meg az életét, több házban már apró csecsemők is laknak, akiket rendszeresen felzavarnak álmukból az említett törvények felett élő egyének. Mindezek ellenére néhány lakóközösség még állja a sarat. Csodával határos, hogy egyes lakóközösségek még hajlandók korszerűsítési pályázatokon részt venni, egyáltalán fizetni bármilyen beruházásért, tudván, hogy néhány napon belül a fáradtságos munkájuk eredményét néhány semmirekellő megrongálja, tönkre teszi. Van olyan lakóház ahol a kaputelefont két hetente javítani kellett majd egy éven át, mert egy szociálisan rászorult egyén minden alkalommal amikor a családja nem engedte be a lakásba, azon élte ki a dühét. Természetesen a javítás a közös költségből került levonásra, mint minden egyéb rongálás, hiszen ki merné bíróság előtt tanúsítani az elkövető vétkességét?
  De haladjunk tovább, újabb konkrétummal gazdagítva az amúgy sem idilli képet.
  A Köztelek utcában az általános kép a következő. Az utca két szélén rendszeresen autók parkolnak a tiltó tábla ellenére. A Tesco előtt két idősebb hölgy már-már hivatásszerűen kínálja az ég tudja honnan szerzett portékáját. A ,,zöldséges" előtt kinyit a kocsma, kezdődhet a dorbézolás, hiszen a raktárban ládaszám áll a sör és a rum. És hol fogyasztanak a ,,vendégek"? Természetesen a bolt előtt közvetlen a lakóház bejárata előtt, közterületen isznak, szemetelnek, és ha úgy hozza az élet néhány méterrel odébb a házak sarkánál, az ablakok alá vizelnek. És ha rájuk szól az ember öklöt ráznak, feléjük köpnek. A panasszal élő pedig reménykedik, hogy a felszólításért cserébe nem dobják be az ablakát.
  De folytassuk. Sziget az illegális szemétlerakó helyek panamája. Számtalanszor állnak meg személyautókkal ismeretlenek és gyömöszölik tele az aznap ürített kukákat, minek következtében az utcán folyik a szemét. Számtalan vita forrása volt már lakók és a kommunális szolgáltató között a konténerek számának növelése, de mint más ez sem oldódott meg. A hivatkozási alap számítással alátámasztott, nem látják szükségesnek újabb konténerek elhelyezését. De ha a lakók úgy döntenek, kihelyeznek további konténereket a lakók terhére, hogy aztán ismeretlenek újabb szemétadagot helyezhessenek el bennük. Nem tűnt fel még senkinek pl. a Bercsényi ligetben évek óta éktelenkedő szemétkupacok? Vagy a Radnóti utca konténerei körüli szemét? Van fogalmuk róla, hogy nyári hőségben milyen orrfacsaró a bűz a lerakók körül? A legszebb példa a Köztelek és Kígyó utcai átjárónál lévő konténerek állapota. Annak ellenére, hogy néhány méterre a helyszíntől bölcsőde üzemel, senkinek nem tűnt fel a szemétrakás, amin a bölcsőde felé vezető úton nap mint nap át kell gázolni. Valóban meg kell barátkozni ezzel az állapottal? El kell tűrni, hogy egyre népszerűbb megoldás egyes ,,szociálisan rászorult lakók" körében, hogy a háztartási szemetét egyszerűen kihajítja az ablakon mit sem törődve azzal, hogy kit talál el az ablak alatt?
  Ismételten. Aki tehette elmenekült a környékről, és úgy tűnik nekik volt igazuk, innen már csak lefele vezet út. Mégis a remény hangján kérjük Önöket, akik hatáskörüknél fogva pozitív irányba terelhetik a folyamatokat, hogy ha mást nem is, de legalább próbálják meg orvosolni a helyzetet. Ugye mindannyian egyet értenek azzal, hogy a többségében békés lakóknak joguk van a félelem nélküli társadalmi szempontból normális életkörülményekhez? Vagy valóban el kell tűrnünk a fenti állapotot, mert a változtatáshoz nem áll rendelkezésre jogi eszköz? Ha mást nem is legalább a jelen levelünkben megfogalmazott tények mentén elindulva vizsgálják ki azok valóságtartalmát, és ha megegyezik a tapasztalt helyzet az általunk leírtakkal, kérjük hathatós intézkedésüket. Megoldási ötleteink vannak, mint például a rendszeres rendőri - közterület felügyeleti jelenlét, az utcák megfelelő közvilágítása, a környék kamerákkal történő ellenőrzése, mely intézkedések bizonyára elfojtanák a zabolátlan eseményeket, de ehhez Önök jobban értenek.
  Magyarországon polgári kormány alakult és a városunk vezetői ugyanezen kormány tagjai, amely kormány ígéretet tett, hogy rendet teremt. A választási program egyik pontja éppen azt taglalta, hogy nem helyes állapot az, amikor a békés többség tűri a kissebségben lévő félelmet keltő garázda csoportok ténykedését. Ezzel mélységesen egyet értünk. Kérjük Önöket tegyék a dolgukat. Győr- Sziget nem volt ilyen, az utóbbi négy évben valakik helytelen döntése nyomán ilyenné vált. Kinek a felelőssége? Nem tudjuk. Csak azt, hogy végre nyugalomban szeretnénk élni az otthonainkban és nem akarunk gyermekeinknek kényszeredetten magyarázkodni az utcán látott- hallott jelenetekről.
  És még valami, ami fejtörést okoz az itteniek számára. Állítólag Győr- Sziget - legalábbis egyes sajtóorgánumok szerint - az egyik legdinamikusabban fejlődő városrész, és a rendezési terv alapján valóban bizakodók lehetünk a jövőt illetően. Épül a Semmelweis utcai idősek otthona, az új egyetemi híd közvetlen kapcsolatot nyit a Radnóti utcán keresztül az egyetemmel illetve Révfaluval, az olajgyár valamint a kekszgyár helyére tervezett komplexumok valóban fellendíthetik ezen városrész leszakadt területeit. Azonban a koncepcióba némi hiba csúszott. Hogyan kívánják megoldani, hogy a felsorolt beruházásokkal jogosan elvárt fellendülést ne veszélyeztessék a környék deviáns elemei? Hogyan kívánják elválasztani a leszakadt területeket a ,,dinamikusan fejlődő" részektől? Hogy kívánják megvédeni a Semmelweis utcai idősek otthona leendő lakóit az atrocitásoktól? Vagy ezek az intézkedések majd csak a beruházásokat követően válnak időszerűvé? Zajlik a Kossuth utca rehabilitációja, ami valóban szívet melengető kezdeményezés, hogy az utca ismét visszanyeri régi méltóságát. Az azonban már kevésbé lelkesítő, hogy az onnan kiköltöztetett több esetben hírhedt családok - tisztelet a kevés kivételnek - két utcával odébb jelennek meg, feldúlva az ottaniak nyugodt mindennapjait. Milyen technokrata önkényes döntés eredménye, hogy minden előzetes vizsgálat nélkül kerülnek be börtönviselt egyének, többségében nyugdíjas, vagy gyermeket nevelő tisztes családok által lakott épületekbe, pokollá téve az életük? Milyen elvetemült gondolkodásmód az, amely mindezt figyelmen kívül hagyja és az évtizedek óta itt élő lakókat még csak meg sem kérdezik? Milyen jogon hoznak ítéletet és teszik tönkre az életüket a felelőtlen döntéseikkel? Mégis, mi a távlati célja - ha van egyáltalán - a környék mesterséges lezüllesztésének?
  A környék tisztességes lakóit magára hagyták a képviseleti szervek, panaszt emelni lehet, jogorvoslat nem történik. A tisztes polgárok száguldó szekéren érzik magukat ahol a kocsis bedobta a gyeplőt a lovak közé és leugrott a bakról. A szakadék pedig karnyújtásnyira. Lassacskán a jelenleg még kisebbségben élő deviáns csoportok átformálják az utcaképet évtizedekre rajta hagyva lenyomatukat a környéken. A tisztes életre vágyók - akik tehetik - elmenekülnek, a kezdetben kisebbségben élő deviáns csoportok többségbe kerülnek. Azonban mielőtt vakvágányra futna az ügy tisztáznunk kell, hogy a probléma nem elsősorban etnikai jellegű, nem bőrszín kérdése, hogy valaki becsületes vagy sem. Egyszerűen mentalitás és a társadalmi- szociális normák iránti fogékonyság kérdése, hogy valaki alkalmazkodik-e egy mikrokörnyezet szokásaihoz, moráljához vagy semmibe véve azokat éli mindennapjait. Természetesen a téma kényes a jelenlegi politikai környezetben, de most jött el az ideje, hogy az elkerülhetetlen döntések a morális többség érdekében megszülessenek. Itt az idő cselekedni!
  Reméljük a mellékelt aláírások kellő nyomatékot adnak és bizonyítékot szolgáltatnak a fent leírtakra, valamint elegendő felhatalmazást ad az Önök kezébe, hogy a szavakat végre tettekre váltsák.
  Őszinte tisztelettel:
  Győr- Sziget lakói

  Győr- Sziget, 2010 július 20.

  Melléklet: a kérelmet támogatók aláírási ívei névvel, címmel

  A levelet kézbesítettük az alábbi személyeknek:

  Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal 9021 Győr, Városház tér 1.

  Borkai Zsolt polgármester - 9030 Győr, Fenyőszer u. 18 - polgarmester@gyor-ph.hu
  Németh Zoltán alpolgármester - 9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky u. 15. - nemeth.zoltan@gyor-ph.hu
  Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester - 9022 Győr, Batthyány tér 11. - somogyi.tivadar@gyor-ph.hu
  Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester - 9030 Győr, Dinnyés u. 32 - ottofi.rudolf@gyor-ph.hu
  Dr. Schmidt Péter Önkormányzati képviselő - 9025 Győr, Kispásztor u. 11. - info@schmidtpeter.hu
  Dr. Lipovits Szilárd jegyző - jegyzo@gyor-ph.hu
  Dr. Csörgits Lajos aljegyző - aljegyzo@gyor-ph.hu
  Ecker Gyula Egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottsági elnök - 9011 Győr, Egressy u. 42. ecker.gyula@mail.kabelnet.hu
  Szabó Erik Egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottsági alelnök - 9026 Győr, Áldozat u. 23. szaboerik.gyor@freemail.hu
  Wajzer Gábor lakásügyi csoport, csoportvezető - wajzer.gabor@gyor-ph.hu

  Sági Géza Igazgatóság elnöke Inszol Zrt. - 9024 Győr, Orgona u. 10 - inszol@inszol.hu
  Janicsek Tibor Vagyonkezelő ágazat osztályvezető Inszol Zrt - inszol@inszol.hu
  Tóthné Szalai Éva társasházkezelő ágazat osztályvezető Inszol Zrt - inszol@inszol.hu

  Horváth Csaba Rendőralezredes - 9002 Győr, Pf. 302. - gyorrk@gyor.police.hu

  Kisalföld.hu szerkesztősége - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - online@kisalfold.hu;
  Németh D. László kisalfold.hu főszerkesztő - ndl@lapcom.hu,
  Ivánkovics József kisalfold.hu főszerkesztő-helyettes - ivankovics.jozsef@kisalfold.hu

  Nyerges Csaba - Kisalföld napilap főszerkesztője - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - szerkesztoseg@kisalfold.hu
  Somodi Géza - Kisalföld napilap főszerkesztő-helyettese - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - szerkesztoseg@kisalfold.hu
  Kisalföld szerkesztősége - 9021 Győr, Újlak u. 4/A - szerkesztoseg@kisalfold.hu

  Kérjük amennyiben megtisztelnek bennünket válaszukkal, azt az alábbi elérhetőségek valamelyikén tegyék meg:

  e-mail: gyorsziget@freemail.hu vagy a 9002 Győr, Pf.:165 címre ,,Győr- Sziget" jeligére”
 • 238. Dwatson 2010. augusztus 05. 18:59
  „Cigány kézen van az ország,csak egyre rosszabb lehet minden,a nettó hatvanezerért dolgozóktól megvonják az adójóváírást hogy jusson ennek a lump népségnek,azokat támadják akik eltartják őket.A Kádárrendszerben ezek börtönben lennének,szerintem ők a rendszerváltás igazi élvezői.”
 • 237. czindi 2010. augusztus 04. 21:17
  „A kormányváltás óta két rendőrt gyilkoltak meg. ( Tudom, a szocik alatt is, nyolc év alatt.) Hol itt a rend? A 23.-ik órában vagyunk...”
 • 236. Mankapunka 2010. augusztus 04. 13:35
  „Látom,még mindig parti van itt.”
 • 235. ööö 2010. augusztus 04. 00:31
  „Legközelebb videora veszem az itt történteket...Minden alkalomal rendört fogok hivni..aztán majd ha napi szinten 5percenként kell kiküldeniük a rendöröket majd remélem akkor sem fognak csodálkozni... Csodálkoznak hogy azok akik itt élnek nem merik felválalni magukat..talán mert félnek hogy utána leszurják vagy jól megverik öket...Csak egy kamerát kéne felszerelni az egyik sarokra és talán mindent megértenének...de igaz ez a mostani világ semmire való...”
 • 234. 19 2010. augusztus 03. 23:08
  „Tisztelt Borkai Úr,

  ha október 3-ig nem látok érdemi változást a közbiztonság terén Szigetben, akkor.......és ezzel nem vagyok egyedül.”
 • 233. rétisas 2010. augusztus 03. 22:39
  „Szerkesztő úr ....
  Én úgy látom és még nagyon sokan úgy látják....

  HATALMAS probléma ez...”
 • 232. reszegenisjozan 2010. augusztus 03. 21:50
  „231. hozzászólás rétisas 2010.08.03. 20:10

  És persze a nol.hu-n nemlehet hozzászólni.”
 • 231. rétisas 2010. augusztus 03. 20:10
  „http://nol.hu/belfold/ciganyozas_a_magyar_mediaban
  A Gárda meg kel....”
 • 230. kőmarad 2010. augusztus 03. 19:22
  „orbán ígérte rend lesz két hét alatt. nem vált be. azt mondta nem lesz tyúklopás nem lesz gárda. de van tyúklopásnál súlyosabb bajok, gyilkosságok. hát kell gárda. amíg szemet hunynak nekik nem lesz rend.”
 • 229. kőmarad 2010. augusztus 03. 19:17
  „hiába a tv-ben az üzenet reklám ahol minden nap cigányokat reklámoznak. amíg több a bűnöző mint a művész nem lehet a népet etetni.”
 • 228. Reménykedő 2010. augusztus 03. 18:54
  „már háromszor próbálom leírni a fejleményeket, de valaki folyton eltünteti. Ellenvélemény?”
 • 227. rozsdi133 2010. augusztus 03. 17:43
  „Sajnos a rendőrök többsége testnevelésből fel voltak mentve! Ezek után mit várunk?”
 • 226. czindi 2010. augusztus 03. 17:29
  „asztalos barátom, igazad van, sajnos, Csak a végért kár. A mai cigányt ( nem roma, az kirekesztő szó, azt jelenti: ember, - és akkor mi mik vagyunk? ) nem érdekli, mi lesz 50-vagy 100 év múlva...még az sem igazán, mi lesz holnap?! CSAK A MA AZ ÉRDEKES. a többi stimmel.”
 • 225. gig 2010. augusztus 03. 15:40
  „Folytatván a megkezdett sztorit: tegnap egy Audi, ma egy Mercedes állt lazán a megállni tilos táblákkal sűrűn dekorált Köztelek utcában, tiltott helyen. Utóbbi esetben egy rendőrautó simán elhaladt a szabálytalan, forgalmat akadályozó jármű mellett, nulla intézkedés.

  Tegnap a Botond utcában egy kisebbségi autós leállt a buszmegállóban, maxra vette a tuctucot, dudált hozzá párat, imígyen "felcsengetve" a haverjához, akivel eztán ékes nemmagyar nyelven ablak-úttest távolságban (kb. 10-15 méter) beszélték meg az élet fontos dolgait.

  Ez csak pár apróság, amiket hazafelé vettem észre, pár perces sétaút során. Szóval minden rendben, nincs itt probléma...”
 • 224. sopronilakos55 2010. augusztus 03. 10:07
  „Magyar Gárdát kihívni, aztán lesznek sün droidok rögtön a környéken /bár igaz, a sünök csak a Gárdistákat mernék vegzálni..../”
 • 223. sicc 2010. augusztus 03. 09:30
  „Alakítsanak polgárőrséget az ott lakók, vegyek kezükbe a dolgokat,a saját érdekükben.
  Nagyon sok településen ezt teszik.
  Rendet kell tenni, bűntetni. Szemetelés büntetésére ki az illetékes ? Büntetni,nem fizet, akkor közmunka! Máshogy nem megy!
  Nem elég a panaszkodás!”
242 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határőrök emlékhelye

Két évvel ezelőtt szűnt meg a határőrség, azonban a szervezet egykori tagjai továbbra is… Tovább olvasom