Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Feleannyi igénylés

Győr-Moson-Sopron - A tavalyi több mint 84 ezer megyénkbeli gáz- és távhőtámogatást igénylőnek alig több mint a fele, 47 ezer ember küldte vissza eddig a támogatás megújításához szükséges nyomtatványt. Ennek (első) határideje december 31-e volt, azaz akik addig postára adták a kérelmet, azok számíthattak már a januári gáz- vagy távhőszámlában a támogatás megjelenésére. A második kör január végéig tart.

A január végéig beérkező igénylések után visszamenőleg ugyan, de szintén januártól megkapják a jogosultak az engedményt. Aki azonban ezt is lekési, az már csak az igénylést követő hónap elejétől – azaz leghamarabb márciustól – számíthat a jóváírásra, minimum két hónapot bukva a késlekedésen.

Tavaly jóval gyorsabbak voltak az igénylők, elenyésző volt azoknak a családoknak a száma, amelyek vállalták a visszamenőleges támogatást. Az eddig beérkezett idei igényléseket Takács Tibor, az államkincstár regionális igazgatósága családtámogatási irodájának vezetője is keveselli, igaz, ezért valószínűleg a késői postázás okolható: míg 2007-ben november közepéig minden család megkapta az igénylőlapot, tavaly csak decemberben postázták őket – megyénkben viszonylag későn –, s volt, aki csak közvetlenül az ünnepek előtt, 18-án kapta kézhez.

Jó hír, hogy a késők kapnak még egy lehetőséget: mivel az államkincstár regionális igazgatósága gőzerővel dolgozik, s jól állnak a feldolgozással, akinek az igénylése még a héten beérkezik, annak a támogatása nagy valószínűséggel már a januári számlán megjelenik.

Feltéve persze, hogy helyesen töltötte ki a visszaküldött nyomtatványt – még mindig sok ugyanis a formai hiba.

– Legtöbbször az elmúlt havi energiaszámlát felejtik el mellékelni a jogosultak, sokan pedig, akárcsak az elmúlt években, a számla helyett a befizetést igazoló csekkszelvényt küldik el. Gyakori hiba az is, hogy hiányoznak az igénylő és a vele egy háztartásban élők aláírásai, két helyen is alá kell írni az igénylőlapot – sorolja Takács Tibor, hozzátéve, hogy az elmúlt két évhez képest jelentős rutint szereztünk a kitöltésben. Míg ugyanis a támogatás bevezetésekor, 2007-ben a beérkező igénylések csaknem fele hibás vagy hiányos volt, most „csak" minden tizedikkel vannak problémák. Ilyenkor a hivatal hiánypótlásra szólít fel, ami a jogosultságot ugyan nem befolyásolja, a „folyósítás" azonban késhet emiatt.

Érdekes, hogy a támogatást igénylők száma egyre csökken – 2007-ben még közel százezren voltak a megyében –, amiben közrejátszhatnak az ellenőrzések is. Az elmúlt két évben többek között az egyéni vállalkozók, a sokat fogyasztók, és azok kerültek a hivatal látókörébe, akiknek háztartásában jövedelem nélküli nagykorú lakott. Az ellenőrzött igénylők harmada meg is bukott a részletes vizsgálaton; nekik nemcsak a támogatás teljes összegét kell visszafizetniük, hanem közel 20 százalékos kamatot is.

Olvasóink írták

  • 1. Margitta 2009. január 07. 14:40
    „Csökken az igénylők száma ,pedig még mindég sok a simlis.Nagyon sokan vannak akik rászorulnának,de nem igényelhetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörögnek a gázórák

Győr - Pörögnek a gázórák: a nagyon hidegre fordult idő miatt általában 15–20 százalékkal nőtt… Tovább olvasom