Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Felavatták az új Radnóti szobrot Győr határában - videó, fotók

A tavaly ősszel megrongálódott régi helyén péntek délután avatták fel az új Radnóti szobrot. Az alkotó, Melocco Miklós is itt volt.

Péntek, 19.13

Felavatták a tavaly november közepén egy eltévedt autós által ledöntött abdai Radnóti Miklós-szobor részletekig hű mását. Melocco Miklós, a szobor Kossuth-díjas alkotója az ünnepségen elmondta, hogy a szobor eredetijét 1980-ban állították fel; az alkotásban - az özvegy hozzájárulásával - a fiatal költőt örökítette meg.


Videó: Cseh Róbert"A magyar költőtől elvárjuk, hogy jós legyen, látnok is legyen" - fogalmazott az ünnepségen a szobrász, példaként említve a saját halálát megjövendölő Petőfi Sándort, valamint Radnóti Miklós 1936-ban megjelent kötetét, a Járkálj csak, halálraítélt! címűt.

Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen arról beszélt, hogy a költő a munkatáborban és az erőltetett menet alatt is sejtette, mi vár rá, mégis alkotott. Az alpolgármester hangsúlyozta: emlékezni nem csupán a holokauszt hetvenedik évfordulóján kötelességünk, "folyamatosan a szívünkben és az eszünkben kell őriznünk a fájó és embertelen tettek emlékét", hogy még egyszer ne történhessen meg hasonló szörnyűség.


Felavatták az új Radnóti szobrot Győr határában - fotók: Cseh Róbert

Domanyik Eszter, a győri városháza sajtófőnöke az MTI-nek korábban elmondta: a Melocco Miklós-mű újraalkotásának és a tereprendezésnek mintegy 15 milliós költségét - korábbi ígéretének megfelelően - a megyeszékhely önkormányzata állta; ennek részeként olyan erős megvilágítást kap az alkotás, hogy véletlenül se fordulhasson elő még egyszer ilyen baleset.

Mint arról az MTI akkor beszámolt, tavaly november közepén döntötte le egy autós a műalkotást; a szobor olyan súlyosan károsodott, hogy nem volt javítható. A tettest, egy 24 éves pápai férfit, aki egy szórakozóhelyre tartva tévedt el éjszaka a sűrű ködben, közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt - az MTI értesülése szerint 50 ezer forintos - pénzbírsággal sújtotta és három hónapra eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság.

Az eset után napokkal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot, amely annak a helynek a közelében áll, ahol Radnóti Miklóst 1944 novemberében megölték. Az esettel összefüggésben Magyarországon és a német sajtóban is voltak utalások tavaly novemberben arra vonatkozóan, hogy antiszemita motivációja lehetett a "szobordöntésnek".

Korábban

A Melocco alkotást péntek délután három órakor avatják újra az abdai úti kegyeleti helyen.

Felállították az új Radnóti szobrot Abdán. Fotók: Bertleff András

A tavaly novemberben körülbelül húsz darabba tört eredeti alkotást a Reneszánsz Zrt. ürömi műhelyében, ahol a másolat is készült, megragasztották, szintén Győrbe szállították és egyelőre a Győr-Szol raktárában helyezték el. Hogy később hová kerül, arról az önkormányzat dönt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder: szégyen, hogy megtagadták a nemzethez tartozókat - fotók, videó

- Soha nem bocsáthatunk meg azoknak, akik fegyvert emeltek ártatlan emberekre - mondta Áder János Abdán Radnóti Miklós szobránál a költő halálának 70. évfordulóján. Tovább olvasom