Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Felavatták a Mobilist Győrben, csütörtökön nyit a tudományos játszótér

Felavatták a Mobilist, csütörtökön nyit az - elsősorban járműipari fejlesztéseket bemutató - győri tudományos játszótér.

Befektetés a jövőbe: tudományos játszóház a fejlődésért

Csütörtökön a nagyközönség számára is megnyílik Győrben a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, tudományos játszóház: a beruházás 1,9 milliárdos forintba került. A központ a természettudományokat és a műszaki életpályát hozza közelebb a gyerekekhez, akikben a város és annak gazdasági szereplői a fejlődés lehetőségét látják.

A tudományos játszóház - mely az autógyártást a tervezéstől a kivitelezésig mutatja be - játékos formában láttatja többek közt a fizikai törvényszerűségeket; látványlaborába, kreatív foglalkoztatójába várja a fiatalokat, családokat.

Összesen 73 interaktív eszközt próbálhatnak ki az érdeklődők a három szintes épületben. A beruházás - mely a nagyközönség számára csütörtöktől látogatható - 1,9 milliárd forintba került, melyből 1,67 milliárdot az Európai Unió, a maradék részt a város finanszírozta. "Hosszútávú fenntarthatósága az egyetemmel és a vállalatokkal való együttműködésben rejlik" - mondta Polgári István projektmenedzser. Évi 80 ezer látogatót várnak a központba, s 20-22 munkahelyet teremtettek. Működtetése - melyet önkormányzati tulajdonú társaság végez - rentábilissá ezen vendégszámmal és a vállalati szponzorációval tehető.

A szerda projektzárón Borkai Zsolt győri polgármester elmondta: a város gazdasági szereplő ilyen központot szívesen segítenek, hisz nekik is érdekük, hogy később szakképzett gárda álljon rendelkezésükre, ami a cégek és a város fejlődését is biztosítja. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora felhívta a figyelmet a jól képzett szakmunkások és mérnökök hiányára, holott egyre nagyobb utánuk a kereslet. "Az egyetem és a város is sokat tett azért, hogy ez a helyzet megváltozzon" - mondta, majd a Mobilis központ szerepét méltatta a fiatalok műszaki pályák iránti figyelemfelkeltésében.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt: az Audi Győr egyik tartópillére. "Az együttműködés tesz bennünket sikeressé" - mondta. Bízik benne, hogy sikerül legyőzni a fiatalok félelmét a technikától, s ebben a Mobilis az együttműködés egyik újabb építőeleme lehet. "Jó befektetés, amit ide invesztál az Audi" - közölte.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Flúgatlan 2012. március 15. 23:40
  „Nem rossz ez a Mobilis, csak kicsit még kezdő hangulata van. De hát a Csodák Palotája sem teljes felszereltséggel kezdett! Indulásnak jó, érdemes megnézni, aztán reméljük, fejlődik.”
 • 23. Lívia66 2012. március 15. 23:23
  „newface.
  Mivel a nagyfiam, csak rokkant járadékot kap,( nem rokkant nyugdíjjas ) nincs nyugdíjjas igazolványunk, sem bármilyen papír, amit elfogadnának igazolásnak hogy fogyatékos, mindenhol teljes árú felnőtt jegyet kell vennünk. Az alkalmazott ránézésre nem dönthet, kizárólag papír/pecsét formátumot fogadnak el mindenhol. A kisebbik gyerek kilenc éves.A családunk állatkerti belépője 3 felnőtt és1 gyerek részére 5050 ft, míg a mobilisba a családi jegy + egy felnőtt összesen 5800 ft lenne.Végül is teljesen mindegy, csak a pontosítás kedvéért.

  El fogunk jutni valahogy ezt igérhetem, mind a két gyereket nagyon érdekli. Majd beszámolok róla, hogy tetszett e. :)
  A bocsánat kérésedet elfogadom, nem vagyok haragtartó.

  Szép estét mindenkinek.”
 • 22. Dwatson 2012. március 15. 20:14
  „21. newface11 2012.03.15. 19:01
  Valamit jól elnéztél a belépők áránál! Nem 50,hanem 950 forint a különbség! A Mobilisnél a családi belépő csupán az egy gyerekesek részére létezik,két felnőtt két gyerekkel 5000 Ft,míg az állatkertben 4000.”
 • 21. newface11 2012. március 15. 19:01
  „19. Lívia66: BOCS. Csak felhúzott az előtted lévő lévő fröcsögő kórus.
  Amiket felsoroltál szórakozásokat, azokkal kb. egy súlycsoportban van jegyárilag. Konkrétan megnéztem, az állatkerti családi jegynél csak 50-tal drágább ahogy láttam.
  Nem ragozom tovább.”
 • 20. acsali 2012. március 15. 17:34
  „Hát meglátogattam, azaz belestem a pénztár melletti az üvegfalon keresztül a nyenyerékhez. Műanyag szag terjengett. Még egy szép néger lányt is láttam. Ennyi.”
 • 19. Lívia66 2012. március 15. 12:43
  „newface11. Köszönöm a cseppet sem megtisztelő szavaidat.Ápolásí dijjon lévő anya vagyok, aki a fogyatékos gyerekét ápolja.Sajnos kevés pénz kell beosztanom, ezért elhiheted , hogy sem a VV-re sem a Megafosra nem küldtem sms-t , sőt nem is néztem. Állatkertbe minden évben eljutunk, a fővárosiba 2-3 évente.Múzeumba már régen voltunk, de egy-két kiállításra befizetek, tavaly még a Tropikáriumig is eljutottunk.Nem veszek kólát és chipst sem, és mivel nem szoktam erre költeni, nem is hiányzik ez senki izlelő bimbóinknak. A tudást próbálom beszerezni a neten, nem csak bulvárt olvasok,bár gondolom te jobban tudod, hogy mit csinálok mint én magam. Szép napot neked is.”
 • 18. gonzo 2012. március 15. 12:33
  „17.newface11,az,hogy rosszindulatú a hozzászólásod,az a legenyhébb kifejezés.Azt is mondhatnám hogy rossz a nicked,newface helyett mondjuk bigface lenne megfelelő.De nem mondok ilyet,mert mások nevével nem illik viccelődni....még a választottal sem.

  Komolyra fordítva Lívia egyáltalán nem beszélt olyanokról,amiket te megelőlegeztél neki a 17-es hozzászólásodban.
  Megasztár,meg költse kólára.....kicsit visszavehetnél.Neked bejött,neki meg drága.Pont.”
 • 17. newface11 2012. március 15. 10:12
  „10.
  Hány sms-t küldtél a VV meg a Megasztár szavazásokra? Te ezek szerint az állatkertbe sem, meg strandra sem, múzeumot már nem is merek mondani, mert ott még lehet hogy valami tudást szednek fel és jajj, azt ne már.
  Tudod mit, költsed kólára meg chipsre, az biztos javára válik a gyerekednek. De szerencsére sokan vannak, akik hajlandók áldozni ilyesmire. A jegyek meg szerintem nem drágábbak, mintha moziba menne egy család és egészen más élményt nyújt. Én is jártam már bent, a gyerekek meg imádták.”
 • 16. pappe 2012. március 15. 09:31
  „Amiről sehol nem lehet olvasni és sehol nem írnak, az a következő: "Felnőtt belépő 1750 Ft."”
 • 15. depechex 2012. március 15. 08:41
  „Ennyi pénzért???? Normálisak ezek???? Na, most komolyan, egy hogy gondolták? Fél év alatt bezárhatnak.”
 • 14. Flúgatlan 2012. március 15. 08:38
  „Jó lesz ez a Mobilis.

  Csak azt tudnám, miért beszélt ott az Audi vezetője befektetésről, amikor a Mobilis nem Audi pénzből épült, hanem EU-s pályázatból meg Győr pénzéből. Legalábbis a korábbi cikkek erről szóltak. Meg a honlapjukon is csak pályázati meg önkormányzati források vannak megemlítve.

  De persze, lehet, hogy tévedek.”
 • 13. dsj 2012. március 15. 08:11
  „Gratulálok, minden tekintetben!”
 • 12. acsali 2012. március 15. 08:10
  „Még nincs 8 óra és már tolong a tömeg a bejáratnál. Mindez az épületet mutató webkamerán élőben is ellenőrizhető.”
 • 11. bert102 2012. március 14. 23:25
  „voltam, 1-max 2 évet adok nekik...”
 • 10. Lívia66 2012. március 14. 22:54
  „owon. Nagyon érdekel bennünket is, de ennyi pénzből 3 napig eszünk......Szégyen, de ez van...Kicsi önmérsékletet várnák, legalább nyitáskor, vagy a Győrieknek, Győr kártya bamutatása után, egy kicsi engedményt. .....”
 • 9. owon 2012. március 14. 21:33
  „Nekem volt szerencsém belülről is megnézni, tesztelni az eszközöket még nyitás előtt. Abszolut jó dolognak tartom, hogy az érdeklődő fiatalok megtudhatnak a műszaki dolgokról, megoldásokról többet is. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy szerintem egy felnőtt számára nem olyan érdekes, főleg olyannak, akinek kicsit is van fogalma a műszaki dolgokról.
  Nem értem, hogy miért vagytok kiakadva a belépőkön. Az árakhoz nem fűznék semmit, mert ez változó, ki mennyit engedhet meg. Viszton azt nem értem, miért gondolta valaki is, hogy ingyenes lesz a látogatás. Az eszközöket fenn is kell tartani, folyamatos karbantartás, stb...
  Budapesti csodák palotájában talán nincs belépő? Műzeumokban sincs?
  Összegezve tehát, szerintem gyerekeknek nagyon érdekes és hasznos, legalabb egyszer megéri megnézni.”
 • 8. Dwatson 2012. március 14. 20:56
  „Milyen családi belépő az hogy két felnőtt egy gyerek? 5000 ha elviszem mindkét gyereket,de ennyiért inkább nem megyünk.”
 • 7. newface11 2012. március 14. 20:46
  „5. kisnovi79
  Szerintem meg igen is fontos, hogy végre ne hülye celeb, meg kommunikációs médiamenedzser, közgazdász, jogász akarjon lenni, hanem felismerjék a gyerekek a kétkezi munkákban is a szépséget és a hivatást, és hogy szellemi munkát is lehet úgy végezni, hogy annak tényleg produktum legyen a vége, ne csak papír.
  A helyszín a gyengébbek kedvéért az egyetemi csarnok mögött, pontos cím Vásárhelyi Pál u. 66. Persze ehhez értőn kell olvasni, hogy idáig eljuss.”
 • 6. acsali 2012. március 14. 19:46
  „Még a csapból is audi folyik. Ugyanakkor az audi-beruházás építkezésen már most, a kezdetkor akadozik az alvállalkozók kifizetése. Természetesen a fővállalkozó külföldi.”
 • 5. kisnovi79 2012. március 14. 18:30
  „Ez fontos volt,közben meg a Baross híd összeomlik...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15-i ünnepség a Kovács Margit iskolában

A Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság Kovács Margit Német Nemzetiségi Általános Iskola és… Tovább olvasom