Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Felajánlja házát a rászorulóknak

A közelmúltban hírt adtunk a győri Bárka Egyesület tevékenységéről. Az utcán élő hajléktalanokat segítő szervezet felé nem mindennapi felajánlás érkezett.
Mariska néni megbízható, becsületes családot látna legszívesebben.
A Jánossomorján élő Szakály Ferencné több mint két évtizede él özvegyen. Hat gyermeke közül ötöt elveszített, a hatodik pedig Csornán és környékén lát el papi szolgálatot. Szakály néni már többször befogadott nincstelen vagy utcán élő családokat és most is hasonló gesztussal élt. Mariska néni egy különálló házrészbe húzódott. Az utcafrontra néző, többszobás lakrészbe viszont azonnal szívesen látna bárkit, aki rászorult és megosztaná örömét-bánatát egy magányos édesanyával, akinek még céljai vannak.

Időseknek vagy sérült gyermekeknek

A hetvenes éveiben járó Mariska néni életét törődés és gyász kísérte. Egyik kisfiát nem sokkal a születése után veszítette el, néhány hónapos kislányát pedig egy sterilizálatlan injekciós tű fertőzte meg, végzetesen. Húszéves nagyfiát halálos motorosbaleset érte, egy másikra pedig építkezés közben gerenda esett. Még ekkor sem lett vége a megpróbáltatásoknak: a ház urát infarktus, egy felnőtt fiút pedig agydaganat vitt a temetőbe.

Gyula fia végérvényesen az egyházé, szól a magyarázat, szinte nincs is ideje. Szakály Ferencné ennek ellenére hisz abban, hogy életük munkája nem vész el, ezért olyan nemes célra szeretné azt felajánlani, amivel támaszt nyújt a nála is elesettebbeknek. Álma egy olyan intézmény felépítése, ami az idősek mindennapjait segítené vagy sérült gyermekeknek nyújt menedéket.

– A párommal együtt végigdolgoztuk az életünket – magyarázza az asszony. – A falutól úgy fél kilométerre még megtalálható az a pincerész, ami a hajdanvolt szülői házhoz tartozott. A szomszédságában öt holdon lehetne gazdálkodni, művelni a földet. Nekem erre már se erőm, se tehetségem.

– A telket, a házhelyet az építési engedéllyel a pap fiammal mi ajándékoznánk azzal a kikötéssel, hogy azt továbbadni nem lehet – körvonalazza terveit a jánossomorjai asszony. – Egyedül ahhoz ragaszkodunk, hogy a felépülő otthon, létesítmény az egyik fiunk emlékének adózva a Szent György nevet kapja.
A környéken sok új ház épül, elképzelhető, hogy nagy szükség lenne például idősotthonra, netán sérült gyermekeket foglalkoztató házra. A szándékunkon kívül mi a telekkel és a gazdálkodásra alkalmas földdel támogatnánk ezt, ám fogytán az erőnk és az időnk.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ezredik lakás ablakai

Változások a győri városháza hivatali működési rendjében, jelentős események a héten a város… Tovább olvasom