Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Fekve mozizás – múzeumban

Torino - A legmagasabb múzeumnak tartják a százhatvanhét méter magas Mole Antonelliana nevű épületet, amely az észak-olaszországi Torinóban az egyik leggazdagabb és legértékesebb mozitörténeti kiállításnak ad helyet.
A kalandos és látványos torinói turistaprogramnak ígérkező mozimúzeumba könnyű odatalálni. Ugyanis jellegzetes tornya a város számos pontjáról látható, mert ez a nemrégiben téli olimpiát rendezett település legmagasabb épülete, amit a történelmi centrumban Alessandro Antonelli építtetett. Innen a név, a Mole Antonelliana, az olasz mole ugyanis hatalmas építményt jelent.

Üvegfülkével a magasba

Prospektusai úgy fogalmaznak, hogy panorámás lift viszi fel a látogatókat a tetőre. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy üvegfalú kalitkát húznak fel néhány kábelen az egy légterű kupola közepében, ami így felejthetetlen és kissé ijesztő élményt jelent. De a kísérő – aki nélkül nem indulhat el a felvonó fülkéje – megnyugtat: a liftes kirándulás maximálisan biztonságos, köszönhetően a legmodernebb technológiáknak, többek közt a törhetetlen üvegnek. A kialakított struktúra tényleg futurisztikus látványt nyújt a történelmet idéző berendezés ellenére is és a „liftesfiú" az emelkedés közben rémisztőbb arcot vágó hölgyek figyelmét érdekes történetekkel igyekszik elvonni a tériszonyt okozó hatástól. Például azzal, hogy elmondja, a kupola csúcsán egykor egy angyalszobor állt, de mióta a vihar onnan lesodorta, belül, egy felsőbb emeleten őrzik helyreállítva, hogy azért megcsodálhassák az érdeklődők. A félelmet pedig egyébként is gyorsan feledteti a fenti teraszról nyíló panoráma, a város szinte teljesen szabályos négyzethálószerűen futó utcái, a környező hegyvonulatok havas csúcsai.

Kipróbálható filmdíszletek

A Mole Antonelliana számít a világ legmagasabb hagyományos téglaépületének. 1908-ban nyílt meg és mára a város szimbólumává vált. Ez is rangot ad a mozimúzeumnak, amely összegyűjtötte mindazt a régi szerkezetet, amellyel régen filmeket, mozgóképeket lehetett nézni. Plakátok és különböző relikviák segítségével a látogatók keresztülutazhatnak a mozitörténet nagy témáin. Amellett, hogy olyan egyedi tárgyakat állítottak itt ki, mint Chaplin keménykalapja, Rudolph Valentino jelmeze, Marylin Monroe ékszere és a szörnytojás az Alienből, divatos szóval kifejezve mindent interaktív módon igyekeztek tálalni. Azaz számos eszköz kipróbálható és a látogató szerepelhet a Mátrix egyik lövöldözős jelenetében Keanu Reeves-vel és Carrie Ann Moss-szal együtt.
Számos tipikus filmdíszletet is felépítettek a múzeumban, például bemászhatunk a légikatasztrófa-történetekből ismerős összeroncsolódott repülőgép belsejébe, helyet foglalhatunk egy keresztapa pazar gazdagságról árulkodó gengszterlakásának puha foteljában, betérhetünk westernkocsmába vagy egy múmiás film helyszínére.

Relaxálás a kupolateremben

A soványabb turisták megpróbálhatnak átbújni egy olyan nyíláson, amit a rajzfilmekben a gyalogkakukkot üldöző prérifarkas szokott mintázni a becsukott ajtón, ha teljes sebességgel nekirohan. Ha pedig mindezek után elfáradt a látogató – és ez csaknem minden esetben így is van –, megpihenhet a kupolateremben. Ott ugyanis relaxálásra alkalmas, piros bársonnyal bevont nyugágyszerűségek vannak a fekve mozizáshoz. Fejtámlájukból halk zene szól, ami illeszkedik a legközelebbi kivetítővásznon látható jelenetsorhoz. Azokon híres filmekből kiválogatott részletek láthatók, például a filmtörténet legmókásabb táncjelenetei Vittori de Sicával, Marlon Brandóval, Roberto Benignivel vagy fekvő helyzetből nézegetheti az ember a kupola belső oldalára vetített fény- és árnyjátékot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyharmadnyi bér a `negatív anyagok` nyomán

Régió - A megye több alapítványi iskolájában csak harminc százalékát kapták bérüknek a pedagógusok.… Tovább olvasom