Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Fékez a gazdaság

Győr-Moson-Sopron - Jó és rossz híreket egyaránt produkált a megye gazdasága 2008 első háromnegyed évében. Bővült az ipar, csak lassabban, mint korábban; megugrott a beruházásokra költött pénz; kevesebb lakás épült, de többre kértek engedélyt.


Nem érződött a válság a megye gazdaságában a tavalyi év első kilenc hónapjában, bár néhány aggasztó jel már mutatkozott – ekként összegezhető a Központi Statisztikai Hivatal friss tájékoztatója 2008 első háromnegyed évéről. Ebből kiderül, hogy az ipar belföldi értékesítése több mint negyedével esett vissza, amit az export 6 százalékos bővülése ellensúlyozott, így az eladások alig csökkentek. Az ipari termelés 2007 azonos időszakához képest 4,1 százalékkal nőtt – a szám kevés derűlátásra ad okot, ha hozzátesszük, hogy egy évvel korábban 12,2 százalék szerepelt a rubrikában.

Rosszabbul járt az építőipar, amely Győr-Moson-Sopronban 2 százalékos csökkenést produkált, igaz, az országos adat –6,4 százalék volt. „Az építőipari lendület mérséklődését már jóval korábban is jelezték az időszak végi szerződésállományok. Az első három, illetve hat hónapban kötött új szerződések értéke az egy évvel korábbinak hat-, illetve nyolctizedét érte el, míg a kilenc hónap során kötötteké 85 százalékát tette ki. A szeptember végi 11,6 milliárd forint vállalás az egy évvel korábbinak a kilenctizede, ami még mindig nem vetíti előre az építőipari teljesítmény növekedését" – állapította meg a KSH.

Jó hír ugyanakkor, hogy a megyei cégek 2008. január-szeptemberben
126 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, 28 százalékkal többet, mint egy esztendővel korábban.

A fejlesztések mintegy héttizede gép-, berendezés-, járműbeszerzés, háromtizede pedig építés volt. Az előbbiekre közel egynegyeddel, az utóbbiakra négytizeddel nagyobb összeget költöttek a vállalkozások.
A statisztikai összesítésben szerepel az is, hogy az első kilenc hónapban 911 lakás kapott használatbavételi engedélyt a megyében, egytizeddel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A csökkenés oka a városokban készülő, jellemzően kisebb alapterületű, értékesítésre szánt lakások számának drasztikus visszaesése, a községekben ugyanis több ház épült a tavaly ilyenkorinál. Kedvező kilátásokat jelez ugyanakkor, hogy a kiadott építési engedélyek száma egyötöddel meghaladta az előző évit. Ezen belül a jövőben a korábbinál kevesebb családi ház, és csaknem másfélszer több társasház kivitelezését tervezik a megyében.

Alig nőttek a fizetések

A nettó átlagkereset 114.800 forint volt az első háromnegyed évben a megyében, 7,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A viszonylag magas infláció miatt a reálkeresetek egy esztendő alatt csak kismértékben, 0,7 százalékkal nőttek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenéves a Győri Fotóklub

Győr - Az ötvenéves Győri Fotóklub tagjai rangos hazai és nemzetközi kiállításokkal, az évente… Tovább olvasom