Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Feketén dolgozott minden hatodik munkás a megyei gyümölcsösökben

A NAV ellenőrzései a szőlőszüret időszakában is folytatódnak.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt figyelmet fordít a fekete foglalkoztatás visszaszorítására. A nyári ellenőrzési akcióban az adóellenőrök internetes hirdetés alapján ellenőriztek egy Győr-Moson-Sopron megyei több száz hektáros meggy- és barackültetvényt. Több, mint kétszáz gyümölcsszedő foglalkoztatásának bejelentését vizsgálták. A gyümölcsösben minden hatodik munkás feketén dolgozott.

Az adóellenőrök folyamatosan figyelik az interneten vagy újságokban megjelenő hirdetéseket is. Az egyik hirdetésben gyümölcsszedésre kerestek nagy létszámban munkásokat. A több száz hektáros meggy- és barackültetvényen főként Romániából érkező munkások dolgoztak. A munkáltató a revizorok megjelenése után telefonon riadóztatta a gyümölcsösben már hajnal óta dolgozó munkásokat, hogy azonnal hagyják abba a munkát és a fák alatt üldögélve várják az ellenőröket, azt a látszatot keltve, hogy csak pihennek az árnyékban. Természetesen az adóellenőrök nem dőltek be a trükknek, hiszen az egymás mellett sorakozó, gyümölccsel megrakott ládák maguktól nem telhettek meg, s egyéb körülmények is egyértelmű munkavégzésre utaltak.

A gyümölcsszedések ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy az adózók ugyan tisztában vannak a „feketemunka" következményeivel – be nem jelentett alkalmazottanként 1 millió forintos mulasztási bírság szabható ki – mégis vállalják ennek kockázatát.

Az elektronikus bevallás mellett telefonos bejelentésre is lehetőség van, amely megkönnyíti az idénymunkák adminisztrációját. A foglalkoztatók gyakran próbálnak visszaélni ezzel és csak az ellenőrzés megkezdésekor jelentik be az alkalmazottakat.

A NAV által működtetett elektronikus rendszer azonban percre pontosan regisztrálja, hogy a munkáltató mikor tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, így egyértelműen megállapítható, hogy arra szabályosan a munka megkezdése előtt, vagy csak az ellenőrzés hatására került sor.

Az ellenőrzések a szőlőszüret időszakában is folytatódnak.

A NAV célja a foglalkoztatók folyamatos ellenőrzésével a bejelentett alkalmazottak számának növelése, a gazdaság kifehérítése, valamint a költségvetés bevételeinek biztosítása. Minél nagyobb valószínűséggel számítanak a foglalkoztatók arra, hogy rendszeresen ellenőrzik az alkalmazottaik bejelentésének szabályszerűségét, annál kockázatosabb számukra az adóelkerülő magatartás folytatása.

Olvasóink írták

 • 11. pirospipacs 2013. szeptember 03. 08:04
  „Nagyon szomorú, hogy még az emberi fejekben nem ért meg a gondolat, hogy együtt egy irányban kell húznunk az Ország szekerét, hogy végre jól menjenek a dolgok. Nem csak a bérből és fizetésből élőknek kelljen adózniuk, és eltartani az egész országot, hanem mindenki kötelességének érezze. A nagyobb befizetésekből több kerülhetne újra felosztásra és lassan lassan minden a helyére kerülne, aminek következménye, hogy lehetne csökkenteni az adókat. Sokszor hallom a panaszokat, hogy amikor a egyes emberek nyugdíjba mennek , szégyen, hogy milyen kevés a nyugdíjuk, de könyörgöm mennyit fizettek be az ország kasszájába.?? Az adó és tb elkerülő magatartás sehova sem vezet, de a becsület az mindenhová.”
 • 10. Tapmancs 2013. szeptember 03. 06:23
  „Pedig már a Halotti beszédben is benne van:

  "ki napon ëmdöl az gyimilcstűl, halálnak haláláal holsz"

  Biztos nem olvasták.”
 • 9. statisztikaihivatal 2013. szeptember 03. 04:13
  „a kulálok aknamunkája! le a kulákokkal! valódi kommunista államot akarok!
  Éljen Viktor, Éljen a Párt!
  A szőlő meg rohadjon le!”
 • 8. BJ.MÓVÁR 2013. szeptember 02. 23:26
  „Érdekes,a 40-60 milliókat amivel a képviselők kiváltották a devizahitelüket nem vizsgálta,vizsgálja a NAV !!Talán nem vizsgálhatja? Érdekes,hogy ilyen pitiáner dolgok milyen fontosak,pár ezer forintról van szó! A tízmilliók nem számít milyen forrásból származnak!!!!De hát ez biztos így becsületes,igazságos,erkölcsös!!!”
 • 7. nane 2013. szeptember 02. 20:36
  „Némi iróniával írtam az előzőeket,a legszomorúbb az hogy mindenki tudja,szemethúny felette.Főként az illetékesek!!!”
 • 6. Csetneky 2013. szeptember 02. 18:52
  „Csak minden hatodik? Ez komoly?”
 • 5. szimre50803 2013. szeptember 02. 17:04
  „Hát mégsem közmunkások voltak? Pedig tisztára úgy néztek ki! Mintha csak klónozták volna őket!”
 • 4. oxana 2013. szeptember 02. 16:16
  „3. nane

  Elég szomorú, hogy minden így müködik. Keményen megbüntetném az ilyen foglalkoztatókat, hogy elmenjen a kedvük. De elöször is a fejekben kellene rendet csinálni.”
 • 3. nane 2013. szeptember 02. 11:23
  „Amikor pedig jön az ellenőrzés pl.a pizzafutárok elszaladnak ,majd ha távoztak az ellenőrök 2-3 óra múltával,visszamennek a helyükre .No de ez kit érdekel,minden így működik.”
 • 2. nane 2013. szeptember 02. 11:20
  „és a vendéglátásban,kereskedelemben,építőiparban,szolgáltatásokbanstb.stb meg az összes többiben.....köztudottan....de nembaj ,ne csináljanak semmit...dübörögjön a gazdaság....”
 • 1. Madarász 2013. szeptember 02. 10:27
  „"Feketén dolgozott minden hatod munkás a megyei gyümölcsösökben", engem érdekelne egy fotó, hogyan is néz ki a címben szereplő hatod munkás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy nyárzáró partytime - sok-sok fotó a hétvégéről

Fotósaink jártak házibuliban, díjugrató versenyen és szórakozóhelyen Tovább olvasom