Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Fekete Dávid: ˇNem gondolom, hogy rutintalan lennékˇ

Győr új alpolgármestere szerint a felkérésre nem lehetett nemet mondani.

"Nem gondolom, hogy rutintalan lennék. Eddig is sok olyan projekt volt, amelyeknél városházi szakemberekkel kellett egyeztetni, tárgyalásokat levezényelni, iránymutatásokat adni" – állítja Fekete Dávid, akit a győri közgyűlés október végén választott meg alpolgármesternek.

A 24 éves fideszes politikus a pénz- és adóügyeket felügyeli, emellett megtartotta a Belváros, Révfalu és Újváros egy részére kiterjedő választókerületét is.

– Még szinte meleg egyetemi diplomával a kezében vállalta el a főállású alpolgármesterséget úgy, hogy eddig egyetlen főállású munkahelye a Borkai Zsolt polgármester melletti parlamenti titkári pozíció volt. Nem vakmerőség ez egy nagyjából ötvenmilliárd forint költségvetési főösszegű, évi majd húszmilliárd forintos adóbevételű önkormányzat esetében?
– Erre a felkérésre nem szabadott és nem is lehetett nemet mondani, könnyen lehet, hogy az ember életében egyszer érkezik ilyen. Persze mielőtt igent mondtam volna, mérlegeltem, hogy alkalmas vagyok-e a feladatra. Abból indultam ki, hogy ha a polgármester úr rám gondolt, akkor ő alkalmasnak tart, emellett úgy ítéltem meg, hogy tényleg tudom vállalni.

Ezen túl mivel győzte meg magát?
– Egyfelől azzal, hogy két évig a közgyűlés pénzügyi bizottságának alelnökeként dolgoztam, beleláttam az előterjesztésekbe, tisztában voltam azzal, miként alakulnak a város pénzügyei, tehát nem idegen számomra a terület. Részt vettem több kiemelt projekt – így a Dunakapu téri fejlesztés és az újvárosi rehabilitáció – előkészítésében. Emellett ugyan végzettségem nem közgazdász, hanem okleveles nemzetközi kapcsolatok elemző, de diplomámat a Budapesti Corvinus Egyetemen szereztem, ahol bőven tanultam gazdasági témájú tárgyakat.

– A közgyűlés október 26-án választotta meg. Elmesélné a felkérés hiteles történetét?
– Előtte néhány héttel bejelentkeztem a polgármesterhez, amire korábban is többször sor került, ha egyeztetni kellett választókerületem ügyeiről. A megbeszélésen elmondtam, amit szerettem volna, s polgármester úr a végén előhozta, hogy újraosztja az alpolgármesterek feladatköreit, s rám bízná a pénz- és adóügyek felügyeletét.

– Kapott levegőt?
– Nem nagyon. Teljes meglepetésként ért a felkérés, amire semmi nem utalt a korábbi hónapokban.

– Sokak szerint az ön kinevezése mögött elsősorban az áll, hogy Simon Róbert Balázsban, aki eddig a pénz- és adóügyekért felelős alpolgármester volt, megingott Borkai Zsolt bizalma, igaz, ezt azonban a polgármester többször cáfolta. Egyeztetett elődjével a feladatairól?
– Mi előtte is kapcsolatban voltunk a pénzügyi bizottság révén. A váltás kapcsán kifejezett egyeztetésre, afféle átadás-átvételre nem került sor. A főosztályvezetővel, osztályvezetőkkel tettem ezt meg.

– Milyen tapasztalatokat szerzett az első hónapban?
– Nagyon jókat, rendkívüli a városházi munkatempó. Látom, hogyan működnek az osztályok, mi az, amin javítani kellene és mi az, amin nem. Körvonalazódnak a feladatok. Belecsaptunk az ifjúsági olimpiai fesztivállal kapcsolatos vagyonjogi kérdésekbe, az újvárosi rehabilitációba, emellett kezdődik a jövő évi költségvetés tervezése. Olyan időben kerültem ide, amikor zajlik az élet.

– Rutintalanságát eddig nem érezte hátránynak?
– Nem gondolom, hogy rutintalan lennék. Eddig is sok olyan projekt volt, amelyeknél városházi szakemberekkel kellett egyeztetni, tárgyalásokat levezényelni, iránymutatásokat adni.

– Az önkormányzatokat ezekben a hetekben sok más mellett az izgatja, hogy az állam hogyan és mikor veszi át adósságaikat. Mire számít Győr esetében?
– A város hitelállománya jelenleg 8,6 milliárd forint, azaz a kormányzati adósságátvállalás Győrt is érinteni fogja. A pontos részleteket hivatalos értesítés híján nem tudjuk, annyi valószínű, hogy a mérték negyven százalék körül lehet. Minden pénznek örülni fogunk.

– Borkai Zsolt nemrégiben azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy az Audival kötött megállapodás értelmében két ütemben csökkentik az iparűzési adót, amikor erre a gazdasági környezet lehetőséget ad. Ön szerint erre mikor kerülhet sor?
– Ez sok mindentől függ, például attól is, hogy az Audi milyen termelési mutatókat produkál majd. Szerintem ez néhány éven belül meg fog történni.

– Két évre tervez a posztján vagy tovább?
– Természetesen két évre. Majd meglátjuk, mi lesz a 2014-es választásokon és utánuk.

Olvasóink írták

 • 4. urbaniastapista 2012. november 30. 14:34
  „Táskahordozásban tényleg nem lehet rutintalan.
  Mi mehet ott a fideszben belül, ha már csak benne lehet megbízni?”
 • 3. bazsifekete 2012. november 26. 12:17
  „Jól kornyikálhat ez e setét egyén, hisz valakinek a valagavége volt-van-lesz, míg hatalmon érzik magukat.”
 • 2. Búzakörte 2012. november 26. 11:26
  „Az előttem szólónál az Est Hármaskönyve! Túl kell élni ezt az érát s ezeket a figurákat. Mást egyenlőre nem tehetünk.”
 • 1. embertelen 2012. november 26. 11:17
  „Fekete Dávid: "Nem gondolom, hogy rutintalan lennék". Na látod barátom, ez a legnagyobb baj! Vannak olyanok, akik még azt sem tudják, hogy mit nem tudnak, ezért azt hiszik, hogy mindent tudnak. Fekete Dávid véleményem szerint tipikusan ez a kategória, de ide tartozik Szijjártó Péter is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábszer Győrben: PIKO a fecskendőben több fiatalnál

A rendőrség egy másik akcóban szintén PIKO-t talált. A két fiatal a szer hatása alatt vezetett. Tovább olvasom