Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Fejvadászok a bűnözők nyomában

Győr - A Győri Rendőrkapitányság célkörözési csoportja két és fél év alatt 311 körözött embert fogott el. Míg tavaly 120, idén eddig már 104, főként börtönbüntetés elől elrejtőzőt kerítettek elő. Volt, aki még az idegenlégiót is megjárta, mire kézre került. Egy másikat a tyúkólból húztak elő.
A győri rendőrkapitány, Horváth Csaba alezredes tegnapi sajtótájékoztatóján hatékonynak nevezte a 2006. január 31-én alakult célkörözési csoport munkáját. Egyben azt is bejelentette:

a kapitányság top 10-es körözési listáján szereplők közül is folyamatosan kerítenek kézre, többek között az abdai P. Ferencet, akit az Augsburgi Tartományi Bíróság elfogatóparancsa alapján kerestek. A férfi a nyomozók elől a háza melléképületében található tyúkólban lévő etetőgép mögé bújt el.

A kapitány elmondta, a „fejvadászok" az első évben 91 körözöttet fogtak el. Tavaly 120, míg ez évben idáig 104 körözött embert – a századikat július 5-én – kerítettek elő. A csoport keresi az eltűnteket is, évente 20–30-at találnak meg közülük.

Ferenc Tibor
Ferenc Tibor


A győri top 10-es listán szerepel Ferenc Tibor László és Nagy Henrik
A győri top 10-es listán szerepel Ferenc Tibor László és Nagy Henrik


A tartózkodási hely megállapítása céljából a bíróságok rendelik el a körözéseket, ezek nem azonosak az elfogatóparanccsal. Az így megtalált embereket nem kell előállítani, csupán nyilatkoztatni tartózkodási helyükről, s erről tájékoztatni kell a bíróságot. A csoport évente 60–80, idén már 40 lakóhely-megállapítást teljesített.

A győri bűnügyi osztály vezetője, Reinhoffer Csaba alezredes elmondta: a célkörözési csoport a kapitányság területén kiemelten keresettek top 10-es listájáról 2006-ban egy, tavaly 5, idén július 5-ig 3 embert fogtak el.
Ezen a listán szerepelt B. Károly, aki ellen a megyei bíróság adott ki elfogatóparancsot, mivel csoportos garázdaság bűntette miatt egy év börtönbüntetést kapott.

A férfi három évig külföldön bujkált a hatóság elől, járt Franciaországban, az idegenlégióba is belépett. Később információ merült fel arról, hogy a honvágy hazahozta Magyarországra. Többnapos megfigyelés után egy győrszentiváni hétvégi házban fogták el a fejvadászok.

A célcsoport top 10-es listájának első helyén szerepel Ferenc Tibor László rablás bűntette, míg Nagy Henrik kábítószerrel visszaélés miatt.
Az osztályvezető elmondta, mivel a csoport tagjai a körözöttekkel kapcsolatban részletes adatgyűjtést végeznek, fotóikat kigyűjtik, nincs arra esély, hogy megtévesszék őket, amikor nem saját nevüket mondják az igazoltatás során.

Előfordult, hogy a körözött férfi megtudta, keresi a rendőrség, ezért felhívta a célkörözési csoport egyik tagját, hogy nem fogják megtalálni, mert már Ferihegy felé tart. Míg a beszélgetés tartott, a fejvadászok éppen a belvárosban voltak, s menet közben észrevették a férfit. Megálltak mellette, majd közölték vele – ha már velük beszélt –, hogy forduljon a kocsi felé és nézzen be az ablakon. A férfi meglepetésében kiejtette a telefont a kezéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetrend szerint

Győr - Valóban menetrend szerint hétfőn éjfélkor kezdődött, s az előző munkabeszüntetésekhez… Tovább olvasom