Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Fejlődő és nyitott egyetemi könyvtár

Tavaly év végén fejeződtek be a győri Széchenyi-egyetem Inno-Share épületének munkálatai és március 1-vel meg is nyitott új helyén az átköltöztetett egyetemi könyvtár.
Teljes felszereltségének kialakítása még folyamatban van, egyelőre korlátozott funkcionalitással működik. Végső állapotában tehát a beruházás szeptemberi átadására jelentős informatikai támogatással, modern digitális könyvtárként fog működni, aminek tevékenységét innovációs és információs szolgáltatások egészítik ki. A fejlesztési projektről kedden hangzott el tájékoztatás.

A Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárának útja a web 2.0-ás megújulás felé című projekt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése értelmében az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Társadalmi Megújulás Operatív Program konstrukciója révén csaknem 28 millió forint támogatásban részesül. A 2010. december 1. és 2011. november 30. között megvalósuló program célja az Egyetemi Könyvtár fejlesztése révén a minőségi oktatást és kutatást támogató új tanulási formák és lehetőségek kialakítása, web-alapú szolgáltatások, adatbázisok nonstop elérhetővé tétele, országos könyvtári rendszerbe való bekapcsolódás, valamint könyvtárosok továbbképzése.

A fejlesztés főbb elemei közé tartozik a kapcsolódás a Mokkához, a Magyar Országos Közös Katalógushoz. Továbbá többnyelvű (magyar, angol, német) interaktív honlapot fejlesztenek látássérült modullal, interaktív bemutatóval és térképpel a könyvtárról, tematikus on-line játéktér kialakításával, egyedi linkgyűjteménnyel, online tájékoztatással. Az integrált könyvtári rendszert (ikr) összehangolják a győri könyvtárak hasonló rendszerével. Új célcsoportokat vonnak be a könyvtárhasználatba, az olvasási kultúra fejlesztését célzó, könyvtár-népszerűsítő programokat szerveznek rendhagyó könyvtárhasználati órákkal, vetélkedőkkel középiskolásoknak. Illetve a könyvtár kapcsolódik a Nyitott Kapuk, a Felkészítő napok, a Kis Kutatók Éjszakája rendezvényhez.

A könyvtárosok könyvtárszakmai- és nyelvi továbbképzésen vehetnek részt. Elektronikus tananyagot fejlesztenek ki a könyvtárhasználat és kutatásmódszertan témakörében. Könyvtárhasználói on-line elégedettségmérést, könyvtári kalauzt, könyvtári szolgáltatásokat népszerűsítő kiadványokat terveznek.

A projekt bemutatásakor a Széchenyi István Egyetem Inno-Share épületében dr. Rechnitzer János általános és tudományos rektorhelyettes mondott köszöntőt, majd Figula Anikó projektvezető, az Egyetemi Könyvtár igazgatója beszélt célkitűzéseikről. Végül dr. Dőry Tibor, a Tudásmenedzsment Központ (Tmk) igazgatója szólt az Egyetemi Könyvtár és a szintén az Inno-Share épületbe költöző Tmk együttműködéséről. Ezt követően kötetlen szakmai vezetés keretében ismerkedhettek meg a résztvevők a jelenleg még korlátozott funkciókkal üzemelő, de mindenki számára nyitott Egyetemi Könyvtárral.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágba borult Győr - Galéria

A közelgő anyák napjára virágba borul Győr. A Pro Urbe díjas Szük Ödön fotói tulipánokról,… Tovább olvasom