Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Fejlesztésre költi Győr a Rába-pénzt

Győr - Leköti, majd fejlesztésre költi Győr a Rába-részvényekért kapott pénzt. A polgármester és valamennyi frakcióvezető szerint a város jó üzletet kötött.
Pénteken kerül a győri önkormányzat Equilor brókercégnél létesített számlájára az a 2 milliárd 83 millió forint, amelyet a Rábában meglévő több mint 7 százalékos tulajdonrésze, 968.850 részvény keddi értékesítéséért kapott – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Borkai Zsolt polgármester. (Az ügyletről tegnap számoltunk be részletesen.) A politikus hozzátette: már folynak a tárgyalások arról, hol kössék le a pénzt. Szavaiból kiderült, hogy az összeget szeretnék kamatokkal és egyéb tranzakciókkal növelni, majd a következő fél évben születhet döntés arról, milyen fejlesztésekre fordítják.

A Kisalföld megkérdezte Borkai Zsoltot, milyen érzésekkel olvasta azokat a tudósításokat, amelyek szerint a vevő – a KBC – néhány óra alatt túl is adott a papírokon, 370 millió forintot keresve az üzleten. Ő elmondta: 586 millió forinttal többet kaptak a pakettért, mintha a tavaszi, részvényenkénti 1546 forintos áron adták volna el, és 145 millióval többet, mint amit a múlt heti rendkívüli közgyűlés minimumárként meghatározott.

A polgármester egyértelműen üzleti sikerről beszélt, és úgy vélte, a város jó gazda módjára járt el.

Hangsúlyozta: az eladói aukción a legmagasabb ajánlatot tevő befektetőnek adták el a részvényeket. A tranzakciót azzal magyarázta, hogy a 7 százaléknyi tulajdonrész nem biztosított érdemi beleszólást a vállalat ügyeibe, a bevétel pedig nélkülözhetetlen az újabb fejlesztésekhez. A városnak ilyen nagy értékű „holt tőkéje" egyébként nincs több.

Az értékesítés ügyében egyetértés alakult ki a közgyűlés frakciói között, s ezt jelezte az is, hogy a sajtótájékoztatón együtt jelentek meg a frakcióvezetők. A szocialista Eredics Imre kiemelte: a múlt heti rendkívüli közgyűlésen a konszenzus létrejöttének feltételéül szabták, hogy az értékesítésből származó bevételt kizárólag fejlesztésekre fordíthassa a város. Ezek között megemlítette a hulladékgazdálkodási program elkezdését és az útépítéseket. Dézsi Csaba András, a közgyűlésben többségben lévő Fidesz–KDNP frakciószövetség vezetője a széles körű megegyezések fontosságát hangoztatta a város stratégiai kérdéseiben. Sík Sándor, a KDNP-frakció vezetője példaértékűnek nevezte az együttműködést.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrök vigyázzák Révfalu rendjét

Győr - Együttműködését szerződésben rögzítette a győri polgári védelmi kirendeltség és a révfalui… Tovább olvasom