Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Fejlesztésdömping az apátságban

Pannonhalma - Számos fejlesztési projekt munkálatait végzik a főapátságban.

Ezek a turistavonzerő növelését, a természeti értékek megóvását, a zöldtechnológia alkalmazását, a nevelési-oktatási infrastruktúra korszerűsítését szolgálják.

A többütemű fejlesztési program részeként tavasszal kezdődtek a Pannonhalmi Főapátság látogatóépületének kivitelezési munkálatai a Kosaras-dombon, a régi étterem helyén. A már korábban átadott, szomszédos turistafogadó stílusához illeszkedő, korszerű építészeti megoldással, nagy ablakfelületekkel szép kilátást biztosító, zöldtetős épület munkálatai – ahogy azt Rábai László főapáti titkár, projektigazgatótól megtudtuk – az ütemezés szerint zajlanak. Így például nagyrészt elkészültek a vasbeton szerkezetek, hamarosan elkezdődik az alapgépészeti szerelés és a külső falfelületek kőburkolása.

Nagyrészt elkészültek a kosaras-dombi látogatóépület vasbeton szerkezetei, hamarosan elkezdődik az alapgépészeti szerelés és a külső falfelületek kőburkolása. Fotó: Bertleff András
Nagyrészt elkészültek a kosaras-dombi látogatóépület vasbeton szerkezetei, hamarosan elkezdődik az alapgépészeti szerelés és a külső falfelületek kőburkolása. Fotó: Bertleff András

A főapátság energiaellátásának hatékonyabbá tételére elkészült a gázmotoros kapcsolt energiatermelés rendszere, amelynek már a próbaüzeme is megtörtént. Az új gép előnye többek között az, hogy folyamatosan használható és az áramszükséglet nyolcvan százalékát biztosítja. Megemlítette még, hogy a biomassza-fűtőmű épülete készülőben, hamarosan megkezdik a kazán összeszerelését, a próbaüzemet pedig október 20. körül tervezik.

Rábai László a gimnáziumban és kollégiumban folyó infrastrukturális fejlesztésről elmondta: egyebek mellett elkészült a tűzjelző rendszer és a villanyszerelés, az alagsori szinteken szerkezetépítészeti munkálatokat végeznek. A főlépcsőházból megközelíthetően a mínusz 1. szintre kerül az igazgatói iroda, a mínusz 2. szinten két nyelvi termet alakítanak ki.

A projektigazgató megemlítette továbbá azt is, hogy az arborétum és a hospodárkert rehabilitációjával, a kolostorkert kialakításával kapcsolatos munkák évszakfüggőek, így tavaszi és őszi ütemezésben zajlanak, viszont még idén elkezdődnek – szintén a fejlesztési program részeként – az ifjúsági zarándokház szerkezetépítési teendői.

Olvasóink írták

 • 4. adalfold 2009. október 13. 21:39
  „ej de kevés a pénz a katkóknál.
  bezzeg az orsolyita gimibenl hullik a vakolat..

  az oktatás nem biznisz ugye...
  mszmp kicsiben”
 • 3. urbaniastapista 2009. október 12. 22:12
  „Egy apró baki: a legszebb kilátás az új vendéglőből Győr felé lenne, ha lenne arrafelé néző ablak, vagy üvegfal.
  Persze így jobban mutat majd az építészújságokban.”
 • 2. jánosi 2009. október 12. 20:12
  „Vidámpark nem lesz ? Úgy tűnik ráéreztek a kapitalizmus ízére az apátságban. A pénz hívőtő vagy
  nem hívőről egyaránt elfogadott, várom az olajsejkek befektetését is.”
 • 1. janika 2009. október 12. 18:30
  „Szaporodik a család?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós bírság a győri színháznak

Félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Győri Nemzeti Színházat a Közbeszerzési… Tovább olvasom