Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Fejlesztés ötéves kortól?

Az új köznevelési törvény csak a gyermekek ötéves korától említ fejlesztő nevelés-oktatást.
A bölcsődei szakemberek úgy gondolják, januártól nem végezhetnek gyógypedagógiai tevékenységet, ráadásul a fejlesztés anyagi fedezetét sem látják biztosítottnak. Győrben 16–18 sajátos nevelési igényű kisgyermeket gondoznak bölcsődében.

– Az új köznevelési törvény nem tartalmazza a három éven aluliak korai fejlesztését, csak ötéves kortól teszi ezt kötelezővé. Törvényi felhatalmazás nélkül márpedig nem végezhetnek korai fejlesztőtevékenységet a bölcsődék. A jövő évi költségvetési tervezetben sem látszik ennek a feladatnak a finanszírozása. A kettő együtt erősíti bennünk a félelmet, hogy januártól bizonytalanná válik a sérült gyermekek korai fejlesztése. Jogszabályi felhatalmazás és állami támogatás nélkül ugyanis valószínűleg el fog tűnni a feladat, nem sok önkormányzat tudná vállalni ennek anyagi terheit – magyarázta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke.

A BDDSZ és a Magyar Bölcsődék Egyesülete levélben hívta fel a kormányzat figyelmét a törvényi hiányosságra. Az oktatási államtitkárság „megnyugtatásul" jelezte többek között: „a korai fejlesztés a szakszolgálati rendszerben ellátandó állami kötelezettség". Ez azonban a szakembereket nem nyugtatta meg. Szűcs Viktória szerint a fejlesztés biztosításának ilyen módon való megvalósulása nem pótolja, helyettesíti a bölcsődeit. „A szakszolgálattól arra a napi egy-két órára menne ki a bölcsődébe a gyógypedagógus, amire a fejlesztő foglalkozás van beiktatva. Jelenleg azonban ezen túlmenően, egész nap, a napirendbe ágyazottan, szinte észrevétlenül fejlesztik a gondozók a gyerekeket, úgy játszanak velük, hogy észre sem veszik, hogy fejlesztést kapnak" – vélekedett Szűcs Viktória. Az államtitkárság válaszára a szakszervezet és az egyesület egy újabb levélben így reagált: „Véleményünk szerint a korai fejlesztés terén teljes a bizonytalanság januártól. Kérjük, hogy az 1993-as közoktatási törvényben megfogalmazott korai különleges gondozáshoz és a rehabilitációs célú foglalkoztatáshoz való jog az új, nemzeti köznevelésről szóló törvényben is jelenjen meg." Erre még nem kaptak választ.

Győrben a Türr-bölcsőde speciális csoportjába nyolc sajátos nevelési igényű gyermek jár, s további nyolc-tíz gyermeket fejlesztenek normál csoportba integráltan, különböző bölcsődékben. Ellátásuk a gyógypedagógus alkalmazása és a speciális eszközök beszerzése miatt mintegy húsz százalékkal kerül többe, mint egészséges társaiké. Ezt az állam jelenleg segíti: a normál ellátást igénylő gyermekek után járó évi 494 ezer 100 forint normatív támogatást 240 ezer forinttal egészíti ki. Az önkormányzatnak így is jelentős összeget kell áldoznia a bölcsődei gondozásra, egy nem speciális nevelési igényű kicsi ellátása is mintegy kétmillió forintot emészt fel. Ha a fejlesztésre nyújtott plusztámogatás is eltűnne, tovább nőne a fenntartók terhe, amit nem biztos, hogy vállalni tudnának.

Olvasóink írták

 • 1. Eva- 2012. augusztus 06. 10:36
  „mostanában megint az a szokás, hogy nincs kilógás a sorból

  nem ismerjük el
  a biológiai lottó
  és
  hinterland okozta szélsőértékek létét

  aki netán eme "törvény szerint nem létező" kategóriába születne---annak annyi

  (ha mégis esetleg tehetséges és jó iskolába került csak akkor lehet szerencséje
  ha tehetséges de nem "jó" volt az iskolája, akkor esélye kicsi)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet utazik majd a szennyvíz Győr-Likócs és Győrszentiván térségében

Győr-Likócs és Győrszentiván térségében befejezéséhez közeledik a keleti tehermentesítő… Tovább olvasom