Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Fejlesztés öt és fél milliárdból

Legutóbb – idén márciusban – a Viadom Zrt.-t hirdették ki győztesnek 6,8 millió forintos árral, miután a legolcsóbb – 5,6 milliárd forintos – ajánlatot adó Strabag–Szentes konzorciumot kizárták.

Újra nyertest hirdettek a győr–gönyűi kikötő tenderén. Az öt és fél milliárd forintos ajánlatot adó Colas 2007 konzorcium fejlesztheti a győr–gönyűi kikötőt – hirdették ki tegnap a megyeszékhelyen.

Csaknem 12 kilométeres iparvágány a győr–gönyűi kikötő és a Bécs–Budapest vasútvonal között; a vasút és az 1-es főút kereszteződésében közúti felüljáró és 1,3 kilométer hosszú fel- és lehajtó; a kikötő 25 hektáros regionális logisztikai parkjának belső infrastruktúrája – ezek megépítésére írt ki pályázatot az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tavasszal, már negyedszer. A lépésre azért volt szükség, mert a korábbi tendereket formai hibák és eljárási szabálytalanságok miatt sorra megsemmisítették, kétszer a Közbeszerzési Döntőbizottság, egy ízben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A mostani pályázat nyertese ennél is kevesebbért vállalta el a munkát. Petrőcz Bálint, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság beruházási osztályvezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a hat pályázó közül a Colas Dunántúlból és a Colas Egerből összeállt Colas 2007 konzorcium 5 milliárd 489 millió forinttal lett első. A szakember hangsúlyozta, hogy nemcsak az árat, hanem több más szempontot is figyelembe vettek, így például a jótállást, a késedelmi és a meghiúsulási kötbért, a teljesítési napok számát. Utóbbi azért is fontos, mert a monstre beruházással legkésőbb 2008. július 30-ig kell végezni, különben elvész az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelmi és Infrastruktúra-fejlesztési Operatív Programjából megítélt 7,2 milliárd forintos brüsszeli támogatás, újabb pályázat végigfuttatására és a munkálatok befejezésére ugyanis szinte biztosan nem maradna idő. A teljes projekt egyébként 9,7 milliárd forintba kerül, a maradék 2,5 milliárdot az állam állja. Az összegben a sínek fektetéséhez szükséges területvásárlásoktól a kiviteli tervek elkészíttetésén és a lőszermentesítésen át a leletmentő ásatásig minden benne van.

Petrőcz Bálint lapunknak úgy fogalmazott: nagyon bízik abban, hogy ezúttal egyik vesztes sem támadja meg a döntést, vagy ha mégis, a Közbeszerzési Döntőbizottság mindent rendben talál. Ha így történik, az első lehetséges napon, július 2-án megkötik a szerződést a nyertessel. A kivitelezők július közepén – amikorra a régészek elhagyják a terepet – el is kezdhetik a munkát, amelyet ajánlatuk szerint 2008. április végéig fejeznek be.

Újabb cégeket várnak a kikötőbe
„Több olyan cég is van, amely jelezte: akkor települ csak ki a kikötőbe, ha megépülnek a vágányok" – nyilatkozta lapunknak tegnap Pintér Ákos. A Győr–Gönyű Kikötő Zrt. vezérigazgatója szerint egy kikötő csak akkor képes teljes szolgáltatást nyújtani, ha biztosított a vasúti átrakodás lehetősége. Az európai uniós támogatás segítségével elkészül 25 hektár teljes infrastruktúrája, amely ugyancsak azt szolgálja, hogy újabb vállalkozások települjenek le a Duna mellett. Jelenleg mintegy száz ember dolgozik a kikötő ipari parkjában három társaság – a Győr–Gönyű Kikötő Zrt., a szállítmányozással foglalkozó G. Transport ’96 Kft., valamint a dán, acélipari üzemet működtető Ib Andresen Industri – alkalmazásában. 

 

 

 

 

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Fészek utcát

Átadták a Fészek utcát tegnap Nádorvárosban. Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta: rendkívül… Tovább olvasom