Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Fejlesztés a táplánypusztai otthonban

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program keretében 128 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert a táplánypusztai Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon épületenergetikai fejlesztésére.

A támogatást a fenntartó önkormányzat közel 86 millió forint önrésszel egészíti ki, így összességében 214,6 millió forintos fejlesztés valósulhat meg a szociális intézményben. A támogatási szerződést már aláírták, a kivitelezés – a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – novemberben kezdődhet meg, a projekt befejezésének tervezett időpontja 2011. május 30.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő – 350 fő gondozottat 139 fős dolgozói létszámmal ellátó – intézmény feladata a számottevő pszichiátriai kezelést nem igénylő személyek ápolása, gondozása, teljes körű ellátása, értelmi fogyatékosok gondozása, foglalkoztatása. Az otthon gondoskodik továbbá a felnőttkorú fogyatékosok teljes körű ellátásáról, a fogyatékosságának megfelelő szinten tartó, képességfejlesztő, munkajellegű foglalkoztatásáról, sport- és szabadidős tevékenységük feltételének megteremtéséről. Az intézmény nyújtotta szolgáltatásokra folyamatosan nagy az igény, a kihasználtság teljes, a gondozásra szorultak bejutása csak hosszú várakozás után lehetséges.

A nyolcvanas években épített pavilon a gondozottak hatvan százalékának ad otthont.
A nyolcvanas években épített pavilon a gondozottak hatvan százalékának ad otthont.

A Győr központjától mintegy 7 km-re található Táplánypusztán az intézmény egy 100 éves kastélyt és korabeli gazdasági épületeit foglalja magában. Az igen rossz állagú volt gazdasági épületek közé a kastély szomszédságába a ’80-as években egy – olcsón és egyszerűen megépített, ma már felújításra szoruló – kétszintes pavilont építettek. A 3600 négyzetméter területű egységben jelenleg a gondozottak 60 százaléka él.

A mostani fejlesztéssel az intézmény a jelenlegi, fűtésre és használati melegvíz-ellátásra fordított költségei tekintetében jelentős megtakarítást tud elérni. A megvalósulás utáni üzemeltetés, a jelentős energia- és karbantartási költségmegtakarításon kívül, a bentlakók és az intézmény dolgozói számára higiéniailag kedvezőbb állapotot, valamint egészségesebb belső körülményeket is biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségfejlesztés a munkahelyen

Az elmúlt néhány évtizedben jelentős változások zajlottak le a munka világában. Az IT-rendszerek… Tovább olvasom