Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Fehérvári út: Késve, de kezdődik az útépítés

Győr - Várhatóan a jövő hét közepén kezdődnek a jelentős forgalmi változásokkal is járó munkák a Fehérvári úton. A tervezettnél későbbi kezdésnek egyeztetési okai voltak.
Eredetileg március 31-én üzemkezdettől változott volna Győrött a 23-as, 23/A-s és a 7-es buszjáratok vonala a Fehérvári út egyirányúsítása miatt. Mint már beszámoltunk róla, a 81-es főút (Fehérvári út) jancsifalui szakaszát az Ipar utcai csomóponttól a Mészáros Lőrinc utcáig felújítják, a Körkemence utcánál az ott épülő élelmiszer-áruház miatt jelzőlámpás kereszteződést alakítanak ki.

Miközben az áruház építése a hozzá tartozó útmunkákkal halad, a Fehérvári út egyirányúsítása mégsem történt meg a jelzett időpontban. Mint a Magyar Közút Kht.-nál megtudtuk, az az oka, hogy hosszas egyeztetésre volt szükség annak eldöntésére, ki milyen arányban viselje (a magánberuházó, illetve az állam) az elterelés miatt meghosszabbodó buszútvonal többletköltségét. A kényszerkerülő a Volánnak heti körülbelül egymillió forintjába kerül.

Tegnapi információnk szerint az állami és a magánberuházónak sikerült megállapodásra jutnia. Így egyelőre a Fehérvári út forgalmának korlátozása nélkül, belső területen dolgoznak (pl. autóbuszöböl kialakításán), majd ezután, várhatóan a jövő hét közepén kerül sor az egyirányúsításra.

A környék néhány lakója közben – tájékoztatási hiányosságra is hivatkozva – levelet juttatott el a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságára, ahol vizsgálják annak tartalmát, azonban ez nem befolyásolja, legalábbis egyelőre a minden szinten jóváhagyott, elfogadott beruházást.

Kérdésként, észrevételként elhangzott: vajon a jelzőlámpás csomópont kialakítása helyett nem lehetett volna a Fehérvári útnál zsákutcává tenni a Körkemence utcát? Közlekedési szakemberek szerint ez képtelenség. A jelzőlámpás csomópont kialakítását nem csak az indokolja, hogy ott áruház épül. A Körkemence utca mindenképpen fontos közlekedési útvonal, sokban tehermentesíti az Ipar utcai csomópontot, illetve a Szigethy Attila utat. Mindenképpen jó tehát, ha itt biztonságossá teszik a közlekedést, a költségek miatt még hasznos is, hogy ez a magánberuházóra jut...

Felkereste lapunkat a Jancsifaluért Egyesület elnöke, Balla Jenő, aki elmondta: lehet, hogy néhány környékbeli nem veszi „jó néven" a munkálatokat, ám a jancsifaluiak zöme kifejezetten örül neki. Az egyesület már sok éve harcol a 81-es főút átépítéséért, többször szervezett félpályás lezárással járó demonstrációt is. Igaz, hogy az útépítés kb. öt hétig kellemetlenséggel jár a környék lakóinak (zaj, a belső utcák nehezebb megközelíthetősége), de ezt türelemmel viselik a cél érdekében. Ahogy azt is, hogy – augusztusban – épül majd a Fehérvári út–Mészáros Lőrinc u. körforgalmi csomópontja. A környék lakói annak is örülnek, hogy végre lesz Jancsifalunak élelmiszer-áruháza. Ez is, az út is a városrész fejlődését szolgálja. Balla Jenő elmondta még lapunknak: ha szükséges, akár házról házra járva is aláírásokat gyűjtenek a beruházás támogatására. A terveket egyébként korábban lakossági fórumokon minden részletükben átbeszélték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kollektor: Süss fel nap – a háztetőre

Győr - Egyelőre még ritka látvány a napkollektor, különösen társasházak tetején, de már Győrben is… Tovább olvasom