Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Fehérből zöldre váltott és csősz lett

A „sós puska” már a múlté, de amúgy sem lehetne sokra jutni vele. A mai mezőőrök máshogy dolgoznak, s éppenséggel nem irigylésre méltó a munkájuk.
Buda István
Jó lenne tudni, mennyi a határban (szántóföldön, gyümölcsösben, erdőben) elkövetett tolvajlásokból származó kár, ilyen összesítés azonban nem létezik. A károsultak csak egy része tesz feljelentést, mondjuk akkor, ha illetéktelenek ellopták erdejük felét, letarolták a fél gabonatáblát. Mindent lopnak, ami nincs lebetonozva – de sokszor még azt is.

A mai tolvajokat nemigen lehet riogatni a hajdani csőszök „sós puskájával" – a mezőőrök munkája ezért nem is veszélytelen. A rajtakapott rapsic alkalmasint elsütheti orvvadász fegyverét, s nem kis fenyegetést jelent mondjuk egy teherautóval érkező terménytolvajbanda.
Győrben három mezőőrt foglalkoztat az önkormányzat, s igazából nem lenne nehéz összeszámolni, hány településen működik még így ez az „intézmény". Nagy a város határa, a három mezőőrnek van mit bejárnia. Nem is jutnak el mindennap mindenhová, bár az lenne az ideális. Inkább azokat a területeket látogatják sűrűbben, ahol a tapasztalat szerint a legnagyobb szükség van rá. (Hadd ne adjunk tippeket...)
A természet szeretete, a környék ismerete és persze némi elszántság is kell hozzá, hogy valaki mezőőr legyen. Buda Istvánban megvan mindegyik. Frissen „felvételizett" az önkormányzat közigazgatási irodáján, augusztustól munkába állt Kisbácsán és a hozzá tartozó messze környéken.

„ Szeretem a természetet, horgász-vadász emberként sokat járom. Jól ismerem a környéket, az itt élőket, és most nyugdíjba vonuló elődömtől azt is tudom, mire, kikre kell jobban figyelnem..."
Buda István nem pályakezdő fiatalember, régi munkáját cserélte fel a mezőőrséggel.

– Mészoltó vállalkozóként dolgoztam jó negyed századig, ismertek is a szakmában, azzal nem volt baj. De úgy látom, a mészoltásnak rövidesen befellegzik. Az uniós szabványok már mások, mész helyett kész, zsákos falazó- és egyéb anyagok vannak. Persze, lehet azokkal is dolgozni, de egy igazi kőműves jobban szereti maga eldönteni, mennyi mész kell a malterba...

Emiatt jött a váltás „fehérből zöldbe". Az új mezőőr rögtön a dolgok sűrűjébe csöppen, a parlagfű virulásának kellős közepébe. A veszélyesen gazos helyek felderítése, jelzése most az első számú feladat. A közigazgatási iroda eddigi tapasztalatai szerint egyébként a parlagfűirtás terén legalábbis eddig nagyobb a fegyelem, mint tavaly volt. Igaz, mindössze három napban szabják meg a terület tulajdonosának az irtás elvégzését. A mulasztáskor szigorú a büntetés, már akár a 2 millió forintot is elérheti, ráadásul a büntetést az APEH hajtja be! A mezőőrökön kívül a lakosság is figyel a parlagfűre: az irodára van, hogy napi húsz bejelentés is érkezik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aluljáró: befektetőt keresnek

Készül a közbeszerzési dokumentáció a győri Tihanyi úti aluljáró építésének előkészítéseként, s… Tovább olvasom