Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Fehér ruhában a jövő kéményseprői?

Győr - Láttak már kéményseprőt munka közben fehér ruhában? Nem kell messzire menni, csak Ausztriáig. Sokat változott, egyre inkább átalakul ez az ősi mesterség.
Az ókori görögöknél és rómaiaknál volt is kémény, meg nem is, az igazi füstelvezető építmény mindenesetre csak a XI. században jelent meg, Velencében, majd az araboknál. Hazánkban a kéményt először a XIV. században alkalmazták, s hosszú idő telt el, mire az első hivatásos „füstfaragók" megjelentek. Szulovszky János könyvéből tudjuk: a név szerint ismert legelső magyarországi kéményseprő iparos, Keraus Kristóf 1590. szeptember 17-én tette le Sopronban a polgáresküt, amit annyit jelentett, hogy elfogadottá vált ez a mesterség.

Változó technológiák

Merre tart a szakma fejlődése? Elképzelhető, hogy rövidesen nálunk is találkozni fehér (szürkésfehér) ruhás kéményseprővel, mint például Ausztriában – mondja Harnisch Róbert, a győri székhelyű Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Szolgáltató Kft. (Kétüsz) igazgatója. A gáztüzelésű építmények kéményeinek tisztításakor ugyanis nem lesznek olyan kormosak, hogy kelljen a hagyományos fekete ruha.
Persze nem az öltözék a legfontosabb a kéményseprőszakma változásában, hanem maga a tény: gyökeresen átalakult fűtési technológiánk. Annyira, hogy nem is tudjuk mindig követni. Hová, milyen célra, milyen berendezést vegyünk? Kell a szakmai tanács, hiszen nem kevés pénzről van szó.

Szénnel, fával, mindennel

A gázár drasztikus emelkedésével egyre többen térnek vissza (legalább alternatív módon) a hagyományos, fás-szenes tüzelésre. Reneszánszukat élik a hajdani konyhai tűzhelyek, a kályhák. Sokféle kapható belőlük, ám azt már kevesebben tudják, hogy ezekről is jó tudni, mire képesek, mit lehet bennük eltüzelni, mert ezek is korszerűsödtek, nőtt a hatásfokuk. S persze, hogy milyen kémény való hozzájuk.

Ma már nem létezhetnek „vegyes" kémények, vagyis olyanok, amelyekbe szenes kályha és gázkészülék is köthető. Sőt, az uniós szabvány szerint már a téglából falazott kéménybe is ajánlott szilárd tüzelésnél is a kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült béléscső. Mi több, a kéményépítésre használt tégla sem lehet akármilyen, csak amelyik speciálisan ilyen célra minősített. Erről ugyan a téglagyártók, még a nagyok is, rendre „elfeledkeznek"...

A szilárd tüzelésre való visszaállásnak van még egy következménye, nevezetesen a füstölés, sokszor a szomszédok nem nagy örömére. Főleg, ha a kályhákban mindent elégetnek: rongyot, műanyagot... Ez azonban környezetvédelmi kérdés, nem tartozik a kéményseprőkre. Vagy legalábbis egyelőre nem. A jövőben talán igen, de legalábbis mérésekkel ellenőrizni (ahogy a nyugati országokban), tanácsot adni a minél tökéletesebb tüzeléshez.

A Kétüsz hatáskörébe megyénkben 150 településen összesen 139 ezer működő kémény tartozik. Ezeknek rendszerint 5–7 százaléka olyan, amely nem felel meg az előírásoknak. A kéményseprői észrevételt a tulajdonosok 80 százaléka megfogadja, 20 százaléka csak hatósági intézkedésre hajlandó a javításra. Pedig sokszor elmondják: a rossz kémény életveszély!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lelki segítség hívható vonala

Győr-Moson-Sopron - A telefonos lelkisegély-szolgálatok számos esetben mentettek már életeket.… Tovább olvasom