Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Fehér patkányok borzolják a kedélyeket - videó, fotók

"A hagyományos csapdák hatástalanok. Ha a patkány látja, hogy egyik társuk elpusztult, nem eszik a kirakott méregből" - tudtuk meg a győri gázmestertől.


11.02 - Idén Nádorvárosból és Marcalvárosból érkezett bejelentés patkányokról

"A Pannon-Víz Zrt. a Győrben található mintegy 3000 db csatorna aknánál évente négy alkalommal végeztet ütemterv szerinti rágcsáló irtást" - tudta meg a kisalfold.hu Hoffer Gábortól, a társaság győri üzemmérnökség vezetőjétől.

"Az irtások számát egyébként tavaly megemeltük kettőről évi négy alkalomra. A patkányirtási ütemterv az egész várost lefedi, jelenleg Nádorváros, Gyárváros és Győrszabadhegy városrészekben folyik az irtás, amit társaságunk megbízásából az egészségügyi gázmester végez - tájékoztatott Hoffer Gábor.

"Időnként a vízmű diszpécserszolgálatához is érkezik lakossági bejelentés patkányokról. Idén Nádorvárosból és Marcalvárosból érkezett bejelentésünk, összesen kettő, mindkettő a múlt héten. Ilyenkor elkérjük az észlelés pontos helyszínét és a környékre irányítjuk gázmesterünket" - zárta szavait Hoffer Gábor.

Okos állatok a patkányok, hamar gyanút fognak

A győri csatornahálózaton évtizedek óta Sipák Lajos gázmester irtja a rágcsálókat. "A patkány igen óvatos, gyanakvó állat" - kezdte Sipák Lajos.

"A hagyományos csapdák teljesen hatástalanok. Ha látják, hogy egyik társuk elpusztult, már nem esznek a kirakott méregből. Lassan ölő szerrel lehet csak eredményesen irtani, 5-8 nap után várható az eredmény. A méreg belső vérzést okoz, az állatok ettől elgyengülnek, és elpusztulnak.

A patkányjáratok bármilyen föld alatti üregben, aknában előfordulnak egyáltalán nem veszik figyelembe a tulajdonviszonyokat. Igazán hatékony eredmény úgy érhető el, ha az adott terülten a pincékben, közterületen és a csatornákban is elhelyezik a mérget.

A lakóközösségek is megrendelhetik, vagy elvégezhetik a patkányirtást, ami néhány ezer forintos kiadást jelent egy panel épület esetében" - sorolta tanácsait a győri gázmester.

Praktikus tanács a gázmestertől

Sipák Lajos még egy dolgot ajánl: sok helyen a kóbor macskáknak kitett, és otthagyott eleség odaszoktatja a patkányokat. Célszerű mindig csak annyit kitenni, amit a cicák rövid idő alatt el is tudnak fogyasztani.

A közterületen észlelt patkányokról a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve győri, pannonhalmi, téti kistérségi népegészségügyi intézete felé személyesen levélben illetve telefonon (96/310-622) tehetnek Olvasóink bejelentést.Videó: Oxygen


8.40

Olvasónk küldte be ezt a fotót Marcalváros I-ről, most az albínó patkányok borzolják a lakótelepen élők kedélyét. Mit lehet tenni?

˝Kedd délben Győrben, Marcalváros I-en, a Répce utcai posta mellett lefényképeztem egy döglött albínó patkányt és kisebb testű, élő társát. Sajnos eljutottunk oda, hogy a korábban általában éjszaka kóborló patkányok ma már világos nappal, forgalmas helyen is láthatóak! Marcalváros teljesen fertőzött ezekkel az ártalmas rágcsálókkal˝ – írta olvasónk kedden.

A kép a bizonyság: Albínó patkányok szaladgálnak Marcalvárosban. Fotó: Tudósító
A kép a bizonyság: Albínó patkányok szaladgálnak Marcalvárosban. Fotó: Tudósító

A téma nem új keletű, a Kisalföld is többször foglalkozott a problémával. A tisztiorvosi szolgálat eddig minden esetben azt javasolta a panaszosoknak, jelezzék, ha az év közbeni szokásos irtás kevés, s elszaporodnak az állatok. Nyilván most is ezt tennék.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Valamelyest azért más a helyzet: dr. Andréka György, az állatkert igazgatója megkeresésünkre elmondta, az albínó patkányokat nagyrészt házi akváriumokba vásárolják, aztán ha megunják az állatokat, – ahogy az ábra is mutatja – kiengedik a szabadba. Ezek a patkányok azonban épp a színük miatt viszonylag gyorsan elpusztulnak, általában egy-egy állat kapja el azokat.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

A városrész önkormányzati képviselője, Borsi Róbert ugyanakkor megígérte, hogy soron kívüli irtást kezdeményez, ha valóban ekkora gondot jelent a patkánymizéria. De felhívta a figyelmet arra is, hogy intézkedni akkor tud, ha őt is értesítik a problémáról. A Kisalföld megkereste, így tud róla, de ezen kívül is fogadja a lakossági bejelentéseket.

Olvasóink írták

 • 16. Madarász 2013. április 12. 09:58
  „15. Jaj, milyen horror filmben láttál te narancs színű patkányt?! Szürke van és barna, vagy rőt, de narancssárga az nincs.”
 • 15. egyharmad 2013. április 10. 19:48
  „7. kerteszb 2013.04.10. 12:33
  Csak tudnám minek tartanak az emberek - fehér - patkányt...

  --Mert szebb,kevésé kártékony, és könnyebben kezelhető mint a narancs szinü!”
 • 14. Nagymedve1 2013. április 10. 19:07
  „Remelem nem egy szorakozott professzor engedte ki öket a laborjabol, ahol eppen egy halalos virust tesztelt rajtuk.”
 • 13. hümm 2013. április 10. 18:50
  „Van a közelben kígyóbűvölő? Méltó helyre kerülne rögtön a patesz!”
 • 12. Túrabakancs 2013. április 10. 17:08
  „Ha sok eső esik, akkor értelemszerűen megnő a patkányok száma egy adott településen/városrészen, hiszen a
  csatornákban élő állatokat a nagy mennyiségű víz, előcsalogatja. Úgymond menekülnek a víz elől. Ebből meg ugye
  mostanság volt dögivel. Az a fehér patkány meg nagyon ravasz, csal halottnak tetteti magát. Tudom, mert megsúgta. :)”
 • 11. Madarász 2013. április 10. 17:05
  „Biztos hogy nem vadon élő állatról van szó, ezért is ment közel és jött elő nappal. Valakinek be kéne fogni szegénykét, hogy méltó helyére kerülhessen, egy biztonságos ketrecbe, ahol továbbra is gondoskodnak róla.”
 • 10. hümm 2013. április 10. 15:04
  „Mosonmagyaróváron is van patkány...meg minden faluban és tanyán. Irtani kell őket :)”
 • 9. VargaP 2013. április 10. 13:55
  „dehogyis albínók, csak köpönyegforgatók.”
 • 8. Nagymedve1 2013. április 10. 13:55
  „A szelektív szemétgyűjtésnek semmi köze a patkányokhoz - azok azzal és anélkül is szaporodnak. Amúgy a hozzászólásomban nem a fehér "cirkuszi" patkányra céloztam.”
 • 7. kerteszb 2013. április 10. 12:33
  „Csak tudnám minek tartanak az emberek - fehér - patkányt...”
 • 6. VargaP 2013. április 10. 12:04
  „<moderálva>”
 • 5. kenyeresné 2013. április 10. 11:57
  „El kellene olvasni a cikket!!! Ez a fehér patkány nem éldegél az utcán.Gondolom egy gondos,szerető gazditól,megfelelő körülmények között tartva a legritkább esetben szökik meg.
  Ne keverjük össze a hagyományos patkánnyal,az tenyészik az utcán,köszönhetően a sok okos embernek,akik kifejlett kultúrával rendelkeznek.A szelektív szemétgyűjtést nem passzióból találták ki.”
 • 4. Nagymedve1 2013. április 10. 09:54
  „Meglepodnenk, ha lathatnank, mennyi bujkal a csatornarendszerben. Lassan Gyorben is bele kell nezni a wc-be, mielott raül at ember...”
 • 3. doki04 2013. április 10. 09:48
  „ez nem közönséges patkány ,ez már tenyésztett, kisérletekhez is használnak ilyeneket , ezeket sajnos valaki kirakta szépen mert megunta ,csak nehogy krokodilokkal esetleg mérges kigyókkal is találkozzunk, a medvék, elefántokról ne is beszéljünk ! <moderálva>”
 • 2. Hyppolit 2013. április 10. 09:30
  „1.kenyeresné! Ne kezelje tényként, hogy csak kidobott állatról van szó, szerintem elvétve, de inább esetleg egy-egy "szökevény" lehet. Viszont patkány annyi van, hogy hihetetlen. Ajánlom mindenkinek maga után "kilincsre" bezárni a lépcsőház bejárati ajtókat, mert beosonnak, és megbújva nekiállnak szaporodni. Én már rugdaltam ki párat, mert vki kitámasztotta az utcafronti bejáratit.”
 • 1. kenyeresné 2013. április 10. 09:02
  „Minek vesz állatot valaki,ha aztán kidobja? <moderálva> Nem azért veszi,hogy gondoskodjon róla? Az ilyen a gyerekét is kidobja,ha unja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan kísérték utolsó útjára Matusz Károlyt - képgaléria

A Kisalföld és az MTI egykori fotósát családja, barátai és kollégái búcsúztatták Kismegyeren… Tovább olvasom