Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Fehér karácsonyra számíthatunk?

Nyíregyháza–Budapest - A nyíregyházi időjós szerint idén végre fehér karácsonyra számíthatunk. A napokban téliesre fordul az időjárás, ezt a hivatásos meteorológusok is megerősítik
Dávid Mihály nyugdíjas vízépítő mérnököt, a nyíregyházi „időjóst" lapunk többször megkérdezte már, hosszabb távon milyen időre számíthatunk. 2006-ra szóló nyári előrejelzése nem nagyon jött be, ezt idén tavasszal szóvá is tettük. Erre azt mondta: annyira megváltoztak a globális időjárási viszonyok, hogy még neki is több tapasztalatra van szüksége. Az idei nyárról áprilisban azt mondta: nagyon meleg lesz, igazi nyárimádóknak való időjárásra készülhetünk. Ebben igaza lett: az idei nyár sok kánikulai rekordot megdöntött. (A nyár elején a meteorológiai szolgálatok hosszú távú előrejelzése is hasonló volt.)

Dávid Mihályt most – már csak kíváncsiságból is – arról kérdeztük: vajon milyen télre számíthatunk? Gyors és határozott választ kaptunk tőle. Eszerint november 5-től beindul az télies idő. December 5–17. között lesz a leghidegebb, a hőmérő higanyszála mínusz 15 fok alá is süllyedhet. Tartós lesz ez a hideg. Nem kell tartanunk hirtelen jövő „méteres" havazásoktól, de azért lesz hó szépen, s a hideg időben meg is marad. Karácsony környékén enyhül ugyan az idő, de várhatóan így is fehér ünnepeknek örülhetünk végre. (Az első komolyabb hó a Dávid-naptár szerint a mi vidékünkön november 13-án lesz.)

Január közepén érkezik egy újabb hideghullám, majd február elején lesz két alkalommal jelentősebb lehűlés, de Dávid Mihály szerint február 15. után véget is ér a tél. A tavasz beköszönte előtt még jöhet hirtelen nagyobb havazás, az azonban már nem marad meg.

Érdeklődtünk az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is. Vadász Vilmos meteorológus nem kommentálta a nyíregyházi jóslást, szakmailag nem tartja megalapozottnak az ilyesmit. Megbízható, rövidebb távú előrejelzéssel viszont készséggel szolgált. Eszerint a héten téliesre fordul az időjárás, kedden lesz a leghidegebb, helyenként –5 foknál is alacsonyabb hőmérséklet várható. Jöhet már havazás is, bárhol, de elsősorban a keleti országrészben. Utána lassan még némi enyhülés következik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rektort választanak a Széchenyi István Egyetemen

Győr - Azt még nem lehet tudni, hogy ki lesz a győri Széchenyi István Egyetem új rektora, az azonban biztos, hogy nem kívülről jön. Tovább olvasom